Kostreš: Srbija mora da sama sebi odgovori na bolna pitanja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Subota, 17. 10. 2015. | Komentara: 0

Kostreš: Srbija mora da sama sebi odgovori na bolna pitanja

BEOGRAD - Očito da EU želi da se odnosi Kosova i Srbije definišu, jer nema ambicija da u svoje redove prima zemlje koje nemaju jasno definisane granice i imaju sukobe sa okruženjem, ističe u intervjuu za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, odgovarajući na navode premijera Srbije da EU traži od Srbije da prizna Kosovo, dok iz EU stižu demantiji tih tvrdnji.

LSV
 
Da li to znači da verujete premijeru Vučiću i njegovim tumačenjima?
- Nisam ja tu da mu verujem ili ne verujem. Jedino što me zanima je da li je premijer spreman da učini bolne korake koji kao posledicu i rezultat treba da imaju evropske integracije Srbije, ili će se i dalje naše društvo zavaravati kosovskim mitovima i gurati činjenice pod tepih.
 
I da je istina da EU ispostavlja zahtev za priznanjem Kosova daljim tokom evropskih integracija, šta je tu loše, po vašem mišljenju, loše?
- Nije pitanje da li EU nešto traži ili ne, Srbija mora i sama sebi da odgovori na neka vrlo jasna i vrlo bolna pitanja. Kosovo je jedno od njih. Ako želimo da postanemo članica EU, moramo da se povinujemo pravilima koja su važila i za sve druge članice EU.
 
Zar Kosovo nije nezavisno?
- Ono je po mom mišljenju faktički nezavisno od Srbije i ono jeste pod protektoratom EU. S druge strane, kad god razgovaram sa ljudima u Srbiji, niko nije spreman da Albanac bude, recimo, ministar odbrane ili predsednik Skupštine ili možda i predsednik Republike, a svi se oni zaklinju da je Kosovo srpsko?! Niko nije spreman da albanski bude službeni jezik u ovoj zemlji. A takve stvari su moguće, evo kod nas u Vojvodini su recimo u službenoj upotrebi šest jezika, mi se time ponosimo. Dakle, mislim da se ovde decenijama manipulisalo mitovima i emocijama ljudi, nije se govorilo o suštini i nije se govorila istina. Jer Kosovo nije samo teritorija nego su to i ljudi koji tamo žive.
 
Koliko je dobro i značajno, odnosno loše za javni interes stvaranje i održavanje iluzija o tome da Kosovo nije nezavisno?
- Moramo se rešiti iluzija u koje smo sami sebe ubedili. Dakle, to što se na Kosovu nalazi puno sakralnih objekata, koji su vezani za duhovnost i istoriju srpskog naroda, to je jedna stvar. Druga stvar i drugi odnos su činjenice na terenu. Konstantnim odbijanjem da vidimo da je car go činimo veliku grešku i pogoršavamo situaciju u kojoj se nalazimo a koja nije nimalo ružičasta. Kosovo je zavisno od Srbije i Srbija je zavisna od Kosova u onoj meri u kojoj međusobno komuniciramo, trgujemo i sarađujemo. Ako neko misli da zavisnost podrazumeva potčinjavanje, onda je promašio vek...
 
U čemu je onda smisao toga? Ko od tih iluzija profitira?
- Na zloupotrebi pitanja Kosova i kosovskog problema dugi niz godina mnoge stvari su bile rešavane zamenom teza. Tako recimo svaki put kada mi u Vojvodini pitamo čije su naše pare, iz Beograda dobijemo odgovor: vi ste separatisti, hoćete da odvojite Vojvodinu kao što to hoće i Kosovari. Ne, nismo mi separatisti, mi samo pitamo gde su naše pare.
 
Kako komentarišeš izjavu Tomislava Nikolića da bi priznanje Kosova odvelo Srbiju u građanski rat? Od Vučića, s druge strane, čujemo da bi pre sišao sa vlasti nego pokvario odnose sa Nemačkom.
- Ne dopada mi se Nikolićeva retorika. Mislim da on tom dramatizacijom i pričom o građanskom ratu želi da skrene malo više medijske pažnje na sebe nego što inače ima. Nadam se da on ne priziva ponovne izlive “izlog patriotizma” i paljenje ambasada. S druge strane, ako je Vučić izjavio to što kažete, to je očigledno poruka da je on zagovornik evropskih integracija i daljeg puta Srbije u EU. Što je dobro.
 
Da li je Vučić pogrešio jer se konsultovao sa SPC oko ključnih državnih pitanja i političkih odluka?
- Da sam ja na njegovom mestu, ja to nikad ne bih uradio, jer je Srbija sekularna država. I svi oni koji se o državnim pitanjima i politici konsultuju s crkvom krše Ustav. Dakle, to nije greška, već kršenje Ustava...
 
Da li su vanredni parlamentarni izbori potrebni?
- Vanredni parlamentarni izbori se raspisuju onog momenta kada Vlada nema većinu ili kada nema podršku za politiku koju vodi u parlamentu. Iako sam opozicioni poslanik, nisam primetio da Vučić ima neki problem u skupštini.
 
Da li bi LSV ponovo ulazila u koalicije sa Tadićem i Pajtićem posle svog dugogodišnjeg neslaganja oko ključnih programskih pitanja?
- Što se republičkih izbora tiče, sačekajmo prvo da oni budu raspisani, pa ćemo onda donositi odluku. S druge strane, siguran sam da će Glavni odbor LSV odlučiti da na lokalnim i pokrajinskim izborima idemo samostalno, jer politika LSV koja se odnosi na Vojvodinu nije identična i nije bliska nijednoj od beogradskih stranaka. Imamo ambiciju da, nakon pokrajinskih izbora, oko sebe okupimo sve one snage koji su spremne da sarađuju sa nama na tom našem programu. I, ako budemo ostvarili većinu u Skupštini Vojvodine, mi ćemo formirati vlast. Ako ne ostvarimo, ići ćemo u opoziciju.
 
Da li vam u ovom trenutku najviše odgovora savez sa Vučićem?
- LSV nema nikakav savez sa Vučićem. Mi ga nismo birali, već građani Srbije... LSV ne razmišlja o savezima sa bilo kime. Interesuje nas standard građana Vojvodine i ostvarenje naših političkih ciljeva. Sarađivaćemo sa svima koji su spremni da prihvate naše političke ideje ili da se bore za sistem vrednosti za koji se LSV bori već 25 godina, a osnovni cilj nam je da mi formiramo većinu posle pokrajinskih izbora.
 
Kolebanja između Rusije i EU su demagogija
Druga stvar koja se u ovom trenutku pojavljuje kao značajna za ovdašnju političku elitu a suprotna je sa evropskim integracijama, odnosno ometa i odaje utisak neprivrženosti Vlade Srbije tom cilju - jeste odnos sa Rusijom. Da li je LSV za usklađivanje spoljne politike sa evropskom u tom kontekstu?
 - LSV je nesumnjivo proevropska organizacija, i vrednosno i politički, od svog osnivanja pre 25 godina i mi tu nemamo nikakvih dilema. Proces evrointegracija neminovno vodi usklađivanju naše spoljne politike sa evropskom i to je ono što smo prihvatili kad smo podneli zahtev za članstvo. Tako da kolebanja tipa Evropa ili Rusija smatram demagoškim, ali i opasnim jer se javnosti time poručuje da zapravo još nismo odlučili na koju ćemo stranu, iako smo s Briselom potpisali silne sporazume. Uz to, imamo Kancelariju za evropske integracije, a ne za integracije sa Ruskom Federacijom, iako je neko imao i takve snove...
(BILSV, 17. 10. 2015)




Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook