Kostreš: Pastor je prokockao naše poverenje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 17. 11. 2014. | Komentara: 0

Kostreš: Pastor je prokockao naše poverenje

NOVI SAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš poručio je u intervjuu za Politiku lideru Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanu Pastoru da se odluči na kojoj strani će biti.

LSV

- Mislim da je pošteno da se odluče na kojoj strani će biti, a ne da sede na dve stolice i na taj način urušavaju ugled vojvođanskih institucija i vojvođanske administracije. Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je legitimno pravo Saveza vojvođanskih Mađara da menja svoje političko mišljenje i da posle 14 godina pređe na drugu stranu i da sarađuje sa Srpskom naprednopm stankom, ali o tome moraju da nas obaveste.
 
Da li to znači da sledi još jedna rekonstrukcija pokrajinske vlade?
- To će vreme pokazati, u zavisnosti od toga da li SVM može dati bilo kakve garancije o svom budućem ponašanju ili ćemo svaki naredni put strepeti od toga kakve će dilove Savez vojvođanskih Mađara postizati sa SNS-om na svakom sledećem glasanju.
 
Koji su vaši argumenti za nastavak saradnje s Pastorom, a koji protiv?
- Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da može da sarađuje sa svim onim političkim organizacijama koje su spremne da podrže program i ideje. U ovom momentu mi ćemo naš stav formirati u skladu sa odgovorima koje dobijemo na pitanje da li će evropski poslanik Saveza vojvođanskih Mađara, ukoliko dođe do sukoba interesa između Republike Srbije i Republike Mađarske, glasati u Evropskom  parlamentu u interesu Republike Srbije ili u interesu Republike Mađarske. Interesuje nas i to da li SVM podržava promenu ustavno-pravnog položaja AP Vojvodine u okviru Republike Srbije i da li smatra da Vojvodina treba da bude obeštećena za pljačku koja se dogodila prilikom privatizacije NIS-a, kao i za druge resurse bez kojih je Vojvodina ostala tokom Miloševićeve vladavine. Kada dobijemo odgovore na sva ta pitanja, vrlo lako ćemo formirati svoje stavove. 
 
Da li je Pastor prokockao  poverenje LSV-a?
- Jeste.
 
Kako mislite da koalicija funkcioniše bez glasova SVM, koji vam ipak omogućavaju komotnu većinu?
- Ja sam bio predsednik Skupštine Vojvodine kada je većina funkcionisala sa 62 ruke. To je bilo veoma naporno i teško, ali nije nemoguće. Tako da nije nemoguće da pokrajinska administracija funkcioniše s ovim brojem poslanika. Naravno da bi bilo mnogo lakše da nas ima više i da nas ima onoliko koliko su nas građanke i građani Vojvodine poslali u parlament, ali situacija je takva kakva je i mi u datim okolnostima funkcionišemo dalje.
 
Većinu za rekonstrukciju obezbedio je i jedan poslanik SRS-a. Da li to znači da su kako ih zovu „Pajtićevi radikali“ zapravo i „Čankovi radikali“?
- Liga socijaldemokrata Vojvodine je u Skupštinu Vojvodine ušla s deset poslanika koji su imenom i prezimenom isti i dan-danas. Dakle, mi ne učestvujemo u radnjama u kojima učestvuju dve najveće stranke, to jest Demokratska stranka i Srpska napredna stranka. 
 
Ukoliko SVM ostane van koalicije da li cete vi biti novi-stari predsednik vojvodjanske skupstine?
- Ja sam  poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i tako će i ostati sve do kraja mandata parlamenta u kome sada radim.
 
Letos ste bili sigurni da će DS ostati u vladajućoj koaliciji u pokrajini. Čak ste se u to i kladili. 
- Dobio sam opkladu, a pivo čekam.

(BILSV, 17.11.2014)




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook