Država da garantuje pravo na život!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Subota, 20. 12. 2014. | Komentara: 0

Država da garantuje pravo na život!

NOVI SAD – Puštanjem crvenih balona sa porukama protiv nasilja, Forum žena Gradskog odbora Novi Sad  želeo je da ukaže na alarmantan broj žena koje su bile žrtve  nasilja u porodici i u partnerskim odnosima.

LSV

Akcijom „Sećanje na žene žrtve nasilja u 2014. godini“, koja je danas održana na Trgu mladenaca, ligašice su želele i da ukažu da državne institucije i državni organi nisu bili u stanju da pruže zaštitu ženama koje su prijavile nasilje.
 
- Da li to znači da država nije u stanju da garantuje zaštitu osnovnih ljudskih prava, kao što je pravo na život? Neke od žrtava nasilja prijavile su nasilnike, zatražile pomoć državnih institucija i tragično završile. Forum žena LSV GrO NS pribojava se da će to u velikoj meri obeshrabriti žene i da će se one sve teže odlučivati da prijave nasilje – istakla je predsednica novosadskog odbora Foruma žena LSV Sonja Golubović.
 
Prema njenim rečima, Forum žena LSV je mišljenja da je ogromna odgovornost na pravosuđu, koje mora izricanjem odgovarajućih i delotvornih kazni da pošalje jasnu poruku javnosti da je nasilje nad ženama teško krivično delo koje predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava. Nasilje nad ženama proističe iz neravnopravnosti među polovima, ali u isto vreme tu neravnopravnost još više produbljuje, zaključila je Golubovićeva.

(BILSV, 20.12.2014)
 



Forum žena LSV | Petak, 18. 01. 2019. | Komentara: 0

Predsednik Srbije glumi sudiju i dželata

Povodom poslednjih nastupa predsednika Republike Srbije u kom je medijima i javnosti najavio oštrije i duže kazne, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje o  poverenju Vladi, budući da Aleksandar Vučić očigledno glumi i sudiju i dželata, te nam ministarstva nisu ni potrebna.
Forum žena LSV | Utorak, 11. 12. 2018. | Komentara: 0

Žrtve nasilja nisu dovoljno zaštićene novim Zakonom

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je ove godine pokazala koliko institucije koje su uključene u primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, nisu dovoljno spremne za njegovu potpunu primenu. Sudeći po naslovima u rubrikama crne hronike, a i po saopštenjima predsednice Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, u ovoj godini ubijeno 23 žena i sedam muškaraca, zločini su najbrutalniji do sada, a podaci nisu obuhvatili celu godinu.
Forum žena LSV | Utorak, 11. 12. 2018. | Komentara: 0

Šta je proklamovano, a šta ostvareno Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici

Na samom kraju kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, Forum žena LSV je organizovao tribinu u okviru koje su postavljena pitanja i predložena rešenja na manjkavosti Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook