Slaviša Grujić počasni građanin Vrdnika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Nedelja, 13. 12. 2015. | Komentara: 0

Slaviša Grujić počasni građanin Vrdnika

VRDNIK – Pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić postao je počasni građanin Vrdnika. Povelja počasnog građanina mu je uručena na svečanoj akademiji koja je povodom 700 godina Vrdnika održana u hotelu „Termal“.

LSV
 
Zahvaljujući se na ukazanoj časti, Grujić je rekao da je Vrdnik mesto, prepoznatljivo na svim istorijsko-kulturološko-turističkim mapama u koje vredi ulagati.
 
- Kao jedan od najvažnijih projekata, čije renoviranje je u toku jeste vrdnička Kasina, značajan objekat industrijskog nasleđa, pored koje će se na proleće naći i spomenik rudaru, kao sećanje na ono što je Vrdnik nekada bio i po čemu se nadaleko pamti. Jedan od većih projekata, na kojem se trenutno rade arheološko istraživačke analize, ispitivanjem putem sonde tla jeste Vrdnička kula, koja datira iz 1315. godine i koliko se po prvim nalazima vidi radi se o vrlo ozbiljnom zadatku, koji će nam mnogo toga novog i velikog otkriti kada je naša kulturna baština u pitanju – naveo je on.
 
On je rekao da je namera pokrajinskih vlasti da otkupe kuću srpske književnice Milice Stojadinović Srpkinje i da je na taj način zaštite.
 
- Vrdnik, kao pravo rudarsko mesto, gde je radilo hiljade i hiljade ljudi, i u arhitektonskom smislu opravdao je svoje postojanje, izgradnjom kolonija za stanovanje rudara. Danas mi pokušavamo i da preko međunarodnih zajednica putem industrijskog nasleđa zaštitimo bar neke od tih kuća. Za sve pomenute projekte lako otvaramo razgovore, jer mesto koje ima Banju „Termal“ i sve što ona nudi jeste nešto što stvara prednost i otvara mogućnosti da ovde, gde ima potencijala i za kulturu, turizam, sport i kulturno nasleđe ulažemo i dalje - zaključio je u svom izlaganju Slaviša Grujić.

(BILSV, 13.12.2015)



Događaji | Utorak, 24. 12. 2019. | Komentara: 0

Vreme je da zaustavimo propadanje Vojvodine

Vreme je da zaustavimo propadanje Vojvodine i da se u Vojvodini ponovo živi pristojno i od svog rada, poruka je sa prve tribine Vojvođanskog fronta koja je održana u Novom Bečeju.
Događaji | Nedelja, 22. 12. 2019. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada rekorder u otvaranju muzeja

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović ponovio je da poslanici LSV ne podržavaju predlog osnivanje nove ustanove kulture „Muzej 20 21“. On je tokom skupštinske rasprave o ovoj tački dnevnog reda naglasio da osnivanje novog muzeja zahteva više pripreme i raspravu u stručnim krugovima.

Događaji | Nedelja, 22. 12. 2019. | Komentara: 0

Muzej 20 21 - još jedna ustanova koja se osniva na prečac?

Veoma sam ponosan što je moj grad nosilac titule Evropska prestonica kulture 2021, ali da se titula 2021 navodi kao argument za brzopleto osnivanje nove ustanove – to ne stoji, kazao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Robert Kolar. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook