Devizni priliv od turizma veći od 200 miliona dolara

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 09. 07. 2015. | Komentara: 0

Devizni priliv od turizma veći od 200 miliona dolara

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine podržala je danas Izveštaj o poslovanju Turističke organizacije Vojvodine (TOV) za 2014. godinu. Tokom skupštinske rasprave poslanik LSV Dejan Keresteš kao pozitivan istakao je podatak da je u 2014. godini ostvaren devizni priliv od nešto više od 200 miliona dolara, što je u odnosu na 2013. godinu porast za 29,7 procenata.

LSV

Keresteš je ukazao i da je broj dolazaka turista u AP Vojvodinu u odnosu na prethodnu godinu veći za sedam procenata, dok Republika Srbija beleži isti broj turista, a broj noćenja u AP Vojvodini tokom prošle godine povećan je za 0,1 procenat, dok je u Republici Srbiji manji za 7,3 procenata. 

Neprecizna statistika

Ocenio je i da je TOV svojim aktivnostima doprinela višestrukim pozitivnim efektima na privredu, poput povećanja broja zaposlenosti, većeg deviznog priliva ili unapređenja saobraćajne i druge infrastrukture, dok turizam za ruralna područja može biti podstrek razvoja u demografskom, socijalnom i ekonomskom smislu. 
– Na žalost zbog nedostatka Zavoda za statistiku Vojvodine, ovaj podatak zasnovan je na podacima Zavoda za statistiku Republike Srbije i nije dovoljno precizan i sadržajan. Osim ovog podatka, postoje i drugi, veom merljivi pokazatelji, što je povećanje broja turista i broja noćenja koji govore u prilog uspešnog rada Turističke organizacije Vojvodine, na promociji i unapređenju turizma – naveo je on. Poslanik LSV je ukazao i da TOV svoje rezultate ne ostvaruje samo sredstvima iz budžeta AP Vojvodine, već koristi i druge izvore poput konkursa, IPA projekata i međunarodnih projekata prekogranične saradnje.

Prednjače Novi Sad i Subotica

Keresteš je ocenio da za ukupan turizam u Vojvodini nije dobro što dve destinacije,Novi Sad i Subotica, ostvaruju preko 50 procenata od ukupnog broja dolazaka turista u AP Vojvodinu, ali je naveo i da Fruška gora sa svojim turističkim potencijalima postaje jedna od najvažnijih turističkih destinacija u Vojvodini, dok su vinske ture po Vojvodini interesantne kako domaćim, tako i stranim gostima. 
– Ne postoji dominacija jednog od segmenata turističke ponude nego je podjednako značajan izletnički i kulturni turizam, kao i gastronomija i aktivan odmor. Mislim da Turistička organizacija Vojvodine zaista na pravi način percipira svoju ulogu kao nekoga ko, u cilju plasmana turističkog plasmana Vojvodine, treba konstantno da bude u koordinaciji sa svim subjektima koji se bave turizmom na lokalnom nivou. Sve lokalne zajednice imaju mogućnost da na sajmovima, besplatno ili indirektno, učestvuju zahvaljujući Turističkog organizaciji Vojvodine – dodao je Keresteš.

(BILSV, 09. 07. 2015)




Saopštenja | Sreda, 03. 07. 2024. | Komentara: 0

Ekstremni desničar Arno Gujon krši zakone Srbije a Vlada ga nagrađuje novom funkcijom

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva nadležne organe da preispitaju rad Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koju je do pre mesec dana vodio francuski ekstremni desničar sa našim pasošem Arno Gujon, i utvrdi njegovu odgovornost.
Izjave | Ponedeljak, 01. 07. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Postavljanjem Pahomija za mitropolita crkva uvredila svu decu i vernike

Unapređenjem Pahomija u mitropolita, Srpska pravoslavna crkva pokazala je koje vrednosti podržava, izdala je sve žrtve pedofilije i razočarala svoje vernike, kaže za Nova.rs advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik. 
Odbori LSV | Subota, 29. 06. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI: Građani se ne boje naprednjaka i njihovih zabrana

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva odgovornost lokalne vlasti u Kikindi, koja je sinoć zabranila održavanje festivala književnosti „Kikinda Short“, zbog, kako su naveli, „antisrpstva“ onih koji su predviđeni za govornike na festivalu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook