Žene da budu jednako vrednovane i plaćene kao muškarci

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Ponedeljak, 09. 03. 2015. | Komentara: 0

Žene da budu jednako vrednovane i plaćene kao muškarci

KIKINDA – Predsednica Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Kikinda Snežana Vukić izjavila je da je posle više od 100 godina od početka borbe za prava žena, većina problema sa kojima se one suočavaju u Srbiji kao i širom sveta i dalje je ista - od radnog vremena, nejednakih plata za isti posao i otežanog napredovanja do uslovljavanja od strane poslodavaca da odlažu majčinstvo.

LSV

Vukić je u razgovoru sa Kikinđankama povodom Međunarodnog dana žena istakla da se ovaj praznik sveo na kupovinu cveća i čestitanje, a da se sve manje govori o položaju žena koje u Srbiji zauzimaju tek četvrtinu najviših pozicija odlučivanja u kompanijama, a čine nešto manje od trećine preduzetnika. Istovremeno, one koje se odluče za majčinstvo, suočavaju se sa kašnjenjem naknade za porodiljsko odsustvo.

- Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine već dugo insistira na tome da radno vreme žena bude prilagođeno njihovim obavezama i potrebama, kao i da žene svoj rad budu jednako vrednovane i plaćene, kao i muškarci. Dugo već govorimo i da je potrebno  veće učešće žena u procesima donošenja odluka – istakla je Vukić i dodala da je za ostvarenje ovih ciljeva potrebno menjati svest, a ne samo zakonsku regulativu.

(BILSV, 09.03.2015)



Forum žena LSV | Utorak, 02. 10. 2018. | Komentara: 0

Oktobar je mesec borbe za zdravlje svake žene

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine podseća da i dalje nema efikasnih sistemskih rešenja da bi se obavili preventivni pregledi za žene, kojima bi se omogućila provera zdravlja na dostojanstven način i u prihvatljivim vremenskim rokovima.
Forum žena LSV | Petak, 13. 07. 2018. | Komentara: 0

Ubijena 21 žena, a ministar kaže da nam je položaj na zavidnom nivou

Na osnovu javnosti dostupnih podataka, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine traži da ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je izjavio da je “Položaj žena u Republici Srbiji već  na zavidnom nivou”, pojasni na osnovu čega je on doneo takvu procenu, kada svi podaci ukazuju da je broj ubistava žena koja su počinili njihovi partneri ili srodnici u porastu i da to predstavlja poziv na hitnu reakciju nadležnih organa.
Forum žena LSV | Četvrtak, 19. 04. 2018. | Komentara: 0

Sedlarević i Subić o Jelici Rajačić Čapaković

Povodom desetogodišnjice od smrti prve pokrajinske sekretarke za ravnopravnost polova i borkinje za institucionalizaciju rodne ravnopravnosti Jelice Rajačić Čapaković, juče je održan skup na kojem su njeni prijatelji i saradnici evocirali uspomene na nju. O danima provedenim sa Jelicom i zajedničkom radu pričale su i poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV mr Maja Sedlarević i potpredsednica Foruma žena LSV Milena Popović Subić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook