I geotermalne izvore uvrstiti u energetsku delatnost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 28. 12. 2014. | Komentara: 0

I geotermalne izvore uvrstiti u energetsku delatnost

NOVI SAD – Obrazlažući amandmane na Predlog zakona o energetici koje je podnela poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine, narodna poslanica LSV Nada Lazić istakla je danas u nekoliko navrata da bi se u ovom zakonskom aktu morali naći i geotermalni izvori kao energetska delatnost.

LSV
 
Veliki potencijal geotermalne energije u Vojvodini
 
Predstavljajući poslanicima amandman na član 16. Predloga zakona o energetici, koji se odnosi na energetske delatnosti, ona je ukazala da među 28 navedenih nema geotermalne energije, te da bi je trebalo uneti.
- AP Vojvodina ima velik potencijal geotermalne energije i ovaj izvor energije spada u kategoriju obnovljivih, odnosno zelenih izvora i po nama on mora biti nabrojan. To je, inače, u skladu sa državnim i evropskim opredeljenjima i strategijama. U odgovoru koji smo dobili od Ministarstva a kojim se odbija naš amandman, navodi se da je proizvodnja geotermalne toplotne energije bliže uređena zakonom kojim se uređuje rudarska delatnost i, očigledno, se smatra da ne bi trebala da bude navedena. Smatramo da ne bi ništa poremetilo da je geotermalna energija navedena i u oblast energetskih delatnosti – istakla je Lazićeva.
 
O ovome je bilo reči i prilikom rasprave o amandmanima na član 65, a u kom je navedeno da je korišćenje energije iz obnovljivih izvora u interesu Republike Srbije i da Vlada na predlog ministarstva donosi nacionalni akcioni plan za korišćenje obnovljivih izvora energije. Poslanica LSV je istakla da su upravo u Akcionom planu kao mere za ostvarivanje planiranih udela energije iz obnovljivih izvora navedene podsticajne mere, mehanizmi saradnje, saradnja lokalnih, pokrajinskih, republičkih organa, politika razvoja resursa, korišćenje biomase u energetske svrhe, kao i njihovi efekti. Upravo zbog toga je, kako je ukazala Nada Lazić, podnet amandman kojim se traži da se nakon reči „politika razvoja resursa, biomase u energetske svrhe“, doda i „politika razvoja resursa geotermalnog potencijala u energetske svrhe“.
 
Novi Sad plaća 40 miliona
za odnošenje divljih deponija
 
- Podsetiću vas da je i premijer Aleksandar Vučić, u svom ekspozeu na strani 32 rekao da je jedan od strateških ciljeva u energetskom sektoru iskorišćavanje svih raspoloživih resursa. Kako će biti na raspolaganju za korišćenje geotermalne energije ako za nju ne definišemo politiku i sve ostale sistemske parametre za nacionalno i održivo korišenje? – upitala je poslanica Lazić, dodajući da je amandman odbijen pod obrazloženjem da nije u skladu sa direktivom koja se, kako ističe, u određenim slučajevima krši.
 
Replicirajući poslanicima, ona je ukazala i da „ako bi se pravio bilans onoga šta mi pravimo kao štetu životnoj sredini, a šta bismo mogli da izbegnemo ako bi sve otpade iz životne sredine (i biomasu i otpad i sve drugo) koristili, mi bismo daleko dogurali“. Prema njenim rečima, ne bismo više imali deponije krajputaše, ne bismo imali borbu sa divljim deponijama i kao primer je navela da Novi Sad godišnje plaća oko 40 miliona dinara za odnošenje divljih deponija. To je, dodala je, isto kao da ste otvorili prozor i bacili pare kroz njega, a slična je situacija i u drugim delovima Srbije.
 
- Kako mislimo da razvijamo turizam? Kako mislimo da razvijamo proizvodnju zdrave hrane? Kako mislimo da pijemo zdravu vodu? Ako nešto može da se koristi kao alternativni izvor energije, onda  ga treba koristi, zato što uvek treba napraviti bilans gde se gubi, gde se dobija – naglasila je Lazićeva.
 
Poslanici LSV su tražili da se u članu 66. Predloga zakona o energetici doda i tačka 8 koja bi predviđala da se podnosi izveštaj o dostupnosti i korišćenju resursa geotermalne energije u energetske svrhe.
 
Ko proverava skladištenje nafte?
 
Kada je u pitanju davanje saglasnosti za skladištenje i snabdevanje za sopastvene potrebe nafte, naftnih derivata i biogoriva, a koji propisuje član 28 Zakona o energetici i za koji salgasnost daje nadležna inspekcija, Lazićeva je naglasila da bi ovaj dokument trebalo da izdaje i AP Vojvodina za subjekte koji imaju sedište na teritoriji ove pokrajine. Kako je rekla, utemeljenje za ovakav amandman leži u tome što su AP Vojvodini povereni inspekcijski poslovi u oblasti energetike na teritoriji Vojvodine.
 
- Odgovor koji smo dobili kaže da se ne prihvata amandman, jer poslove inspekcijskog nadzora nad primenom propisa iz oblasti markiranja i kvaliteta derivata nafte obavlja republička tržišna inspekcija. Ovaj inspekcijski nadzor se obavlja i nad objektima za skladištenje nafte. Dakle, ovde u tekstu se nigde ne vidi šta je posao inspekcije ovog ministarstva. Po ovome ispada da samo tržišni inspektor daje saglasnosti, a da ulogu nema inspekcija iz ove oblasti, iako po zakonu, dokaze o ispunjenosti ovoga člana daje izveštaj nadležnog inspektora. Radi se o tehničkim uslovima, a ne tržišnim. To nije jasno - ili obrazloženju nešto nedostaje ili stvarno ovaj nadzor vrši samo tržišna inspekcija - ukazala je ona.
 
Bespotrebni novi naftovodi
 
Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine amandmanom su zatražili da se u član 324, koji se odnosi na delatnost proizvodnje derivata nafte i biogoriva, transporta nafte i derivata nafte, doda i obaveza da se i za naftovode koji se nalaze van definisanih i odobrenih prostora eksploatacionih polja primenjuju odredbe člana 330. ovog zakona. To znači da se i za nova istraživanja mora tražiti dozvola od AP Vojvodine, kao i da to bude na principu javnosti i nediskriminacije. Ipak, poslanici su u obrazloženju naveli da su novi naftovodi bespotrebni.
 
- NIS ima vlasništvo na svim naftovodima između postojećih naftnih polja i otpremnih stanica na Tisi, kao i naftovoda prema Novom Sadu. Ako se pojave novi investitori koji žele da se bave istraživanjem i proizvodnjom nafte i gasa u Vojvodini, ovakva trenutna situacija, bez mogućnosti priključenja na postojeće naftovode u vlasništvu NIS-a, služi kao faktor odvraćanja za njih. Takođe za izgradnju novih, bespotrebnih, naftovoda Vojvodina bi morala da dâ neophodne dozvole i sve pripremne radnje oko njihovog trasiranja, pa samim tim i da izvrši dodatni pritisak na životnu sredinu – istakla je poslanica LSV Nada Lazić i dodala da sadašnja situacija pomaže NIS-u da ostane monopolista u delu istraživanja i proizvodnje nafte i gasa.
 
(BILSV, 28.12.2014)




Saopštenja | Subota, 06. 07. 2024. | Komentara: 0

Srbiji je mesto u Evropskoj uniji a ne u Vučićevim mitomanskim bajkama

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od Vlade i predsednika republike Aleksandra Vučića da Srbija što pre primeni tri nove spoljnopolitičke odluke Saveta EU vezano za Ukrajinu i Severnu Koreju.
Saopštenja | Sreda, 03. 07. 2024. | Komentara: 0

Ekstremni desničar Arno Gujon krši zakone Srbije a Vlada ga nagrađuje novom funkcijom

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva nadležne organe da preispitaju rad Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koju je do pre mesec dana vodio francuski ekstremni desničar sa našim pasošem Arno Gujon, i utvrdi njegovu odgovornost.
Izjave | Ponedeljak, 01. 07. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Postavljanjem Pahomija za mitropolita crkva uvredila svu decu i vernike

Unapređenjem Pahomija u mitropolita, Srpska pravoslavna crkva pokazala je koje vrednosti podržava, izdala je sve žrtve pedofilije i razočarala svoje vernike, kaže za Nova.rs advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook