Četvrt veka sam ubeđeni autonomista i antifašista

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Nedelja, 19. 07. 2015. | Komentara: 0

Četvrt veka sam ubeđeni autonomista i antifašista

BEOGRAD - Protekle nedelje obeleženo je 25 godina od osnivanja Lige socijaldemokrata Vojvodine, a lider LSV tim povodom dao je intervju Blicu.

LSV

Rekli ste nedavno da biste lustrirali Aleksandra Vučića posle 5. oktobra da ste mogli. Da li biste danas, da možete?
- Rekao sam da sam tada tražio da se Srpska radikalna stranka, Socijalistička partija Srbije, Stranka srpskog jedinstva i Jugoslovenska levica zabrane kao organizacije, a da se njihova rukovodstva lustriraju. A, da bi se neko lustrirao, to mora da uradi država. To  što sam ja tražio da se to uradi je bio politički stav. Nisam dobio podršku da se ide u tom pravcu i to pre svega od Demokratske stranke i lično Zorana  Đinđića. Isto tako nisam dobio podršku za sprovođenje Zakona o lustraciji iako je bio donet, niti sam dobio podršku da se produži njegovo važenje. Aleksandar Vučić od pre 15 godina sasvim sigurno nije Aleksandar Vučić  od danas, ali, opet kažem, nisam ja taj koji treba da lustrira. To bi procenjivala i o tome bi odlučivala nezavisna komisija koju bi po zakonu formirala država, a ne ja. 
 
Trebalo Vam je 25 godina da se u nečemu složite s Vučićem. Koliko ste se za to vreme promenili Vi, a koliko on?
- Ja sam pre 25 godina bio ubeđeni autonomista, antifašista i zalagao sam se za evropski put i mir u regionu.  Sve to sam i danas. Vučić je pre dvadesetak godina  mislio da za jednog Srbina treba ubiti 100 muslimana, a danas je išao u Potočare da se pokloni senima ubijenih Bošnjaka. O tome ko se koliko promenio , procenite sami.  

Ko vam je bliži, Vučić ili Pajtić?
- Meni su najbliži građani Vojvodine. I samim tim, ko za njih bude više radio i meni će biti bliži. 

Šta mislite o tzv. mađarskom zidu?
- Mađarski zid je trenutno verovatno najveća sramota u Evropi. To je antievropsko i anticivilizacijsko rešenje.  Pa  ne dolaze te izbeglice i ti prognanici zato što ne mogu da kupe treća kola, nego  zato što beže glavom bez obzira spasavajući goli život. Podsetiću, 1956. godine su pred sovjetskim tenkovima kolone ljudi dolazile u Vojvodinu i u iste ove prostore iz Mađarske. Bili su prihvatani i postojalo je puno razumevanje za njih. Ali, za ovu sramotu ne bih krivio samo Mađarsku i njeno rukovodstvo, nego bih postavio pitanje celoj EU koja se ponaša iznenađujuće tromo, inertno i nemilosrdno. 

Da li Vas je začudila reakcija Ištvana Pastora?
- Pastor je u veoma posebnoj situaciji. On mora da izbalansira svoj stav jer ima različite tipove obaveza i prema zemlji čiji je državljanin - a to je Srbija - i prema svojim sunarodnicima u Mađarskoj. I mislim da su njegove reakcije najdalje koliko je on mogao da ide.

Obeležili ste 25 godina stranke. Kako objašnjavate da ste predsednik LSV četvrt veka?
- Svake četiri godine na kongresu članovi stranke biraju predsednika, potpredsednike, generalnog sekretara i članove Glavnog odbora. Dakle, članovi biraju ko će to biti. Nisam umoran i ne mislim da ne mogu više to da radim. Tim pre što je LSV izuzetno, po unutrašnjoj strukturi, demokratska i razuđena stranka sa velikim ovlašćenjima različitih stranačkih organa, pa, predsednik nije ograničavajući faktor za razvoj stranke. 

Planirate li da se povučete?
- Samo merenje protoka vremena, bez upoređivanja sa rezultatima koji su postignuti, nije razlog za razmišljanje o povlačenju. Ako bismo doživeli neki poraz ili došli u poziciju da postanem prepreka za razvoj stranke, sasvim sigurno bih se povukao.

(BILSV, 19. 07. 2015)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook