Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

NOVI SAD – Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. Srbija treba da bude jedna normalna, pristojna, demokratska zemlja, a to podrazumeva određene uslove. Stav LSV – VOJVOĐANA je da to treba da bude isterano na čistac, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš. On je gostujući u emisiji „Politbiro“ na Radio-televiziji Vojvodine rekao da je upravo zbog toga LSV – VOJVOĐANI usvojila određene predloge koji će uskoro biti predstavljeni i drugim strankama.

LSV

Šta predlažu LSV – VOJVOĐANI

– LSV – VOJVOĐANI će predložiti da se Srbija organizuje u pet izbornih jedinica. Predložićemo da lokalni i pokrajinski izbori ne mogu da budu istog dana kada i republički, a ni jedni ni drugi ne mogu da budu istoga dana kada su predsednički. Znači, imamo tri seta izbora i ti izbori moraju da se razdvoje sa najmanje 60 dana međuperioda. Mi se zalažemo i za to da se, recimo, se birački spisak kontroliše vrlo precizno. Naše mišljenje je da jedan glasač može da glasa samo u Srbiji ili samo u Bosni i Hercegovini ili samo u Crnoj Gori – naveo je Kostreš.

Istakao je da se ta pravila moraju dogovoriti, da ona moraju biti jasna i predvidljiva. 

Upitan da li će Liga izaći na izbore ako se ništa suštinski ne promeni u izbornim uslovima, Kostreš je rekao da takvu odluku u ime stranke mora doneti Glavni odbor, a da je njegov stav da tada izlazak na birališta nema smisla.

Kostreš smatra da LSV treba samostalno da izađe na predstojeće izbore, ali da će o tome odlučiti Predsedništvo stranke i lokalni odbori. Ponovio je da LSV – VOJVOĐANI na predstojećim lokalnim izborima neće biti ni u predizbornoj ni u postizbornoj koaliciji sa Srpskom naprednom stankom. Kako je rekao, lokalnim odborima je ostavljeno da odluče da li će ići samostalno ili u koaliciji sa drugim opozicionim partijama i grupama građana. 

Kada su u pitanju decembarski izbori, kaže da nije zadovoljan rezultatima jer ligaša neće biti u parlamentu, ali da je stranka prvi put od 2012. godine doživela pomak. Kako je rekao, u decembru je LSV, u odnosu na izbore 2022. dobila 30% više glasova.

– Vidi se jasan početak podizanja i buđenja – naglasio je Kostreš.

Vojvodina za potkusurivanje

Kostreš je rekao da su decembarski izbori u Vojvodini, što se tiče izbornog rezultata, bili potpuno jasni. Ali, dodaje, ako su izbori bili neregularni u Beogradu i na republičkom nivou, sasvim sigurno su bili neregularni i u Vojvodini.

– Pobeda vladajuće koalicije u Vojvodini je nesumnjiva i oni su mogli da formiraju većinu vrlo brzo, ali pošto se u Banovini ništa ne odlučuje, onda se praktično čeka na Beograd, da se vidi kako će se poslagati kockice u republičkom parlamentu, možda čak i u Beogradu, pa onda da Vojvodina opet služi kao utešna nagrada za one koji nisu dobili neku poziciju na republičkom nivou – kazao je predsednik LSV – VOJVOĐANI.

Prema njegovim rečima, ovakva situacija se mogla naslutiti još onog momenta kada su pokrajinski izbori bili raspisani u poslednjem momentu.

– Pokrajinski parlament doveden je u poziciju da se u njemu apsolutno ništa ne odlučuje. Danas imamo izjave jednog visokog funkcionera vladajuće stranke koji na jednoj društvenoj mreži postavlja anketu da li Vojvodinu treba ukinuti. To sve govori o tome gde smo mi došli. i Vojvodina i građanke i građani Vojvodine, kada smo prestali da se bavimo našim temama i našim problemima. Ova situacija je mogla da se nasluti još onog momenta kada su pokrajinski izbori bili raspisani u poslednjem momentu, kada se nije znalo da li će ih biti ili neće, kada je doneta odluka da nijedna lokalna samouprava u Vojvodini nema izbore paralelno sa pokrajinskim. To je nonsens, jer su lokalne samouprave i pokrajina jedan set. Bukvalno nijedan medij sa nacionalnom pokrivenošću, osim RTV, nije se bavio vojvođanskim izborima. To govori o tome da je Vojvodina potpuno skrajnuta – navodi Kostreš. 

Ističe da vladajuća garnitura u Vojvodini praktično za sve poteze koje povlači mora da zove šefove u Beograd da pita šta će biti urađeno i sada je to samo logičan sled. 

– Znači, ovde u Novom Sadu, u pokrajinskoj skupštini, u Banovini ne može ništa da se odluči dok ne dođe odobrenje iz Beograda i to je današnja slika vojvođanske autonomije i ljudi koji vladaju Vojvodinom. To je nešto što se mora promeniti ili neka se izađe jasno i glasno sa idejom da Vojvodina više nije potrebna, pa neka probaju da je ukinu, ako mogu i ako smeju. Ili neka počnu da primenjuju Ustav, a u Ustavu piše da je Vojvodina autonomna pokrajina. Znači, Vojvodina ima neke svoje nadležnosti i ona nezavisno i od Vlade Republike Srbije i od Skupštine Srbije i od predsednika Republike Srbije ima pravo da uređuje neke svoje unutrašnje odnose i to treba da počne da radi – zaključuje on.

(SzILSV – VOJVOĐANI, 17. 03. 2024)



Iz medija | Utorak, 15. 11. 2022. | Komentara: 0

LSV trpi ogromnu štetu zbog koalicije sa SNS

Nova generacija, od koje očekujemo da posle Kongresa preuzme odgovornost za upravljanje Ligom, mora da raščisti sa idejom sedenja na dve stolice. LSV ne sme praviti kompromise gde za kompromise mesta nema, kaže za novine "Nova" generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš
Iz medija | Subota, 15. 10. 2022. | Komentara: 0

Planeta, sloboda i dostojanstvo se moraju braniti od Putina

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kazao je za N1 Sarajevo da će se Milorad Dodik, ako izgubi trku za dužnost predsednika entiteta Republika Srpska, naći pod brojnim istragama i tada će pobeći u Beograd.
Iz medija | Nedelja, 25. 09. 2022. | Komentara: 0

U LSV stasala generacija iskusnih političara koji imaju ideje i energiju

Opšti izbori će biti 2024. godine i Liga socijaldemokrata Vojvodine na njih mora izaći spremna, jaka i reorganizovana. Lično, mislim da sam posle 32 godine postao teret stranci jer su me sve vlasti i opozicije združeno pljuvale i to je kod jednog broja građana ostavilo neki trajni utisak. Ovo u interjuu za „Blic nedelje“ kaže Nenad Čanak, predsednik LSV.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook