Čanak: Uveo bih pet regiona

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 24. 03. 2017. | Komentara: 0

Čanak: Uveo bih pet regiona

NOVI SAD – Kao predsednik Srbije razvijao bih tešnje regionalne odnose, radio na spuštanju tenzija sa okruženjem i na otvaranju granica za što veće zajedničko tržište. Radio bih na decentralizaciji države kako bi se ona organizovala u pet regiona: Vojvodina, Šumadija, Moravska oblast (administrativni centar Niš), Beograd i Sandžak. Ovo je predlog Nenada Čanka, kandidata LSV za predsednika Srbije, koji tvrdi da bi, da je ovaj predlog usvojen pre pet godina – bila sprečena nezavisnost Kosova.

LSV

Rekli ste da biste tu nezavisnost priznali. Kako bi to izgledalo?
- Ne znam kako bi to izgledalo, to je stvar tehnike. Nije cilj samo priznavanje, nego regulisanje problema koji tamo postoje a tiču se, prvenstveno, građana koji žele da budu dvojni državljani Srbije i Kosova. Treba videti i pitanja imovine Srbije na Kosovu i zaštite kulturne baštine. Zbog svega toga treba ići u pregovore sa onima koji imaju faktičku vlast na Kosovu.

Da li bi svih pet regiona koje pominjete imalo isti stepen autonomije?
- Ne bi. Stepen autonomije bi trebalo urediti onako kako bi bilo najbolje za stanovnike tog regiona. Grad Beograd i Sandžak bi imali drugačije samouprave iz istorijskih i funkcionalnih razloga.

Kako biste motivisali sve zemlje regiona da spuste tenzije?
- Osnovna greška vladajuće garniture u Srbiji je to što ne priznaje faktičko stanje stvari, najpre suočavanje s prošlošću, pa ne bismo dolazili u situaciju da predsednik Srbije bude domaćin optuženima i osuđenima za ratni zločin kao što je Nikolić primao Krajišnika i ostale, što sasvim sigurno izaziva nelagodu kod suseda. Treba spustiti nacionalističku retoriku, ne pravdati svoje greške tuđim greškama. Nadopustiva je i relativizacija novije istorije i predstavljanje perioda devedesetih kao pozitivnog, a perioda od posle toga kao negativan rušilački.

Često spominjete reviziju istorije. Na šta konkretno mislite?
- Najaktuelniji je primer pokušaj rehabilizacije Milana Nedića, što je nedopustivo. Obaveza predsednika je da punim svojim autoritetom ustane u zaštitu antifašističkih i demokratskih tradicija Srbije.

(BILSV, 24.03.2017)



Iz medija | Sreda, 16. 11. 2022. | Komentara: 0

Ligašice i ligaši nisu neprijatelji Srbije

Kandidat za predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže u intervjuu za „Politiku” da je koalicija sa Srpskom naprednom strankom u Vojvodini bila greška i da im je nanela veliku štetu. Na stranačkom kongresu LSV-a 19. novembra Kostreš bi trebalo da na mestu lidera partije zameni Nenada Čanka, koji je Ligu vodio 32 godine.
Iz medija | Utorak, 15. 11. 2022. | Komentara: 0

LSV trpi ogromnu štetu zbog koalicije sa SNS

Nova generacija, od koje očekujemo da posle Kongresa preuzme odgovornost za upravljanje Ligom, mora da raščisti sa idejom sedenja na dve stolice. LSV ne sme praviti kompromise gde za kompromise mesta nema, kaže za novine "Nova" generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš
Iz medija | Subota, 15. 10. 2022. | Komentara: 0

Planeta, sloboda i dostojanstvo se moraju braniti od Putina

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kazao je za N1 Sarajevo da će se Milorad Dodik, ako izgubi trku za dužnost predsednika entiteta Republika Srpska, naći pod brojnim istragama i tada će pobeći u Beograd.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook