Tribina o prevenciji raka kod dece

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 18. 02. 2015. | Komentara: 0

Tribina o prevenciji raka kod dece

SOMBOR –Svakog dana u Srbiji jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka. Najčešći oblici raka kod dece su leukemija i tumor mozga, rečeno je na tribini „Rano otkrivanje – veća šansa“ koju je organizovao Gradski odbor Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Sombor, uz pomoć članica Društva za borbu protiv raka u Somboru.

LSV

Prim. dr Đerđi Šarić je istakla da je rak kod dece čest, ali i da je izlečiv, ako se otkrije na vreme jer deca reaguju dobro na terapiju. Na tribini je napomenuto da je od značaja podrška društva obolelima i njihovim porodicama, te da u Republici Srbiji postoji pet roditeljskih kuća za smeštaj roditelja za vreme lečenja.

Potpredsednica Foruma žena LSV Nataša Terbec je naglasila da je smrtnost dece obolele od raka u porastu.

- Rak krade našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Podaci govore da je mogućnost izlečenja do 70% slučajeva, ako se na vreme otkriju. Nažalost, tu borba ne prestaje jer i nakon izlečenja deca se susreću sa problemima gde oko 60% pacijenata pati od hroničnih bolesti stečenih usled reakcije na primljenu terapiju – napomenula je Terbec.
Svako dete, bilo gde u svetu, zaslužuje da mu se omogući najbolji tretman i nega, naglasile su učesnice tribine i dodale da je, uprkos tome rak kod dece zapostavljena i marginalizovana bolest.

(BILSV, 18.02.2015)



Forum žena LSV | Utorak, 04. 12. 2018. | Komentara: 0

Bitan politički konsenzus u borbi protiv nasilja nad ženama

Pokrajinska poslanica i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine mr Maja Sedlarević ocenila je da je dobro što postoji politički konsenzus u borbe protiv nasilja nad ženama i rodno zasnovanog nasilja, u čemu AP Vojvodina ima višegodišnje iskustvo.
Forum žena LSV | Petak, 30. 11. 2018. | Komentara: 0

Sedlarević: Zadatak svih nas je da stvorimo uslove kako bi žrtve imale poverenje u institucije

Šesnaest dana aktivizma u borbi protiv nasilja prema ženama samo su prilika da se ukaže na sveprisutni problem rodno zasnovanog nasilja kome, nažalost, svedočimo svakodnevno, istakla je koordinatorka Ženske parlamentarne mreže mr Maja Sedlarević i dodala da se, ne samo u ovih šesnaest dana, nego svakog dana, mora pomoći, pokazati ženama koje trpe nasilje da nisu same, podržati svaku kojoj treba pomoć i svakoj omogućiti pravo na izbor.
Forum žena LSV | Sreda, 21. 11. 2018. | Komentara: 0

Da li je država sposobna da primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici?

Pre početka obeležavanja „16 dana aktivizma protiv  nasilja nad ženama“, Liga socijaldemokrata Vojvodine pita ministarku pravde koji su efekti Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i partnerskim odnosima, budući da su podaci o femicidu višestruko veći u odnosu na prethodne godine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook