Čanak: Promocijom različitosti promovišu se i demokratska društva

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Nedelja, 25. 11. 2018. | Komentara: 0

Čanak: Promocijom različitosti promovišu se i demokratska društva

RIJEKA – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je ustavna odredba da je u Srbiji srpski jezik službeni, a pismo ćirilica dodvoravanje šovinističkim avetima prošlosti. On je na konferenciji „Multijezični gradovi – različitost i suživot kao način života“, koja je održana u Rijeci, istakao da je u Skupštini Vojvodine šest jezika službeno.

LSV

– Skupština Vojvodine ima šest službenih jezika, a i u svakoj lokalnoj zajednici je upotrebi jezik manjine koja u njoj živi. Ali, problem je u Ustavu Srbije koji definiše da je službeni jezik srpski, a službeno pismo ćirilica, iako se po pravopisu srpski jezik piše ćirilicom i latinicom. To je posledica dodvoravanja šovinističkim avetima prošlosti – istakao je Čanak. On je dodao i da se promocijom različitosti promovišu i demokratska društva.

Konferencija „Multijezični gradovi – različitost i suživot kao način života“ održana je u suorganizaciji Liste za Rijeku, Zajednice Talijana Rijeka i European Free Alliancea.

(SZILSV, 25.11.2018)




Događaji | Nedelja, 15. 04. 2012. | Komentara: 0

Uskršnja jaja za mališane Sigurne dečije kuće

NOVI SAD - Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović posetio je danas Sigurnu dečiju kuću i podelio mališanima ove ustanove uskršnja jaja i druge poklone. Jovanović je uskršnja jaja i slatkiše podelio sa direktorom Centra za socijalni rad Gojkom Vujnovićem, ali su i mališani pripremili jaja za svoje goste.
Događaji | Četvrtak, 12. 04. 2012. | Komentara: 0

Otvorena izložba planova Petrovaradinske tvrđave

NOVI SAD - Izložba planova Petrovaradinske tvrđave otvorena je u centru grada.  Na panoima u Ulici kralja Aleksandra i tokom sledeće dve nedelje Novosađani i Novosađanke imaće prilike da vide planove, mape i skice pojedinih objekata i same Tvrđave iz 17, 18. i 19. veka.
Događaji | Četvrtak, 12. 04. 2012. | Komentara: 0

Počela izgradnja kanalizacije u Budisavi

NOVI SAD - Izgradnja potisnog voda kanalizacije, koji vodi od Kaća do Budisave počela je danas, a povezivanje dva prigradska naselja kanalizacionom mrežom predstavlja uslov za uvođenje kanalizacije u Budisavi.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook