Usvojeni amandmani LSV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Sreda, 28. 03. 2018. | Komentara: 0

Usvojeni amandmani LSV

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga pitala je na današnjoj sednici skupštine Srbije predstavnike Vlade da li će se novim Zakonom o nacionalnom okviru kvalifikacija ispraviti nepravda prema studentima koji se školuju za nepostojeća zanimanja. Kako je kazala, u postojećem šifrarniku postoji oko 140 nepostojećih zanimanja, dok sa druge strane isti ne prepoznaje oko 80 obrazovnih profila.

LSV

-  Među tim nepostojećim zanimanjima i obrazovnim profilima su diplomirani menadžer u hotelijerstvu, strukovni zubni protetičar, diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva, diplomirani menadžer sporta, diplomirani politikolog evropskih integracija, osnovne akademske studije zdravstvene nege itd. Zakon o visokom obrazovanju koji je usvojen 2005. donet je prvenstveno zbog toga i Bolonjskog sistema obrazovanja, ali do danas to nije ispravljeno – ukazala je Papuga.

Udžbenici

Papuga je kazala da, u okviru seta predloga zakona o kojima se danas vodila rasprava u načelu, ipak postoji jedan koji bi želela da pohvali, jer joj se čini da su usvojeni svi amandmani koja je poslanička grupa LSV uložila 2015. godine.

- Od 2008. sam poslanica koja je vodila borbu oko drugačijeg statusa niskotiražnih udžbenika. Nikada do sada, do ovih izmena, nije bilo pomeranja niti dobre volje da se nešto ispravi. U trenutku kada smo ulagali te amandmane mi smo poslušali nacionalne savete, posebno one koji imaju oko 270 godina staža u obrazovanju na svojim maternjim jezicima – istakla je Papuga dodajući da je najveći problem bio izdavanje udžbenika na jezicima nacionalnih zajednica.

- Taj problem nije postojao dok je postojao Zavod za izdavanje udžbenika u AP Vojdini, tačnije u Novom Sadu, jer su postojale stručne službe za sve jezike nacionalnih manjina. Međutim, kada je devedesetih godina ukinut, odnosno preseljen u Beograd i kada je centralizovan, nastao je i problem sa udžbenicima na jezicima nacionalnih zajednica – objasnila je poslanica LSV izražavajući veru da će se novim zakonom rešiti ti problemi, posebno imajući u vidu i da je planiran fond za udžbenike, ali i mnogo bolja koordinacija sa Savetima nacionalnih zajednica.

Papuga je pitala ministra za lokalnu upravu i samoupravu Branka Ružića, pošto se bliže izbori za nacionalne savete, da li će državni organi biti bolje umreženi, jer to sada nije slučaj.

- Matičarske službe i policija nisu povezani sa posebnim biračkim spiskom i to je problem, iako sa jedinstvenim jeste. Posebni birački spisak ne prati matičara i policiju, pa službenici koji rade sa tim spiskovima ne znaju do kakvih je promena došlo i šta se dešava u ciklusu od četiri godine između izbora – rekla je Papuga i predložila da nadležno ministarstvo sprovede i akciju kako bi se građanima objasnilo da su u obavezi da se, nakon promene mesta prebivališta, moraju upisati u posebne biračke spiskove kako bi ostvarili svoje biračko pravo.

(BILSV, 28.03.2018)



Govori | Sreda, 20. 06. 2018. | Komentara: 0

Što je izostavljen antifašizam?

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine, Robert Kolar apelovao je danas na skupštinsku većinu da usvoji amandman njegove poslaničke grupe i uvrsti 31. Juli 1945 u datume od značaja. Kako kaže, period posle drugog svetskog rata je postojao i ne može se brisati.
Govori | Sreda, 20. 06. 2018. | Komentara: 0

Neozbiljnost predlagača

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskom parlamentu Branislav Bogaroški upitao je juče koji je pravni osnov za donošenje Predloga odluka o datumima koji će se svečano obeležavati, jer kako je istakao, dokument kao takav neće proći analizu Ustavnog suda.
Govori | Utorak, 19. 06. 2018. | Komentara: 0

Praznici Vojvodine za naprednjake bez antifašističke istorije

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine  u Skupštini AP Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da su poslanici Skupštine Vojvodine danas izbacili antifašizam iz vojvođanske istorije. On  je tako protumačio prihvatanje predloga u Skupštini Vojvodine da se kao Dan Vojvodine svečano obeležava 25. novembar, dan kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook