Prioritet školski sport, manje novca za zdravstveno vaspitanje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 29. 12. 2015. | Komentara: 0

Prioritet školski sport, manje novca za zdravstveno vaspitanje

NOVI SAD - Obrazlažući ovogodišnji budžet Sekretarijata za sport i omladinu, resorna sekretarka Marinika Tepić je istakla da je lako imati odgovornost kada je budžet veći, ali da odgovornosti mora biti i kada je drastično manji, kao što je slučaj sa budžetom za 2016. godinu.

LSV

Ona je navela da su sredstva za Sekretarijat kojim rukovodi smanjena za oko 65 procenata, ali da je najmanje oštećen školski sport. U značajnoj meri su smanjena sredstva za program zdravstvenog vaspitanja jer se očekuje njegova integracija u obrazovni sistem.
 
U školske objekte biće uloženo 42 miliona dinara
 
Odgovarajući na primedbe i amandmane pokrajinskih poslanika u Skupštini AP Vojvodine, Tepić je istakla da je za školski sport namenjeno pet miliona dinara za sertifikaciju posebnog programa aktivne škole, ali i 42 miliona kroz kapitalna ulaganja koja će biti utrošena na sanaciju, adaptaciju i opremanje zatvorenih i otvorenih školskih objekata.
 
- Osam škola je u Vojvodini do sada sertifikovano za aktivne škole, a novi ciklus je otvoren i traje. Za sanaciju i opremanje školskih sportskih objekata ove godine je daleko manje novca opredeljeno, imajući u vidu da je prošlogodišnji budžet za ove namene bio 100 miliona dinara, a više od 92% su opredeljena za školsku sportsku infrastrukturu, kako osnovnu tako i srednjoškolsku – navela je pokrajinska sekretarka i dodala da će upravo u sanaciju školsko-sportske infrastrukture ići i novac za udruženja i sportske klubove, koji će deo novca koji dobiju ulagati u te prostore, jer ih koriste.
 
Pomoć paraolimpijcima
 
Marinika Tepić je istakla i da je budžet za Program zdravstvenog vaspitanje dosta umanjen - sa 28 miliona dinara koliko je ove godine bilo namenjeno za reproduktivno zdravlje, sada je smanjeno na svega tri miliona dinara.
 
- To je učinjeno iz prostog razloga što on već treću godinu za redom traje, što smo već došli u fazu zakonske inicijative, odnosno inicijative prema Ministarstvu i narodnim poslanicima, što jeste bio cilj kada je ovaj program započinjan - da se resorni obrazovni zakon izmeni ili dopuni inicijativom da se u redovan obrazovni program uvede ovaj predmet, bilo ovako nazvan ili nekako drugačije, ali svakako sa ovom sadržinom. Tako da, konkursi za škole u ovom trogodišnjem smislu, kako je do sada išlo, nisu predviđeni ovim budžetom – pojasnila je resorna sekretarka.
- Po mojim saznanjima i po dopisu ministra Verbića, on je na stanovištu da treba podržati ovakvu jednu izmenu resornog obrazovnog zakona, tako da očekujemo da će on postati integralni deo obrazovnog procesa u Republici Srbiji, bez potrebe da se dodatno programski-projektno finansiraju škole koje paralelno sprovode sadržaj ovih radionica i programa na teritoriji APV – naglasila je ona.
 
Sekretarka Tepić je napomenula i da Sekretarijat za sport i omladinu sarađuje sa Sekretarijatom za energetiku, sa kojim će ulagati u škole, odnosno njihove sale i sportske centre u Vojvodini kako bi oni bili energetski efikasniji.
 
Govoreći o godišnjim nagradama za sportiste, odnosno povećanjem sredstava za pozicije koje su vezane za paraolimpijce ili sportiste sa invaliditetom, ona je napomenula da su dva pokrajinska saveza za sportiste sa invaliditetom bila nefunkcionalna dok nisu zajedno i u partnerstvu im pomogli da se preregistruju i ostvare mogućnost za dobijanje većih iznosa, pa i postizanje boljih rezultata na sportskim takmičenjima, što je i dovelo do toga da stonoteniserka Beba bude proglašena za najbolju paraolimpijsku stonoteniserku sveta. Podsetila je i da Sekretarijat izdvaja značajan novac za vojvođanske sportiste koji će učestvovati na Olimpijadi i paraolimpijadi u Riju.
 
(BILSV, 29.12.2015)



Događaji | Utorak, 15. 11. 2011. | Komentara: 0

Hladnjača do kraja meseca

NOVI SAD - Montnranje rashladne i stalažne tehnike u hladnjači na Najlon pijaci napreduje iz dana u dan. Mada je rok za završetak radova 10. decembar, ukoliko ne bude snega, poljoprivredna roba će se moći skladištiti najverovatnije već krajem ovog meseca, najavio je za Dnevnik direktor JKP Tržnica Dušan Bajić.
Događaji | Ponedeljak, 14. 11. 2011. | Komentara: 0

Obeležena 20-godišnjica rada Savetovališta za brak i porodicu

NOVI SAD - Svečana akademija, povodom 20 godina rada Savetovališta za brak i porodicu Centra za socijalni rad održana je danas i na njoj su predstavljeni rezlutati rada Savetovališta.
Događaji | Ponedeljak, 14. 11. 2011. | Komentara: 0

Marton: Veliki značaj socijalnog pristupa rešavanja problema

ZRENJANIN - Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je za emisiju "Politikon" zrenjaninske KTV televizije da, u poslednjih stotinak godina, od kada postoji ideja demokratske levice, socijalni pristup rešavanju problema u državi ima veliki značaj.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook