Kostreš: Preuzeli smo odgovornost da pokrenemo promene

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 11. 07. 2014. | Komentara: 0

Kostreš: Preuzeli smo odgovornost da pokrenemo promene

NOVI SAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da će LSV insistirati da prilikom rekonstrukcije Pokrajinske vlade to telo napuste istrošeni kadrovi.

LSV

U intervjuu za emisiju „Politbiro“ Radio-televizije Vojvodine Kostreš je rekao da LSV već više od dve godine upozorava na to i da je Liga preuzela odgovornost na sebe da pokrene promene. Jedna od stvari na kojoj će LSV insistirati je pravljenje političkog okvira u kojem funkcioniše AP Vojvodina, koji će biti moguće stvoriti samo u saradnji svih stranaka.

Liga je inicirala rekonstrukciju pokrajinske vlasti. Od čega nećete odstupiti i od čega nećete popustiti pred koalicionim partnerima u pregovorima?
Ono na čemu LSV insistira već više od dve godine jeste da se pokrajinska administracija posle 14 godina mora rekonsolidovati, da moramo da redefinišemo svoje programske ciljeve, "osvežimo" ljude koji će sprovoditi taj program i vidimo kuda želimo da pokrajinska administracija ide, kao i kako će se taj put odraziti na kvalitetniji život građana i građanki Vojvodine. Na našu veliku žalost, mi smo došli u situaciju da se pokrajinska administracija bavi sama sobom. LSV već više od dve godine upozorava na to. Više ne možemo da dozvolimo da se to dešava i preuzeli smo odgovornost na sebe da pokrenemo promene i ja se nadam da će na jesen do njih i doći.

Šta je to na čemu vi insistirate i šta je to što prvo mora da se uradi?
Mora da se napravi politički okvir u kojem funkcioniše Autonomna Pokrajina Vojvodina. LSV je bila jedina stranka koja je još 2006. godine govorila da je Ustav loš, da je ideja od sedam odsto najobičnija prevara i da će se sve to kao bumerang vratiti Vojvodini, što se upravo sada i dešava. Mi insistiramo na tome da pokušamo da dobijemo političku saglasnost oko toga da je ustavno – pravni položaj Vojvodine u ovom momentu neodrživ i da, ukoliko dođe do promene Ustava, što se mora desiti zbog evropskih integracija, da se jasno definiše kako Vojvodina treba da funkcioniše u okviru Republike Srbije. Tek onda idemo dalje. To će biti politički uslov koji ćemo postaviti svima i oko kojeg mi želimo prvo da razgovaramo. Kada se dogovorimo oko toga, oko recimo pisanja novog Zakona o finansiranju AP Vojvodine i novog Zakona o nadležnostima, onda moramo doći i do toga da mora da se menja Zakon o svojini Vojvodine, jer mislimo da je u ovom trenutku ona sramno mala. Ima još političkih detalja, ali ovo su najvažniji.

Ovo su detalji koji su na "dugom štapu", odnosno nešto što ne može brzo da doprinese efikasnosti. Šta je ono na čemu ćete u ovom momentu insistirati kako bi DS i dalje imala podršku LSV?
Nema DS našu podršku, već građani i građanke Vojvodine. Ne možemo bez jasnog političkog okvira. Koliko god svako želeo da se bavi dnenvom politikom i svako želeo da se bavi nekim detaljima koji će na ovaj ili onaj način poboljšati kvalitet života građana i građanki Vojvodine, bez jasno definisanog političkog okvira u kome funkcioniše vojvođanska administracija mi ćemo se stalno vrteti u krug. Ako se dogovorimo oko političkog okvira, znači u kom pravcu ide vojvođanska autonomija, mi ćemo se vrlo brzo  i vrlo lako u tom političkom okviru dogovoriti koje su to prednosti koje mi treba da povučemo. Liga insistira na tome da se prvo dogovorimo oko politike, lako ćemo se mi dogovoriti oko izgleda pokrajinske Vlade, njenih aktivnosti i poteza ili njenih članova.

Imaju li sluha vaši koalicioni partneri u dosadašnjim razgovorima?
Ne mogu da kažem da smo nezadovoljni ovim razgovorima, ali njihovu ocenu moći ćemo da damo tek kada obuhvatimo sve segmente priče. Dakle, popravljanje međuljudskih odnosa, zamena istrošenih kadrova, politička saglasnost oko aktivnosti koje treba da uradimo i tek onda LSV može da kaže da li je zadovoljna.

Da li i danas tvrdite da je "kamen spoticanja" u odnosima LSV sa DS Dragoslav Petrović?
On je potpuno nebitan da bismo mi sada trošili vreme na njega. Mi smo naše stavove rekli i mi od njih nećemo odustati. Ako istrošeni kadrovi ne odu u istoriju sami, mi ćemo ih tamo poslati.

Da li je to bio jedan od zahteva?
Jeste.

Kako komentarišete izjavu sada već bivšeg pokrajinskog sekretara poljoprivrede Gorana Ješića da je njegova iznenadna smena zapravo trgovanje Pajtića, Čanka i Tadića u razgovorima oko rekonstrukcije pokrajinske vlasti?
To je potpuna neistina. Ja ću vas podsetiti da je on podneo ostavku. Ako neko više puta u javnosti kaže da ide onda treba da ode, a ako već nije mislio to da učini onda nije trebalo da poteže to pitanje, jer njegovu ostavku niko nikada nije tražio. On je čak jedan od ljudi koji je po mišljenju LSV kvalitetno radio svoj posao. Ali ako vi nekoliko puta uzastopce najavite da odlazite i to ne činite, onda će vas neko ukloniti. Ješić nije islužei kadar, ali će se isto tako postupati i sa istrošenim kadrovima – ili će oni sami otići ili ćemo ih mi ukloniti.

Kako je moguće rekonstruistati postojeću vlast ako postoji mnogo nezadovoljnih članova DS koji ne žele saradnju sa Tadićem, što je jedan od uslova LSV?
Ako krenemo iz ugla ko može sa kim, a ko sa kim ne može i ko koga hoće ili ne, onda nikada nećmo napraviti dogovor. Nije politika veština mogućeg i mi želimo da postignemo jedan cilj, a to je bolji kvalitet života građana i građanki Vojvodine i i jasan okvir u kojem funkcioniše pokrajinska administracija. Ako to ne postavimo za cilj, već nam cilj bude koje hoćemo a koje nećemo, onda sigurno idemo na izbore. Mislim da moraju svi da popuste, i opozicija jer imamo velikih problema oko Zakonom o nadležnostima, a ne znam ni dokle se stiglo sa sprovođenjem Statuta. LSV nije glasala za taj Statut jer nismo želeli da podržimo falsifikat u njemu, ali smo svesni činjenice da taj sttut mora da bude primenjen.

Ukoliko dođe do rekonstrukcije hoćete li raditi nešto po tom pitanju?

Hoćemo. Ako stalno budemo čekali šta će Beograd uraditi za Vojvodinu onda će biti isto kao i prethodnih osam godina. Hajde da mi preuzmemo inicijativu i pošaljemo jasnu političku poruku kako treba da izgleda autonomija. U tome treba da učestvuju i opozicija i vlast i oko toga treba postići konsenzus.

Koliko rekonstrukcija može da bude uspešna ako ostane u ovom sastavu i ako nju i dalje čine stara lica, ali sa nekim novim bojama?
Do rekonstrukcije neće doći ako se ne dogovorimo oko politike. Za sada smo zadovoljni razgovorima. Pre svega mi moramo da se dogovorimo oko političkog okvira koji mora da bude široko prihvaćen i široko prihvatljiv, mnogo šire od onoga što je trenuta vladajuća koalicija. Ako se mi dogovorimo oko tog političkog okvira, onda ćemo razgovarti o rekonsturkciji vlade. Ovo nije tehničko pitanje. Mi imamo suštinsko pitanje kako će Vojvodina izgledati i oko toga moramo da se dogovorimo. Više ne može to pitanje da se gura pod tepih. Svaki put kada je bilo pitanje kako treba Vojvodina da izgleda su izmišljeni neki državni ili nacionalni interesi da bi pitanje Vojvodine sklonjeno sa stranke Sada je ono došlo na dnevni red i da ne bi postalo problem mora da se reši saradnjom svih.

Kako gledate na strategiju i to kako Vojvodinu vide u SNS. Goran Knežević je najavio neke prgovore. Da li vas je kontaktirao neko iz SNS i predstavio strategiju koju su pripremili za Vojvodinu?
Formalno nismo videli strategiju i nismo dobili poziv, ali smo spremni da razgovaramo sa svima koji imaju viziju za Vojvodinu i ideju kako ona u budućnosti treba da izgleda. LSV ima jasno svoju ideju kako Vojvodina treba da izgleda, a to, da ne bude nesporazuma, zakonodavna, izvršna i sudska vlast, izvorni prihodi i imovina garantovani Ustavom. Mi ne bežimo od toga da Vojvodina ima status republike ali to je program LSV i mi ne očekujemo da neko drugi sprovodi naš program. Ali, spremni smo da sarađujemo sa svima onima koji imaju bar bliske poglede sa nama. SNS nije stranka sa kojom ne želimo da sarađujemo i to smo pokazali na promeni izbornog sistema. Ali u prvi plan stavljamo važna pitanja i politiku i ukoliko se sa njima dogovorimo oko toga onda smo spremni na saradnju.
Ne bih koristio izraz koncentraciona vlada jer on nije dobar, jer vlada nacionalnog jedinstva, koncentraciona vlada su vlade na državnom nivou. Bar ja ne znam da se u političkoj praksi za pokrajinske vlade koriste takvi termii, ali je potrebna saradnja svih da bismo izašli iz ovog ćorsokaka u kome se nalazimo. Bez saradnje svih mi nećemo doneti Zakon o nadležnostima, jer on u republici neće biti izglasan, niti će biti primenjen u pokrajini ukoliko bude nametnut iz republike. Moramo biti svesnin da teba da završimo tu priču kako Vojvodina treba da izgleda a onda ćemo razgovarati o ideološkim razlikama koje imamo. Onda ćemo razgovarati o programima koje treba sprovoditi oko kojih se sigurno razlikujemo, ali ovo su pitanja oko kojiih se ne razlikujemo. Da li će ta vlada izgledati ovako ili onako prvo razgovaramo sa našim koalicionim partnerima, ali da bi se sproveo ovaj program on mora da ima širi kosenzus, moramo da rzgovaramo. Zato ne razume ni DS, ni SNS kada pričaju sa kim neće, jer mi imamo problem koji moramo rešiti i to je moguće samo kroz saradnju svih.

Koji je to segment gde biste vi mogli sa SNS da sarađujete oko Vojvodine, po ovim političkim principima. Šta vas je to malo više približilo SNS?
Promena izbornog sistema, čiju promenu smo zajedno izglasali, zbog njegove duboke nepravednosti. Došli smo u situaciju da neko sa petinom glasova 100 posto upravlja celom Vojvodinom, što je neodrživo. To se na kraju videlo. Da li ćemo mi nastaviti tu saradnju zavisi od njihove i naše platforme za Vojvodinu, koliko se one preklapaju. Zvanično nije bilo nikakvog poziva. Bilo bi neistinito da kažem da ne komuniciramo sa SNS, ali normalno je da sve parlamentarne stranke komuniciraju. Pa mi smo komunicirali kada je bila promena izbornog sistema i sa SRS sa kojom LSV nema apsolutno ništa zajedničko, LSV u ovom momentu zvanično razgovara sa NDS, koja je naš koalicioni partner, sa SVM i sa DS.

Dakle, vaši članovi su progutali saranju sa SPS-om i sa nekim čudnim strankama na logalu. Da li bi saradnja sa SNS dovela do potresa unutar LSV i nezadovoljstva njenih članova?
Prvo, nije Liga sarađivala sa SPS-om. To što je SPS bio deo vlasti u republici je značilo da Liga nije deo vlasti u republici. Mislim da smo mi jasno naprvili distinkciju. Nismo se mi mirili sa SPS-om, kao što se nismo ni svađali. Oni su nas tukli, ubijali i hapsili i mi smo tražili lustraciju. To je vrlo jasan stav LSV.
Što se tiče članstva LSV, mi intenzivno komuniciramo sa njima. Mi smo 2012. godine doneli jednu vrlo jasnu političku odluku - kada smo došli u situaciju da više nema podela koje su LSV stavljale na jednu stranu, odnosno da li je neko za ili protiv Slobodana Miloševića, za ili protiv Evrope, kada su 2012. oni koji su bili protiv Evrope preuzeli politiku evrointegracija i počeli efikasno da je sprovode, Liga je mogla ili da počne da se bavi Vojvodinom i sarađuje sa svima koji vojvodini mogu da donesu nešto dobro ili da mi budemo za Karlovac, Karlobag, Ogulin, Viroviticu ili za ne znam ja koje gluposti protiv kojih smo se borili 20 godina.
Dakle, nije Liga promenila stavove, već su se drugi približili stavovima LSV. Spremni smo da sarađujemo sa svima koj prepoznaju Vojvodinu kao evropski region, kao most između Srbije i Evrope, kao multinacionalnu, multikonfesionalnu i multijezičnu sredinu. To što se nama ne sviđa nečija prošlost, to je nešto od čega mi nećemo odustati, nećemo odustati ni od lustracije. Ali, sa druge strane, i naši koalicioni partneri su pravili nažalost velike greške u prethodnom periodu i ako bi mi sada insistirali na tuđim greškama, ne bismo uradili ništa kvalitetno za Vojvodinu. Čak i ligaši ako su radili nešto loše zato treba da budu kažnjeni. U ovom momentu Vojvodina je u jednom vakuumu. Taj politički vakum može da bude prevaziđen samo ukoliko svi budemo sarađivali. LSV je postavila svoje političke okvire i prvo razgovara sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima. Zbog postizanja rešenja ne bežimo od saradnje sa svima.

Kako vidite ideju predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora o vladi nacionalnog jedinstva?
Ne slažem se sa tim nazivom, ali mislim da ni gospodin Pastor ne insistira na tome. Moramo sarađivati svi na rešavanju problema u kojima se nalazimo. Da li će to biti vlada nacionalnog jedinstva ili drugog imena, nije važno, ali bez saradnje političkog centra, odnosno LSV, NDS i SVM i sa DS i sa SNS po čisto političkim pitanjima neće moći da se izađe iz političkog vakuuma u kojem smo trenutno. To je ono i na šta je predsednik Pastor ukazivao i to je ono na šta Liga ukazuje. Da su ovo regularne okolnosti, gde se mi određujemo samo prema programima ili samo prema ideološkim razlikama mi ne bi imali nikakav problem. Ali, ako dođemo u situaciju da se dalje ukopavamo u političke rovove, a da vojvođanska administracija propada, da se suština vojvođanske autonomije urušava, LSV to neće da pristane i zato mi već dve godine govorimo o problemu koji postoji. Odnosno, od 2006. govorimo o Ustavu koji je loš i koji mora da se menja.

Vi ste ta stranka koja će da presudi da li imamo rekonstrukciju ili idemo na prevremene izbore u pokrajini. Danas, posle svih izjava i sastanaka, Vaš utisak je da smo bliži saradnji ili rekonstrukciji u ovom postojećem sastavu, izmenjenom bez DS sa SNS ili podržavate ovu ideju gospodina Pastora?

Moj utisak je da LSV neće odustati od svog programa.


 (BILSV, 11.07.2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook