Grad Beograd raspolagao sa 3 puta više novca nego AP Vojvodina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 07. 07. 2015. | Komentara: 0

Grad Beograd raspolagao sa 3 puta više novca nego AP Vojvodina

NOVI SAD - Pokrajinski poslanici i poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine će glasati za prihvatanje Izveštaja o izvršenju budžeta za 2014. godinu, ne zato što smo zadovoljni sumom novca kojim je raspolagala pokrajinska administracija, nego zato što u ovom momentu i sa ovim sredstvima nije moglo bolje, kazao je danas poslanik LSV u Skupštini AP Vojvodine Saša Homanov.

LSV
 
Problem je u Ustavu
 
U raspravi o Odluci o završnom računu budžeta APV za 2014. godinu, on je naglasio da je ostvarenje prihoda odlično, ali kada bi se posmatrala samo krajnja brojka i procenat.
 
- Izvršenje iznosi preko 98 odsto, što je izuzetno dobro i što pokazuje da je budžet u 2014. godini dobro isplaniran i na realnim osnovama prihoda. Međutim, kada se uđe dublje u samu strukturu prihoda dolazimo do poražavajućih činjenica i do zaključka kako se u stvari Republika odnosi prema Vojvodini i njenim građankama i građanima. I to nije slučaj samo sa ovom republičkom vladom nego i sa svim vladama od 2006. tj. od donošenja aktuelnog ustava pa na ovamo – istakao je Homanov.
 
On je pojasnio da među prihodima najznačajniju stavku čine transferna sredstva iz budžeta Republike za isplatu zarada zaposlenih u obrazovanju, koja čine preko 45% ukupnog budžeta APV ili skoro 29 milijardi dinara. Takođe, tu su i transferi od drugih nivoa vlasti - namenski i ne namenski transferi iz republičkog budžeta jedinicinama lokalne samouprave u iznosu od osam milijardi 233 miliona. To potvrđuju i rashodi, koji iznose 40 milijardi i 843 miliona dinara, sa učešćem od preko 70 odsto u ukupnim rashodima.
 
- Kada posmatramo prihode budžeta bez svih stavki, oni su svega 25 milijardi dinara i to su sredstva kojima, ustvari, raspolaže pokrajinska administracija. Poređenja radi, budžet Grada Beograda je u 2014. godini iznosio preko 78 milijardi dinara, što je tri puta više od onoga čime je raspolagala APV – dodao je.
 
Zamislite da nas ne zakidaju?
 
Saša Homanov je istakao da je problem u nepoštovanju Ustava. Zbog različitog tumačenja toga koliko je sedam odsto, Republika duguje budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine u proseku oko 40 milijardi dinara godišnje, što je nesporna činjenica bez obzira koliko se premijer ili neko iz Vlade trudio da to ospori, naglasio je on.
 
- Zamislite još 40 milijardi dinara koje svake godine zakidaju Vojvodini. Koliko je to puteva, radnih mesta, opreme za zdravstvene ustanove ili koliko je to novih razvojnih projekata koji bi poboljšali kvalltet života svih nas, građanki i građana Vojvodine. Na ovaj način - nepoštovanjem Ustava i nedonošenjem zakona o finanslranju nadležnosti Vojvodine, svesno ili ne, republičke vlasti i ostali učesnici javnog života doprinose ne samo gušenju vojvođanske autonomije, nego i urušavanju Republike Srbije, kao države – istakao je poslanik LSV.
 
Homanov je kazao i da su raspoloživa sredstva trošena na korektan način, uz uštede gde god je to bilo moguće a da direktnim i indirektnim korisnicima to ne utiče na funkcionisanje.
 
- Moglo se verovatno drugačijom raspodelom sredstava postići još više, ali mislim da je sada u većini sekretarijata novac približno jednako raspoređen i teritorijalno i po svim drugim osnovama – zaključio je Saša Homanov.
 
(BILSV, 07.07.2015)



Saopštenja | Sreda, 03. 07. 2024. | Komentara: 0

Ekstremni desničar Arno Gujon krši zakone Srbije a Vlada ga nagrađuje novom funkcijom

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva nadležne organe da preispitaju rad Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koju je do pre mesec dana vodio francuski ekstremni desničar sa našim pasošem Arno Gujon, i utvrdi njegovu odgovornost.
Izjave | Ponedeljak, 01. 07. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Postavljanjem Pahomija za mitropolita crkva uvredila svu decu i vernike

Unapređenjem Pahomija u mitropolita, Srpska pravoslavna crkva pokazala je koje vrednosti podržava, izdala je sve žrtve pedofilije i razočarala svoje vernike, kaže za Nova.rs advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik. 
Odbori LSV | Subota, 29. 06. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI: Građani se ne boje naprednjaka i njihovih zabrana

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva odgovornost lokalne vlasti u Kikindi, koja je sinoć zabranila održavanje festivala književnosti „Kikinda Short“, zbog, kako su naveli, „antisrpstva“ onih koji su predviđeni za govornike na festivalu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook