Država da zaštiti domaće uzgajivače svinja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 13. 03. 2015. | Komentara: 0

Država da zaštiti domaće uzgajivače svinja

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški izjavio je da je tov svinja u Srbiji ugrožen zbog otvaranja granica za uvoz svinja i drugih proizvoda svinjskog porekla. Zbog toga je neophodna vancarinska zaštita, kako bi se ograničila mogućnost za uvoz svinja, ukazao je Bogaroški za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), povodom za danas najavljenog protesta poljoprivrednika.

LSV

On tvrdi da su načini za pomoć domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji uvođenje vancarinskih barijera, formiranje agencije za interventni otkup u slučaju kada dođe do naglog pada cena poljoprivrednih proizvoda, subvencije države za kooperativni odnos između postojećih otkupljivača-prerađivača i tovljača.
– Zatim, uključivanjem Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u smislu obeležavanja finalnih proizvoda u prodaji da li dolaze iz domaće prizvodnje ili iz uvoza – objasnio je Bogaroški. Time bi se, prema njegovom mišljenju, kupcima dala mogućnost da biraju prehrambene proizvode za koje su sigurni da dolaze sa domaćeg, proverenog tržišta ili sa tržišta nekih drugih zemalja ili tržišta zemalja „trećeg sveta“.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu je upozorio i da, po Zakonu o nadležnostima, Vojvodina ima samo neke poverene nadležnosti u stočarstvu ali nema pravo nadzora.
– U vezi sa kontrolom proizvoda i prerađevine od mesa Vojvodina nema nikakve nadležnosti iz razloga što je veterinarska kontrola u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprava za veterinu. Graničnu kontrolu uvoza i unutrašnju kontrolu prerade i stavljanja u promet mesa i proizvoda od mesa vrši republička veterinarska inspekcija – objasnio je Bogaroški
 
(BILSV, 13. 03. 2015)



Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.
Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook