I porodično nasilje je ugrožavanje lične bezbednosti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 11. 05. 2015. | Komentara: 0

I porodično nasilje je ugrožavanje lične bezbednosti

NOVI SAD - Rezolucija 1325 jedna je od najvažnijih u oblasti mira i bezbednosne politike i pravno obavezujuća za sve zemlje članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

LSV

U njoj se naglašavaju posledice krvavih ratova na žene i devojke i važnoj ulozi žena u izgradnji mira i posleratnom oporavku zemlje. Petnaest godina od usvajanje te Rezolucije u Skupštini AP Vojvodine organizovana je konferencija o ženskom licu mira i bezbednosti, ali i iskustvima i dometima srpskih institucija u sprovođenju nacionalnog akcionog plana te Rezolucije.
 
Kada je reč o bezbednosti i učešću žena, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Maja Sedlarević, radije govori prvo o ličnoj, odnosno, individualnoj bezbednosti, za koju smatra da je skrajnuta i zanemarena ali da je prevashodno najvažnija. Ona je u izveštajima MUP-a pronašla i razlog za svoju tvrdnju, navodi RTV.
 
- Kad se priča o toj pojedinačnoj, ličnoj bezbednosti u izveštajima su, recimo, evidentirani samo slučajevi ubistava i slučajevi silovanja. Porodično nasilje i partnersko nasilje još uvek nije prepoznato kao vid ugrožavanja lične bezbednosti a to je najčešći oblik ugrožavanja lične bezbednosti i to je nešto na čemu mi, žene, koje se bezbednošću bavimo insistiramo i na čemu radimo - naglašava Sedlarevićeva..
 
(BILSV, 11.05.2015)



Izjave | Petak, 23. 09. 2011. | Komentara: 0

Socijaldemokratija se mora menjati i prilagođavati

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević ocenila je danas da socijaldemokratija kao ideologija prolazi kroz tranzicioni period.
- Međutim, kao i ostale ideologije, socijaldemokratija mora sebi postaviti određena pitanja i mora se menjati i prilagođavati novonastaloj situaciji.
Izjave | Petak, 23. 09. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Dobro je što je amandman povučen

BEOGRAD - Poslanica Lige soijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov pozdravila je danas povlačenje amandmana Vlade Srbije na Predlog zakona o restituciji koji je predvidjao da samo strani državljani, pripadnici okupacionih snaga, budu lišeni prava na povraćaj imovine.
Izjave | Četvrtak, 22. 09. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Tražimo odgovornost Vlade Vojvodine

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražiće posebno zasedanje Skupštine Vojvodine na kojem će se raspravljati o "opstrukciji" rada pokrajinskog parlamenta koju je vršila Vlada Vojvodine, najavio je danas lider LSV Nenad Čanak.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook