Nema dovoljno žena na mestima odlučivanja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Nedelja, 06. 03. 2016. | Komentara: 0

Nema dovoljno žena na mestima odlučivanja

ZRENJANIN – Povodom Međunarodnog dana žena, zrenjaninske ligašice podsetile su svoje sugrađanke na značaj 8. marta i pitanja koja se tiču položaja žena. Predsednica Foruma žena Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, Ankica Dostanić, navela je da položaj žena nije zatvoren „okvir“, neki zabran, niti usputna tema za raspravu, jer život žena prožima celokupnu stvarnost.

 
-Žene su u dugom periodu, korak po korak osvajale i ostvarivale svoja prava i još uvek možemo reći da je reč o samo jednom delu ostvarenih sloboda. Potrebe, odnosi i uloge se umnožavaju u skladu sa vremenom u kojem živimo, te nas zanimaju i određeni segmenti društva koji se tiču svih nas, bez obzira na polnu pripadnost i rodne uloge – istakla je Dostanić. Međutim, prema njenim rečima, suština je da žena nema dovoljno na mestima odlučivanja.
 
- I dalje nas „tražite“ na radnim mestima koja se imenuju kao „feminizacija profesija“, država i politički akteri se bave nama, razgovaraju i „pogađaju“ se na temu potomstva i stiče se utisak da su se sva društvena pitanja i pogledi usmereni na reproduktivnu ulogu žena, pri tome i te kako zaboravljajući niz ključnih sloboda i segmenata života u kojima se žene i dalje ne vide – zaključila je Dostanić.
 
(BILSV, 06.03.2016)



Forum žena LSV | Subota, 25. 11. 2017. | Komentara: 0

Zašto još nisu stvoreni preduslovi za primenu Zakona o sprečavanju nasilja

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine podseća da je obaveza Republike Srbije da garantuje ravnopravnost žena i muškaraca i da razvija politiku jednakih mogućnosti, da zabranjuje neposrednu i posrednu diskriminaciju po bilo kom osnovu, da garantuje pravo na jednaku zakonsku zaštitu i pravnu pomoć.
Forum žena LSV | Sreda, 24. 05. 2017. | Komentara: 0

Potrebna je puna primena Zakona u borbi sa nasiljem u porodici

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ne sme biti samo jedan od zakona kojim se ispunjava obaveza u odnosu na međunarodne standarde ljudskih prava, već se mora postaviti mnogo jasniji pravni okvir za sveobuhvatnu zakonsku regulativu kojom se sprečava nasilje nad ženama i nasilje u porodici
Forum žena LSV | Sreda, 08. 03. 2017. | Komentara: 0

Da imamo jednake mogućnosti

Obeležavanjem Međunarodnog dana žena, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine odaje počast ženama u borbi za ravnopravnost i jednakost, za pravo da odlučujemo o sebi i svom životu, da se školujemo, da imamo pravo glasa - da budemo birane i da biramo, da ne trpimo i tolerišemo nasilje, da odlučujemo o rađanju, u nameri da se odupremo povratku na nivo od pre 110 godina, već istrajemo u daljem unapređenju položaja žena. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook