Potrebna je puna primena Zakona u borbi sa nasiljem u porodici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 24. 05. 2017. | Komentara: 0

Potrebna je puna primena Zakona u borbi sa nasiljem u porodici

Novi Sad, 24. maj 2017 - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ne sme biti samo jedan od zakona kojim se ispunjava obaveza u odnosu na međunarodne standarde ljudskih prava, već se mora postaviti mnogo jasniji pravni okvir za sveobuhvatnu zakonsku regulativu kojom se sprečava nasilje nad ženama i nasilje u porodici.

 LSV

Zbog toga postavljamo pitanje Ministarstvu pravde, da li su stvoreni svi preduslovi za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, budući da je nepoznat broj policijskih službenika, tužilaca i sudija koji su prošli specijalizovanu obuku, u cilju efikasnijeg reagovanja i senzibilizacije u postupanju, prilikom prijave nasilja u porodici?

Samo od spremnosti institucija i organa koji se suočavaju sa problemom nasilja, zavisi uspešnost primene novog Zakona.

Poslanici LSV su aktivno učestvovali predlaganjem amandmana i u diskusiji o predlogu Zakona, sa namerom da se predvide pozitivne mere eliminacije svih oblika nasilja nad ženama, zbog čega je važno imati na umu značaj izricanja hitnih mera.

Nasilje u porodici je najređe prijavljivano nasilje, pošto je prisutan stav da je to privatan porodični problem, bez adekvatne reakcije i tretmana nadležnih institucija.

Femicid u Srbiji bazira se na analizi medijskih članaka, zbog čega postoji opasnost da je broj žrtava i veći, za slučaj da nisu dospeli u rubriku crne hronike.

 

Forum žena
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Forum žena LSV | Subota, 25. 06. 2011. | Komentara: 0

Žene mogu sve!

NOVI SAD - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad organizovao je danas kod Riblje pijace u Novom sadu akciju "Žene mogu sve", kako bi građane podsetio na položaj žena u Novom Sadu i Vojvodini.
Forum žena LSV | Ponedeljak, 06. 06. 2011. | Komentara: 0

Forum žena LSV Zrenjanin uručio donaciju samohranoj majci

ZRENJANIN - Gradska organizacija Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, posetila je tokom vikenda, povodom Međunarodnog dana deteta, samohranu majku koja živi sa dvema maloletnim ćerkama, od kojih je jedna tromesečna beba, i uručila joj donaciju u odeći, obući i sredstvima za higijenu.
Forum žena LSV | Ponedeljak, 30. 05. 2011. | Komentara: 0

Sportski dan za zdravlje žena

ZRENJANIN - Članice Gradske organizacije Foruma žena LSV Zrenjanin u subotu, 28. maja, bile su domaćice petog po redu Sportskog dana. Reč je o tradicionalnoj manifestaciji kojom aktivistkinje svih gradskih i mesnih odbora Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine obeležavaju Međunarodni dan akcije za žensko zdravlje i reproduktivno pravo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook