Sada 70 srednjih škola želi nastavu o reproduktivnom zdravlju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 04. 07. 2014. | Komentara: 0

Sada 70 srednjih škola želi nastavu o reproduktivnom zdravlju

NOVI SAD – Desetine novoprijavljenih srednjih škola iz gotovo svih opština i gradova Vojvodine koje će od septembra učestvovati u drugoj fazi projekta „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“ pravi su pokazatelj da smo bili u pravu kada smo pre godinu dana prepoznali potrebu naših tinejdžera za ovim sadržajima i pokrenuli istoimene vannastavne edukacije za druge razrede srednjih škola – kazala je Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić uoči prezentacije završnog istraživanja o učinku ovog projekta, koje je sproveo Institut za javno zdravlje Vojvodine.

LSV

Priručnik i rečnik i na jezicima nacionalnih zajednica

Tepićeva je navela da ovaj projekat, jedinstven ne samo u Vojvodini, već i u celoj državi, ima za krajnji cilj izmenu i dopunu redovnog obrazovnog zakona i njegovo uvođenje kao obaveznog predmeta u obrazovni sistem. Ona je podsetila da je pre godinu dana pokrenut projekat o reproduktivnom zdravlju u 10 gimnazija i srednjih škola u 10 vojvođanskih opština i gradova. Ovaj predmet je u školaskoj 2013/2014. godini pohađalo 1.200 đaka. Kako je istakla, kada je projekat osmišljavan i pokrenut niko nije ni slutio da će se za časove o reproduktivnom zdravlju tražiti stolica više.
 
- Tada smo mi bili ti koji su tražili saglasnost đaka, njihovih roditelja, školskih odbora i direktora kako bismo ovaj projekat započeli i u njemu istrajali cele školske godine. Danas, evo, nakon naše prve školske godine, imamo čak 70 škola koje su se same prijavile za učešće na našem projektu u novoj školskoj godini, a kojima ćemo obuhvatiti više od 80 odsto opština i gradova Vojvodine – kazala je Marinika Tepić.

Ona je najavila i novo izdanje Priručnika po kojem se obavljaju edukacije, pored kojeg će đaci dobiti i Rečnik o reproduktivnom zdravlju, takođe u izdanju Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, kao i njihovo prevođenje na maternje jezike nekoliko nacionalnih zajednica u Vojvodini. Školama učesnicama na projektu sekretarijat će pomoći u obezbeđivanju edukatora i njihovih naknada, kao i opreme za sprovođenje edukacija.

Projekat uspešan

Na samom početku projekta u martu i aprilu 2013. godine sprovedeno je istraživanje kojim su se ispitali stavovi i znanje srednjoškolaca koje je pokazalo da je njihovo znanje kod na jako niskom nivou.

Isto takvo istraživanje sprovedeno je posle održanih radionica koje su obuhvatale teme kako iz psihologije, tako i iz ginekologije, urologije, epidemiologije i poznavanja ljudskih prava. Snežana Ukropina iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine je istakla da osnovni rezultati evaluacije pokazuju da je program bio uspešan, jer nije uticao na veću učestalost stupanja u seksualne odnose i povećanje broja seksualnih partnera.

Ona je napomenula da učenici koji su pohađali časove ovog programa imaju više znanja u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem. Takođe, učenici imaju pozitivne stavove o autonomnosti odluka u partnerskim odnosima, odnosno, više je onih koji smatraju da je u redu odbiti neželjen seksualni odnos, kao i tražiti od partnera/ke da koristi kontracepciju i sprovede pregled na seksualno prenosive infekcije. Ukropina je naglasila i da se povećala proporcija učenika koji koriste kondom kao pretežno kontraceptivno sredstvo i pri seksualnom odnosu sa novim partnerom.

(BILSV, 04.07.2014)



Događaji | Utorak, 24. 12. 2019. | Komentara: 0

Vreme je da zaustavimo propadanje Vojvodine

Vreme je da zaustavimo propadanje Vojvodine i da se u Vojvodini ponovo živi pristojno i od svog rada, poruka je sa prve tribine Vojvođanskog fronta koja je održana u Novom Bečeju.
Događaji | Nedelja, 22. 12. 2019. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada rekorder u otvaranju muzeja

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović ponovio je da poslanici LSV ne podržavaju predlog osnivanje nove ustanove kulture „Muzej 20 21“. On je tokom skupštinske rasprave o ovoj tački dnevnog reda naglasio da osnivanje novog muzeja zahteva više pripreme i raspravu u stručnim krugovima.

Događaji | Nedelja, 22. 12. 2019. | Komentara: 0

Muzej 20 21 - još jedna ustanova koja se osniva na prečac?

Veoma sam ponosan što je moj grad nosilac titule Evropska prestonica kulture 2021, ali da se titula 2021 navodi kao argument za brzopleto osnivanje nove ustanove – to ne stoji, kazao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Robert Kolar. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook