Nemačka podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 13. 09. 2016. | Komentara: 0

Nemačka podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji

BEOGRAD – Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali su danas sa Mihelom Rotom, držanim ministrom za Evropu Ministarstva spoljnih poslova SR Nemačke, koji boravi u poseti Beogradu. Sagovornici su se složili da parlamentarna diplomatija, regionalna saradnja i saradnja sa nevladinim i civilnim sektorom imaju ključnu ulogu u procesu pridruživanja Srbije EU. 
 
LSV 

Predsednica Odbora Marinika Tepić zahvalila je ministru Rotu na principijelnoj podršci Nemačke i Bundestaga evropskim integracijama Srbije. Ona je istakla zahvalnost i kancelarki Merkel za iniciranje konferencije za zemlje Zapadnog Balkana, čime je potvrđena podrška politici proširenja, bez obzira na izazove sa kojima se EU suočava. 

– Duboko svesni svih problema sa kojima se suočava EU, od migrantske krize, pretnje terorizma, do Bregzita, ističemo, da iako nismo članica EU, aktivno i solidarno učestvujemo u rešavanju ovih problema – poručila je Tepić. Ona je istakla da Srbija zna kakav je ozbiljan posao očekuje otvaranjem prvih pregovaračkih poglavlja, posebno Poglavlja 35, koje je ključno za napredak u svim drugim poglavljima. 

– Vodeći računa o svemu tome, želimo da iskažemo, kao poslanici Narodne skupštine, jasnu nameru da pojačamo nadzornu ulogu Parlamenta i Odbora za evropske integracije po svim ovim pitanjima. Posle izbora u Srbiji u Narodnoj skupštini imamo nekoliko poslaničkih grupa koje se protive evropskim integracijama Srbije, ali to je dobar povod da se u Narodnoj skupštini održava i vodi kvalitetnija rasprava – zaključila je Tepić.

Ona je istakla da će Odbor intenzivirati parlamentarnu diplomatiju i saradnju sa parlamentima zemalja članica EU, znajući da se u procesu pridruživanja pregovara sa svakom od zemalja članica, a ne institucijama, i najavila održavanje sastanka sa kolegama iz relevantnih odbora zemalja regiona do kraja ove godine. Predsednica Odbora upoznala je ministra Rota i sa propisima kojima se definisana uloga Narodne skupštine i Odbora u procesu usvajanja pregovaračkih pozicija po poglavljima i posebno istakla značaj saradnje sa Nacionalnim konventom za EU, koji okuplja preko 700 organizacija nevladinog i civilnog sektora. 
 
(BILSV, 13. 09. 2016)




Događaji | Sreda, 06. 05. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Mantija i navijački dres nisu pancir koji brani od zakona

Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je vanredno stanje, uprkos početnim nesnalaženjima Vlade u određivanju mera, uspelo da sačuva mnoge ljudske živote i da ne dozvoli da kapaciteti zdravstvenih institucija budu preopterećeni, da zdravstveni sistem pukne i da samim tim dođemo u poziciju da ljudi umiru bez ikakve mogućnosti da im se pomogne.
Događaji | Nedelja, 15. 03. 2020. | Komentara: 0

RIK proglasio izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je sinoć izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 26. april.

Događaji | Nedelja, 01. 03. 2020. | Komentara: 0

Papuga: Malo više poštovanja za ratne veterane i zakon koji im to garantuje

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga rekla je da će poslanici LSV glasati protiv predloženog Zakona o pravima boraca i vojnih invalida. Kako je rekla, iako se poslanici Lige ne slažu sa svim zahtevima boraca i vojnih invalida, država mora da vodi računa o ljudima koji su se žrtvovali za nju i ne sme njihove porodice ostaviti na ulici kao nevidljive građane ove zemlje.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook