Tribina o prevenciji raka kod dece

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 18. 02. 2015. | Komentara: 0

Tribina o prevenciji raka kod dece

SOMBOR –Svakog dana u Srbiji jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka. Najčešći oblici raka kod dece su leukemija i tumor mozga, rečeno je na tribini „Rano otkrivanje – veća šansa“ koju je organizovao Gradski odbor Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Sombor, uz pomoć članica Društva za borbu protiv raka u Somboru.

LSV

Prim. dr Đerđi Šarić je istakla da je rak kod dece čest, ali i da je izlečiv, ako se otkrije na vreme jer deca reaguju dobro na terapiju. Na tribini je napomenuto da je od značaja podrška društva obolelima i njihovim porodicama, te da u Republici Srbiji postoji pet roditeljskih kuća za smeštaj roditelja za vreme lečenja.

Potpredsednica Foruma žena LSV Nataša Terbec je naglasila da je smrtnost dece obolele od raka u porastu.

- Rak krade našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Podaci govore da je mogućnost izlečenja do 70% slučajeva, ako se na vreme otkriju. Nažalost, tu borba ne prestaje jer i nakon izlečenja deca se susreću sa problemima gde oko 60% pacijenata pati od hroničnih bolesti stečenih usled reakcije na primljenu terapiju – napomenula je Terbec.
Svako dete, bilo gde u svetu, zaslužuje da mu se omogući najbolji tretman i nega, naglasile su učesnice tribine i dodale da je, uprkos tome rak kod dece zapostavljena i marginalizovana bolest.

(BILSV, 18.02.2015)



Forum žena LSV | Petak, 18. 10. 2019. | Komentara: 0

Veće angažovanje države i edukacija stanovništva ključ su za borbu protiv karcinoma dojke

Sinoć je u Kino sali Lige socijaldemokrata Vojvodine održana tribina „Oktobar mesec borbe protiv karcinoma dojke : prevencija i skrining program u zaštiti zdravlja žena“
Forum žena LSV | Subota, 12. 10. 2019. | Komentara: 0

Sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke

Predstavnice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin danas su, u okviru meseca borbe protiv raka, u razgovoru sa građankama i građanima Zrenjanina ukazale da je neophodno sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke u Srbiji. 
Forum žena LSV | Utorak, 30. 07. 2019. | Komentara: 0

Koliko vredi ženski život?

Sve su češća upozorenja iz nevladinog sektora o alarmantnom stanju kada su u pitanju žrtve porodičnog nasilja. Ovo je vidljivo kada se pogleda saopštenje Mreže „Žene protiv nasilja“ koje podatke o femicidu dobijaju samo iz naslova medija, jer precizne informacije nisu dostupne javnosti. Od početka 2019. godine u prvih sedam meseci, ubijeno je 15 žena. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook