Unaprediti sektor bezbednosti i odbrane zemlje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 26. 01. 2015. | Komentara: 0

Unaprediti sektor bezbednosti i odbrane zemlje

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine  podržaće Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o odbrani i o Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o Vojsci Srbije ukoliko budu prihvaćeni njeni amandmani na predložene akte, ukazala je danas narodna poslanica LSV Olena Papuga. 

LSV

Tokom skupštinske rasprave o navedenim izmenama, Papuga je naglasila da je stav Lige po pitanju vojne neutralnosti Srbije, da je ona neodrživa, iako kao ideja lepo zvuči i podržava je veliki broj građana Srbije. Glavni razlog jeste ekonomski jer da bi Srbija, prema Papuginim rečima, mogla da bude vojno neutralna, budžet za vojsku bi morao da bude dramatično veći, te da bi zbog toga trebalo razmisliti o uključivanju u neki vojni savez.
– Ali, to je već pitanje za neku drugu raspravu i donošenje političke odluke da li Srbija treba da se približava NATO-u i na koji način – dodala je ona.

Uređenje sektora odbrane 

Govoreći o konkrentim predlozima sa dnevnog reda, poslanica LSV je ocenila da predložene izmene i dopune predstavljaju logčan sled događaja kako bi se unapredio sektor bezbednosti, tim pre što se u vrhu kriterijuma za prijem u NATO i Evropsku uniju nalazi i zahtev za uređenje ove oblasti po modelu modernog i stabilnog društva. Kada je u pitanju izmena Zakona o Vojsci Srbije, jedna od novina je da neće više biti potrebno polaganje stručnih ispita za rad u vojnoj službi, već će biti dovoljan položen državni ispit. Takođe, ukazala je Papuga, prvi put će zakonski biti definisan rad pripadnica vojske za vreme trudnoće i u porodiljskom periodu. 
– Ova izmena predviđa da pripadnice vojske neće biti razrešene dužnosti, već će njihova funkcija biti zamrznuta za vreme odsustva. Ovaj segment je od izuzetne važnosti jer je ravnopravno učešće žena i muškaraca u javnom i političkom životu jedan od uslova demokratije. Ovim izmenama je zakonodavac izjednačio položaj žena i muškaraca u vojsci, kao i mogućnost za njihovo podjednako napredovanje u karijeri – kaže ona.

Politika izvan vojske

LSV pozdravlja izmenu zakona koja se odnosi na to da se zabrana članstva u političkim strankama odnosi na sve profesionalne pripadnike Vojske Republike Srbije, kako na profesionalna vojna, tako i na civilna lica u službi vojske jer je, navodi Papuga, to put ka depolitizaciji vojske. 
– Vojska, kao državni organ, ima odgovornost samo prema državi i kao takva mora biti neutralna prema politici i političkim ljudima koji se nalaze na državnim funkcijama. U vojsci, stučnost mora da bude iznad pojedinačnih i ličnih interesa, a vojna profesija mora da bude autonomna u odnosu na politička dešavanja u društvu – rekla je Olena Papuga.

Preciziranje nadležnosti u odbrani

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o odbrani, narodna poslanica LSV je rekla da je do sada urađeno mnogo posla na unapređenju celokupnog sektora bezbednosti u Republici Srbiji, te da navedene izmene predstavljaju nadogradnju i proširenje već postojećih normativnih akata. 
– Izmenama i dopunama zakona o odbrani uređuje se sistem odbrane Srbije, nadležnosti državnih organa i Vojske Srbije u odbrani, prava i dužnosti državnih organa, autonomnih pokrajina, jedinica organa lokalne samouprave, građana, privrednih društava i drugih pravnih lica – rekal je ona. Papuga je ukazala i da se najznačajnija novina odnosi na uređenje vojnog pravobranilaštva, u cilju zaštite imovine Vojske Republike Srbije. 
– Mnoge zemlje imaju posebno vojno pravosuđe, međutim u njima ne postoje vojna pravobranilaštva kao posebni organi koji bi pred sudovima zastupali državu u privatno-pravnim odnosima koji potiču iz rada vojnih državnih organa – rekla je Papuga. Pohvalila je i jačanje Inspektorata odbrane, kao mehanizma unutrašnje kontrole. 
– Naročito je vredno pažnje uvođenje eksplicitne obaveze nadzora materijalnog i finansijskog poslovanja kao i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava korisnika u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, što je do sada bio slučaj samo indirektno. Bitno je naglasiti da se u sklopu inspekcijskog nadzora predviđaju i ovlašćenja da se pregledaju opšti i pojedinačni akti, evidencije i druga dokumentacija, zatim poslovne prostorije, objekte, postojenja, i tako dalje. Ovlašćenja se, nadalje, protežu na mogućnost da uzimaju izjave i, po potrebi, pisana izjašnjenja od rukovodilaca i nadležnih  službenih lica – dodaje ona. Papuga je istakla i da Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava izmene koje se odnose na to da profesionalni pripadnici Vojske Srbije ubuduće mogu da, uz prethodnu saglasnost ministra odbrane, učestvuju na skupovima građanskog društva koji se bave pitanjima bezbednosti i evropskih integracija, a što postojećim zakonom nije bilo dozvoljeno.

(BILSV, 26. 01. 2015)



Događaji | Subota, 21. 12. 2019. | Komentara: 0

Vlast nema strategiju, nego donosi političke pamflete

Prostorni plan o čišćenju kanala Dunav-Tisa-Dunav kod Vrbasa je potreban, ali je on sam nedovoljn. Potrebno je bilo doneti obuhvatniji dokument, koji bi podrazumevao prostorni plan, a koji bi obuhvatio i rešenje uzroka zagađenje kanala, a ne samo čišćenje dela kanala, kazao je pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović. 
Događaji | Petak, 20. 12. 2019. | Komentara: 0

Šućurović: Nedostaje 15 milijardi za kapitalna ulaganja

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović ponovio je da poslanici LSV neće glasati predlog budžeta APV za 2020. godinu jer on nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije. Kako je rekao, po Ustavu budžet APV treba da iznosi sedam posto, ali to ni ove godine nije slučaj. 
Događaji | Petak, 20. 12. 2019. | Komentara: 0

Vojvođanski budžet nije razvojni i LSV ga neće podržati

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi budžet za 2020. godinu jer on nije razvojni, ne iznosi sedam procenata budžeta Srbije i nije ispoštovana Ustavna obaveza da tri sedmine vojvođanskog budžeta budu kapitalne investicije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook