Energetika šansa za napredak

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 23. 12. 2014. | Komentara: 0

Energetika šansa za napredak

NOVI SAD - Tokom rasprave o budžetu AP Vojvodine za 2015. godinu, poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar pozdravio je dobre trendove koji prate budžet, pre svega se osvrnuvši na one koje je uveo Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine. U nastavku je transkript Kolarovog govora:

kolar

Lično ne mogu dobro da govorim o budžetu koji je nastao u okolnostima u kojima jeste, odnosno u kojima inače premali, koji je dodatno umanjen, jer jedino što zaista iskreno mogu da govorim su dobri trendovi u okviru postojećih budžetskih okvira.

Investirati u štednju

Ono što lično prepoznajem kao dobre trendove i kao dobar znak su stavke u okviru Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine. Kao što znate, ovaj budžet je tradicionalno mali, na žalost. I uveren sam da bi i u okviru postojećih sredstava kojima pokrajina raspolaže, morao da bude u budućnosti veći, a da ne govorimo nakon usvajanja Zakona o nadležnostima, odnosno o finansiranju nadležnosti. Jer, upravo u energetici, ovako koncipiranoj, imamo velike šanse za napredak. Kako? Pa u vremenima u kojima se mi nalazimo, odnosno u vremenima kada je gotovo nemoguće ili izuzetno teško povećati prihode, ono što se može je uštedeti, odnosno investirati u štednju. Jer, štednja nije odricanje. Štednja je ulaganje u ekonomičnost koja se brzo vrati i isplati.

U okviru ovih pozicija Sekretarijata za energetiku dve su ključne stvari ono što je opredeljenje kompletne budžetske politike. To je ulaganje u obnovljive izvore energije i podjednako važno energetska efikasnost koja je još brža i delotvornija. Naravno, dobri pokazatelji su, evo gledam u delu rashoda koji se odnosi u delu studija, gde su zanemarljiva i mala sredstva, ali su značajni konkursi, odnosno pozicije za koje se ta sredstva odnose, a to je, na prvom mestu, izrada studije prostornog razmeštaja namenskih javnih skladišta agrarne biomase. Zbog čega je ovo posebno važno? Zato što predupređuje moguće i nečasne i kakve god drugačije namere pojedinih privrednika čiji su poslovi propali sa postojećim skladištnim prostorima, a baš bi našli za shodno da njihovi skladišni prostori budu odlični za upotrebu za skladištenje biomase. Međutim, to jedino ima smisla ukoliko je pokriveno ispravnom studijom gde je to logično postavljeno, gde je to lako i jeftino dostupno. Tako da i sa malim iznosima za određene studije može se dobiti ogroman efekat.

Investicije u softver ubrzava procedure

Ima dobrih tendencija u investiranju u softvere. Jedan deo koji se odnosi na softvere u samom sekretarijatu koji bi trebali da dovedu do ubrzanja procedura, dok drugi, podjednako, ako ne i važniji, je automatska kategorizacija objekata, odnosno njihove energetske efikasnosti.
Stavke koje su sufinansirane i ranije, ove godine su i uvećane i odabrane su za ta uvećanja, po meni, najznačajnije stavke: štedljiva javna rasprava sa 16 na 22 miliona, unapređenje saznanja o obnovljivim izvorima energije u, moramo da se složimo, kod nas nedovoljno obrazovanoj sredini - sa dva na četiri miliona. Potom, pozitivan primer saradnje dva sekretarijata je vidljiv u energetski održivim farmama, gde je planirani iznos povećan sa 20 na 35 miliona, korišćenje solarne energije sa 20 na 30 miliona. Svi smo svedoci da, kada prolazimo kroz poljoprivredne krajeve bilo kojih zemalja u okruženju, možemo da vidimo da su apsolutno svi krovovi tih poljoprivrednih objekata pokriveni solarnim panelima. Zaista, ako se to dešava u Austriji, Nemačkoj, ne vidim zbog čega to ne bi moglo da bude i kod nas. To nam odmah vraća, direktno, novac koji smo u to uložili.

Međutim, najbolji pokazatelji ovog trenda su stavke koje ranije nisu postojale u budžetu, a mislim da su neophodne da se pomenu. To je, pod jedan, ugradnja kotlova sa većim stepenom korisnog dejstva u iznosu od 40 miliona, povećanje energetske efikasnosti u objektima javne namene oko 115 miliona, štedljiva unutrašnja rasveta u javnim ustanovama 45 miliona i, po meni jedna od najznačajnijih stavki, primena toplotnih pumpi za zagrevanje, odnosno hlađenje u iznosu od 43 miliona.

Kao neko ko je u svom privatnom budžetu koncipirao investiranje u štednju kao ispravan model u trenutku kada povećanja prihoda nema, upravo ulaganjem u toplotnu pumpu ostvario sam velike uštede. To zaista pokazuje pametan, promišljen i dobar trend ovog sekretarijata i pozivam, kada budemo u prilici, da ove pozicije u ovakvim tendencijama budu znatno uvećavane.

(BILSV, 23. 12. 2014)



Saopštenja | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Napad na profesora škole u Bačkoj Palanci posledica ćutanja države

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Vladu Republike Srbije da pod hitno donese propise i mere koje će garantovati bezbednost prosvetnim radnicima.
Odbori LSV | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad predala listu

Simbolično, u danu u kom se podsećamo na vrednosti mira, solidarnosti i saradnje – na Dan pobede nad fašizmom, koalicija „Udruženi za slobodan Novi Sad“ predala je listu za učešće na lokalnim izborima u Novom Sadu 2. juna. 
Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook