Čanak: Mi želimo više od platforme

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Subota, 09. 11. 2013. | Komentara: 0

Čanak: Mi želimo više od platforme

Liga socijaldemokrata Vojvodine neće davati apriori podršku nijednoj političkoj stranci. LSV će ubuduće podržavati projekte, bez obzira s čije strane dolaze, koji su u interesu građana Vojvodine i cele Srbije, i proevropskog puta Vojvodine. Jedina obaveza Lige je da bude odgovorna isključivo svojim članovima, građanima koji je podržavaju i dobrobiti svih građana Vojvodine.

LSV

I, ako se složimo oko toga šta je dobro za Vojvodinu, mi ćemo podržati. Ako nije - nećemo. Više nas ne interesuju programi stranaka ni njihove velike reči, nego vrlo konkretna i oročena dela - ističe u intervjuu za Danas Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, odgovarajući na konstataciju da sigurno postoji granica koju DS ne sme preći u odnosu prema LSV i obavljanju vlasti u Pokrajini, a da ne naruši koalicionu saradnju s Ligom.

Da li je Platforma o polaznim osnovama za izradu zakona o finansiranju AP Vojvodine, o kojoj je pokrajinska skupština raspravljala juče, izgladila odnose DS i LSV?
- Ne, to je projekat oko kojeg smo se okupili. Podsetiću, Platforma, koju podržava 48 poslanika DS, LSV i SVM, između ostalog podrazumeva i Poresku upravu Vojvodine, koja bi omogućila da Vojvodina prikuplja novac od poreza dok ne napuni svoj budžet, a onda višak prebaci Republici Srbiji. Jer, republička vlast godinama krši Ustav i ne poštuje odredbu da se za Vojvodinu izdvoji najmanje sedam odsto budžeta. Dakle, ovo je način da se država stimuliše da poštuje sopstveni Ustav, ma šta ja mislio i o tom Ustavu i koliko bilo nerealno malo tih sedam odsto.

I to je za vas, rekli ste, minimum minimuma.
- Jeste, minimum minimuma na koji smo mogli pristati da bismo se time uopšte bavili, jer mi za Vojvodinu želimo puno više. A to je zakonodavna, sudska, izvršna vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode. I sve to garantovano Ustavom.
 
Da li je DS u pripremi Platforme do kraja ostala “neviđeno arogantna” prema LSV i SVM, kako ste nedavno rekli?
- Kada spominjem aroganciju, tu mislim na kršenje elementarnih pravila političkog bontona, odnosno situaciju da duže vreme o potezima pokrajinske vlade saznajemo iz medija, kao i naše kolege iz SVM. I onda, kada se zbog toga pobunimo, to se odmah predstavlja u javnosti kao neko naše približavanje SNS. Pazite, dakle, od nas se očekuje apriori podrška, ali predsednik DS ne nalazi za shodno da mi odgovori na telefonski poziv deset meseci.

A Vučić se javi na telefon?
- Za razliku od njega, Aleksandar Vučić mi se javio na telefon. I kada sam mu predočio stanje bezbednosti u Novom Sadu - grad je posle četiri dana dobio načelnika policije, a zatim i patrole Žandarmerije. E onda ja normalno kažem da čovek drži reč, što izazove lavinu optužbi jer - hvalim Vučića.
Treba reći i da činjenica da sam se sa zamenikom predsednika DS-a Bojanom Pajtićem video nekoliko puta, od čega četiri puta u poslednja dva meseca, verovatno govori o pokušaju poboljšanja odnosa, koji i dalje nisu na zadovoljavajućem nivou.

Predlogom budžeta za sledeću godinu Vojvodina će dobiti 40 milijardi dinara. Da li je to dovoljno i postoji li način da dobijete više?
- Naravno da nije, ako je bilo planirano da dobije 56 milijardi. Dakle, u startu je manje za 16 milijardi. Nemojte zaboraviti da je Vojvodina kršenjem ustavne odredbe o najmanje sedam odsto već do sada zakinuta za više od milijardu evra. Pazite, to je novac za koji smo dva puta mogli da kupimo NIS, a ne da se ta vojvođanska dragocenost budzašto pokloni sa sve devet milijardi evra u rudnim bogatstvima.

Kako ocenjujete Pajtićev odnos prema vladi SNS-SPS? Zamerali ste mu, za vreme vlade DS, da nije dovoljno agresivan prema Beogradu. Da li se to promenilo?
- DS je doskora imala vertikalu vlasti od gradova i opština, pokrajinske vlade do premijera i predsednika države. Voleo bih da sam ovu energiju i poruke koje danas čujem video tada. Primera radi, zakon o finansiranju nadležnosti je i onda mogao biti donet, pa nije. Bilo je dogovoreno i da se vrati imovina VANU i RTV, što nije ispunjeno i danas su te dve institucije u velikim problemima. I još, ne zaboravite, bilo je dogovoreno i da se Vojvodini vrati vlasništvo nad rudnikom u Kovinu, Novosadski sajam, DP Novi Sad - Gas, Petrovaradinska tvrđava...

Za naš list ste ranije rekli da od aktuelne Vlade Srbije ne očekujete “baš ništa... sem da se doradi scenario uništenja”. Mislite li sada da ste pogrešili u proceni?
- Kada smo prošli put Vi i ja razgovarali, formiran je onaj prvi sastav vlade. Rekao sam: "Ne očekujem baš ništa, osim da Ilić magistar Velimir dokraducne ono što već nije pokraduckao. Od URS očekujem da doursa ono što već nije ursao, da se doradi scenario uništenja koji smo već videli odavno. Dinkić je mogao da bira ministar ili robijaš. Potpuno je jasno sada da je program URS praktično borba da se ostane na vlasti i da se ne ode u zatvor. To je njihov i ekonomski i politički programö. Ne vidim da sam u tom pogledu pogrešio. Kada računate s najgorim scenarijom, što je u Srbiji čest slučaj, imate prostora da se nekad i prijatno iznenadite i u tom kontekstu bih izdvojio borbu protiv korupcije, rad na rešenju kosovskog pitanja i evropske integracije.

Da li je u Srbiji na snazi puzajuća diktatura, kao što kaže DS?
- Ne mislim da je u pitanju diktatura. Ali, ako i jeste, nije na njima da to kažu. Zato što je nasilna promena lokalnih samouprava u kojima oni nisu bili u vlasti i upodobljavanje vlasti s republičkim nivoom igra koju je DS igrala u prošlosti. I sada im se vraća kao bumerang.
 
Rekli ste da borba protiv korupcije “šlajfuje”. Na osnovu čega to zaključujete?
- Prosto, takav utisak se stiče. Sve je bilo gromoglasno, a sada je došlo do suda.

Kada bi vas neko pitao šta Vučić, koji na vladu ima presudan uticaj, može da uradi za Vojvodinu, koje tri najvažnije stvari biste rekli?
- Ne bih rekao ništa. Oni koje smo podržavali, verujući da mogu nešto da učine, to nisu učinili, pa ću sačekati s komentarom.

S obzirom na to da Vučića smatrate čovekom od reči, ako bi vam dao reč i garancije da će tri vaša prioriteta biti ispunjena, da li biste ušli sa SNS u koaliciju posle narednih izbora bilo u Republici, bilo u Vojvodini?
- Neću da konstruišem šta bi bilo ako bi i kada bi neko nešto možda. Trenutno ne vidim LSV u koaliciji sa SNS.
 
Da li vam bilo šta, osim prošlosti, sada smeta kod Vučića?
- Ovo mi već liči na poligraf, mislim da sam dovoljno govorio o Vučiću.

Da li bi pod zakon o lustraciji, na kojem LSV insistira, trebalo da potpadnu Nikolić, Vučić i Dačić?
- O tome ko će biti lustriran odlučuje nezavisno telo u skladu sa zakonom, koji je na moju veliku žalost istekao, ali ćemo sve uraditi da se vrati na snagu.
 
Kako vam izgleda tandem Dačić Vučić?
- Nisam razmišljao o tome.

Kako ocenjujete stav i ponašanje premijera Dačića u pregovorima u Briselu?
- Trudi se.

Da li je Srbija mogla i na koji način da predupredi nerede u Kosovskoj Mitrovici tokom izbora?
- Ne znam, ne bavim se time. Lično sam fokusiran na stanje u Vojvodini.

Ko je za njih odgovoran?
- Znam koliko i vi iz medija i to što vidim sa DSS i Obrazom me ne iznenađuje.

Kako ste razumeli to što je Vučić zatražio 45 minuta za intervenciju na KiM?
- Kao najavu obračuna sa onima koje je država predugo tolerisala.

(BILSV, 09. 11. 2013)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook