Zaustaviti odlazak zdravstvenih radnika u inostranstvo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 18. 11. 2015. | Komentara: 0

Zaustaviti odlazak zdravstvenih radnika u inostranstvo

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine će u skladu s tim da li ćete usvojiti ili ne naše amandnmane tako i glasati za predložene izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, istakla je danas tokom rasprave narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga, obraćajući se ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.

LSV

Ocenila je i da će izmene biti podržane u svakom pogledu ukoliko doprinesu tome da se naši zdravstveni radnici više ne iseljavaju iz zemlje. 
– Znamo da je samo od početka 2015. godine Dozvolu o dobroj reputaciji, koja je neophodna za zaposlenje u inostranstvu tražilo čak 1000 lekara, a ne zna se koliko medicinskih sestara, dok je u 2012. godini istu ovu potvrdu tražilo samo njih 200 – upozorila je ona. Dodala je da ćemo, ako se nastavi taj trend masovnog napuštanja zemlje od strane zdravstvenih radnika možda doći do toga da za nekoliko godina nećemo imati dobrih lekara i medicinskih sestara.
– Ponižavajuće niske plate sestara, stagniranje u razvoju sestrinstva, neregulisano visoko školovanje, izostanak adekvatnog nagrađivanja pravih vrednosti jesu ključni razlozi što zdravstveni radnici odlaze iz naše zemlje – istakla je Papuga.

Šta je sa visoko obrazovanim sestrama 

Pošto poslanici najčešće nemaju prilike da ministrima postave pitanja na sednicama predviđenim za to, koje bi trebalo da se održavaju svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, Olena Papuga je iskoristila priliku da ministra Lončara upita o problemima sa kojima se susreću visoko obrazovane medicinske sestre. Podsetila je da one na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, od 2003. godine, stiču zvanje diplomirani organizator zdravstvene nege. Pritom, za njih 70 se studiranje čak finansira iz budžeta Republike Srbije, na osnovnim akademskim studijama zdravstvene nege, dok se godišnje još 30 studenata samofinansira na stukovnim  studijama zdravstvene nege.  
– Problem postoji u kliničko-bolničkoj praksi, gde još uvek nisu prepoznati njihovi stručni nazivi i oblast rada nakon završenih studija niti propisani opštim aktima Republike Srbije. Samim tim ne postoji mogućnost izdavanja licenci za visoko obrazovane medicinske sestre, iako u šifarniku zanimanja postoji to njihovo zanimanje od 2010. godine – rekla je ona. 
Dodala je da je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku pokazalo da 70 odsto svih usluga u zdravstvenoj zaštiti u Srbiji obavljaju medicinske sestre. A prema podacima Komore medicinskih sestara i tehničara Srbije, kod nas postoji samo 0,3 posto visoko obrazovanih medicinskih sestara, dok je taj postotak u Evropi gotovo 70 posto. 

Školujemo kadar za izvoz

– Poslednjih godina veliki broj visoko obrazovanih sestara koje je država školovala odlazi u  inostranstvo, pa se postavlja pitanje da li je osnovna ideja akademskog školovanja da se osnaži sestrinska struka ili da školujemo kadar za izvoz – navela je Papuga. Ministar Lončar je odgovorio da se radi na rešavanju tog problema, te da su u to, pored Ministarstva zdravlja, uključena i ministarstva prosvete i državne uprave i lokalne samouprave, kao i komore i strukovna udruženja. 
– Već je u radnoj verziji Nacionalni katalog i Nacionalna kvalifikacija, čime će biti sve ovo regulisano i te škole prepoznate i priznate – naveo je ministar dodajući da je zakonom regulisano da se prvo moraju uraditi te dve stvari. 

(BILSV, 18. 12. 2015)



Događaji | Četvrtak, 04. 06. 2020. | Komentara: 0

Dobra vest u centru Novog Sada!

Predstavnici Ujedinjene demokratske Srbije (UDS), političkog saveza koji okuplja Srbiju 21, Vojvođanski front (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija i Zajedno za Vojvodinu, Demokratska partija Hrvata Vojvodine, Crnogorska partija, Demokratski blok), Stranku moderne Srbije i Građanski demokratski forum, razgovarali su danas posle podne s građanima i građankama Novog Sada na uglu Zmaj Jovine i Ulice Modene.
Događaji | Četvrtak, 07. 05. 2020. | Komentara: 0

Rebalans budžeta APV za 2020. je nastavak kršenja Ustava

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da je umanjenje budžeta AP Vojvodine današnjim rebalansom samo kontinuitet u kršenju aktuelnog Ustava Republike Srbije. 
Događaji | Četvrtak, 07. 05. 2020. | Komentara: 0

Bogaroški: LSV ne podržava rebalans budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta i prateće programe.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook