Nemačka podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 13. 09. 2016. | Komentara: 0

Nemačka podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji

BEOGRAD – Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali su danas sa Mihelom Rotom, držanim ministrom za Evropu Ministarstva spoljnih poslova SR Nemačke, koji boravi u poseti Beogradu. Sagovornici su se složili da parlamentarna diplomatija, regionalna saradnja i saradnja sa nevladinim i civilnim sektorom imaju ključnu ulogu u procesu pridruživanja Srbije EU. 
 
LSV 

Predsednica Odbora Marinika Tepić zahvalila je ministru Rotu na principijelnoj podršci Nemačke i Bundestaga evropskim integracijama Srbije. Ona je istakla zahvalnost i kancelarki Merkel za iniciranje konferencije za zemlje Zapadnog Balkana, čime je potvrđena podrška politici proširenja, bez obzira na izazove sa kojima se EU suočava. 

– Duboko svesni svih problema sa kojima se suočava EU, od migrantske krize, pretnje terorizma, do Bregzita, ističemo, da iako nismo članica EU, aktivno i solidarno učestvujemo u rešavanju ovih problema – poručila je Tepić. Ona je istakla da Srbija zna kakav je ozbiljan posao očekuje otvaranjem prvih pregovaračkih poglavlja, posebno Poglavlja 35, koje je ključno za napredak u svim drugim poglavljima. 

– Vodeći računa o svemu tome, želimo da iskažemo, kao poslanici Narodne skupštine, jasnu nameru da pojačamo nadzornu ulogu Parlamenta i Odbora za evropske integracije po svim ovim pitanjima. Posle izbora u Srbiji u Narodnoj skupštini imamo nekoliko poslaničkih grupa koje se protive evropskim integracijama Srbije, ali to je dobar povod da se u Narodnoj skupštini održava i vodi kvalitetnija rasprava – zaključila je Tepić.

Ona je istakla da će Odbor intenzivirati parlamentarnu diplomatiju i saradnju sa parlamentima zemalja članica EU, znajući da se u procesu pridruživanja pregovara sa svakom od zemalja članica, a ne institucijama, i najavila održavanje sastanka sa kolegama iz relevantnih odbora zemalja regiona do kraja ove godine. Predsednica Odbora upoznala je ministra Rota i sa propisima kojima se definisana uloga Narodne skupštine i Odbora u procesu usvajanja pregovaračkih pozicija po poglavljima i posebno istakla značaj saradnje sa Nacionalnim konventom za EU, koji okuplja preko 700 organizacija nevladinog i civilnog sektora. 
 
(BILSV, 13. 09. 2016)




Događaji | Petak, 21. 08. 2020. | Komentara: 0

Formirana Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada

Danas je formirana Odbornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” u Skupštini grada Novog Sada.
Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook