Jakovljev: Skupština AP Vojvodine zaslužila osmicu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 25. 06. 2015. | Komentara: 0

Jakovljev: Skupština AP Vojvodine zaslužila osmicu

NOVI SAD – Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz Lige socijaldemokrata Vojvodine Dušan Jakovljev, ocenjujući trogodišnji rad pokrajinskog parlamenta, rekao za Dnevnik da je kao predstavnik vladajuće većine zadovoljan radom parlamenta jer je protekao u demokratskoj atmosferi.

LSV

Nezadovoljan je, međutim, time što nije bilo inicijative za zakonodavnu funkciju Skupštine Vojvodine. Jakovljev, koji je i šef poslaničke grupe LSV-a, navodi da bi njegova lična ocena rada tog parlamenta na skali od jedan do deset bila osam. Po njegovom mišljenju, Skupština Vojvodine je donela nekoliko vrlo važnih odluka, deklaracija, rezolucija, sve što po Statutu može.
– Podsetiću vas na deklaraciju o neophodnosti obeštećenja građana Vojvodine usled prodaje „Naftagasa”, pa je tu i deklaracija o zaštiti ustavnogpravnog položaja Vojvodine, koja je praktično bila uvod u rad na zakonu o finansiranju Vojvodine – navodi u razgovoru za Dnevnik rezultate parlamenta Jakovljev.
 – Promenili smo i izborni sistem u Vojvodini, doneli platformu kao drugi korak ka tom zakonu o finansiranju Vojvodine. Dakle, platformu za one pregovaračke grupe koje se, nažalost, nikada nisu sastajale, ali je Skupština uradila šta je bilo do nje. Doneli smo i deklaraciju o neophodnosti promene Ustava. Jasno smo stavili do znanja, i to dva puta, stav Vojvodine po pitanju statusa privrednog društva „Elektrovojvodina” i utapanje u „Elektrodistribuciju Beograd”. To je ono što možemo uraditi u ovom trenutku – kaže on.

Nezadovoljan usklađivanjem Statuta


Potpredsednik parlamenta AP Vojvodine podseća i na to da je u međuvremenu usklađen i donet Statut Vojvodine, koji je Ustavni sud krajem 2013. godine ocenio u velikom delu neustavnim.
– Zbog toga i nisam previše srećan. Jer, taj statut donet je na osnovu stanovišta koje je zauzimao Ustavni sud. Dakle, nije ni bilo moguće usaglasiti s Ustavom jer Ustav praktično i ne govori ništa o Vojvodini, osim da joj iz buyeta Republike pripada sedam odsto novca. Ali, od obaveza iz Statuta Skupština je donela niz važnih odluka: o Skupštini Vojvodine, Pokrajinskoj vladi i upravi, o pokrajinskom ombudsmanu, sve je to Skupština Vojvodine uradila – ističe Jakovljev. Ocenjuje da je taj posao rađen u atmosferi uspešnog očuvanja dostojanstva Skupštine jer rasprave nikada nisu skliznule u neprijatno, bile su na zavidnom demokratskom nivou. Kaže i da su aktivnosti u međuregionalnoj saradnji koje Statut dozvoljava ispunjene gotovo u punom kapacitetu u tri godine rada.
– Nedavno ste imali priliku da vidite sednicu kada su bili naši prijatelji iz Baden-Virtemrberga. Bilo je tu još stvari: odavanje dužne pošte nevinim žrtvama, ne mogu sad sve da vam navedem, ali sve ono što su građani glasanjem za ovaj sastav Skupštine očekivali, uglavnom su i dobili. Uvedena je i nova praksa većeg uključivanja opozicije, ne samo u radna tele Skupštine, to je uobičajno u parlamentima, nego, recimo, i u upravne odbore i u sve ono gde se Skupština Vojvodine pojavljuje kao osnivač. Kad delegira poslanike, pođednako se gleda i na vlast i na opoziciju – smatra Jakovljev.
Jakovljev kaže da je uglavnom to sve čime je on kao potpredsednik Skupštine i šef poslaničke grupe LSV-a zadovoljan. Međutim, dodaje, mora da kaže da je nezadovoljan, bez obzira na to što je u „nekoj“ vladajućoj većini, gotovo potpunim odsustvom zakonodavne inicijative, na koju Skupština Vojvodine ima pravo. Dodaje i da je pedesetak inicijativa od 2000. godine završilo u fiokama i nikada nisu došle na dnevni red parlamenta.
– To nije opravdanje, ali je izostala inicijativa o zakonodavnoj funkciji Skupštine, što se meni nije dopalo. I, naravno, nisu mi se dopali pokušaji da se promeni odnos snaga u Skupštini. Mislim da su neki od njih i bili krajnji nekorektni – ističe Jakovljev.

Izbori na proleće

Na pitanje na koga tačno misli kada je reč o nekorektnim pokušajima promene odnosa snaga, rekao je da misli na svakoga ko pokušava da promeni većinu između izbora. Na pitanje da li je realno da se izbori za Pokrajinu i lokal održe 20. decembra, kako to Srpska napredna stranka i još neke opozicione stranke u Vojvodini, poput Socijademokratske partije Srbije Rasima Ljajića i Pokreta socijalista Aleksandra Vulina predlažu kao najracionalnije rešenje za izlazak Vojvodine iz političke i ekonomske krize, Jakovljev navodi da ne zna šta je realno, ali smatra da izbori neće biti održani pre proleća, kada ističe pun mandat ovog saziva parlamenta.
– Da li je realno da se izbori održe 20. decembra ili nije, ne znam, ali koliko osećam atmosferu, koliko umem da procenim, ili kako ja razumem ono što radi Vlada Republike Srbije, mislim da će oni biti onda kad im je vreme, a to znači na proleće naredne godine – ocenio je Jakovljev.

(BILSV, 25. 06. 2015)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook