Kostreš: Vreme za tačku na aranžman s Rusijom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Nedelja, 13. 09. 2015. | Komentara: 0

Kostreš: Vreme za tačku na aranžman s Rusijom

NOVI SAD - Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš zatražio je u nedelji za nama preispitivanje Energetskog sporazuma sa Rusijom. U intervjuu za Dnevnik on kaže da se Liga pobunila svaki put kada je Vojvodina bila pljačkana i kada su ugrožavani njeni interesi i svaki put jasno rekla o čemu se radi, pokušala to da spreči i borila se protiv toga.

LSV
 
– Tako smo od početka ukazivali i na to da je Energetski sporazum izmišljen zato da bi vojvođanski Naftagas bio faktički poklonjen Ruskoj Federaciji. Za prikrivanje te velike pljačke izmišljena je navodna velika dobit koju će Srbija imati Energetskim sporazumom i Južnim tokom, to s jedne strane, a sa druge strane je garantovano da će naša „kolevka“ Kosovo i Metohija biti očuvana u sastavu Srbije. Kao što vidimo, i jedno i drugo su bile šarene laže - kazao je Kostreš i dodao da se, povrh toga, ovih dana dovode u pitanje i još neke davno obećane investicije ruskih partnera u postrojenja NIS-a u Vojvodini.
 
– Za sve to vreme vojvođanski nafta i gas se besomučno crpe uz najnižu rudnu rentu u Evropi. Zato LSV insistira i insistiraće na raskidu Energetskog sporazuma. Znate, kada smo govorili, recimo, o koncesijama, mi smo bili spremni da deset godina i više ukazujemo na pogubnost takvog ugovora. Srećom, to se desilo mnogo ranije i danas svi govore da smo bili u pravu. Tako će biti i sa Energetskim sporazumom, samo se nadam da do tada vojvođanski resursi neće biti u potpunosti devastirani – kaže Kostreš.
 
No, koliko je u situaciji kada zvanični Beograd otvoreno poručuje da nema nameru da se po bilo kojoj temi svađa s Moskvom, realno da ta tema uopšte dođe na dnevni red Vlade i parlamenta?
– Možda se u ovom momentu i čini da to nije realno, ali će pre ili kasnije i ta vlada i taj parlament i predsednik države morati da odgovore na jednostavno pitanje – gde su naše pare? I gde su naši nafta i gas?
 
Ivica Dačić se, zbog „afere Banana” našao na žestokom udaru i koalicionih partnera iz SNS, iako on sve vreme tvrdi da sa liderom te stranke Aleksandrom Vučićem nema problema. Da li se, ipak, objavljivanje snimaka može tumačiti i kao svojevrsna najava skorog izlaska na birališta?
– Taj snimak se sigurno nije pojavio slučajno. Osoba ili grupacija koja ga je pustila u opticaj ima neki krajnji cilj, ali nemam dovoljno informacija da procenim koji. Mogao bih, međutim, da posumnjam ko bi imao koristi od toga. Recimo, diskreditovanjem Dačića i eventualnim krivičnim postupkom protiv njega, on bi bio izbačen iz trke za predsednika Republike Srbije, a SPS bi doživeo udarac od kojeg teško da bi se uspeo oporaviti. Moram reći i to da mi puštanje ovih snimaka deluje samo kao upozorenje, kao prva runda. Potpuno je neverovatno da je neko napravio video snimak, a da nije snimio ton. Jer, iz tona bi se videlo o čemu su oni razgovarali i da li je Dačić činio krivična dela ili se samo, kako on to kaže, sreo sa prijateljem. Upravo stoga sam ubeđen da i ti snimci zapravo postoje i da ćemo do kraja doživeti još neka iznenađenja.
 
Može li se, međutim, dogoditi da „slučaj Dačić” vrlo brzo, kao i toliko puta do sada, prekrije prašina?
– Ako želimo da od Srbije napravimo normalnu državu, ova afera bi morala prestati da bude alat za političko razračunavanje i morala bi imati sudski epilog. U svakom slučaju, čak i ako Dačić nema krivičnu odgovornost, sedenje sa takvim ljudima sigurno povlači onu moralnu i političku.
 
Kada smo kod sudova, da li se na oslobađanje pripadnika DB-a za atentat na Vuka Draškovića i uslovne kazne za paljenje ambasade može gledati samo kao na realne trenutne domete srpskog pravosuđa?
– Sve ovo govori o tome da je Srbija, kao država, veoma rovita i da institucije u našoj državi, na žalost, još nisu na onom nivou na kom bi morale biti ukoliko želimo da postanemo deo Evropske unije. Liga socijaldemokrata Vojvodine je insistirala na lustraciji u više navrata i da je lustracija sprovedena, ovako nešto ne bi moglo da se desi. Mislim da ćemo zajedničkim snagama morati da stanemo na glavu ovoj zmiji koja truje i ovu državu, urušava je i uništava šansu za njenu evropsku budućnost.
 
Ukoliko predsednica Narodne skupštine raspiše za decembar ili januar lokalne izbore, hoće li LSV glasati u parlamentu APV za to da se i pokrajinski izbori održe istog dana?
– Mi insistiramo na tome da se pokrajinski i lokalni izbori održe zajedno, jer bi bilo zaista rasipnički i neopravdano da se u ovako teškoj finansijskoj situaciji organizuju dva izlaska na birališta u nekoliko meseci razmaka. Ali ne bih spekulisao o tome ko će ih i kada raspisati, niti da li će to biti, u decembru ili aprilu. Nama je svejedno. Mi smo za izbore spremni - nemamo finansijskih dugova, nemamo unutrašnjih podela i cepanja kao neke druge stranke i imamo jasan program već 25 godina.
 
Ministar finansija Dušan Vujović najavio je „do kraja jula” principe zakona o finansiranju Vojvodine. Mi smo već na sredini septembra, a javnost još nije upoznata sa detaljima tog akta. Da li su bar Vama, kao narodnom poslaniku, oni poznati?
– Nisu mi poznati. Na žalost, i ministar Vujović je počeo da se ponaša kao većina političara iz Beograda koji čak i ako obećaju nešto u vezi sa sprovođenjem interesa Vojvodine, ili zaborave na ta obećanja ili izgube pojam o vremenu i kalendar pa se tih obećanja ne drže. Ministar Vujović je čovek koji je u nekim oblastima pokazao da je vrlo stručan i kompetentan. Nadam se da će pokazati i da je čovek koji drži reč i da će ovo biti samo malo kašnjenje zbog velikog obima posla koji ima.

(BILSV, 13.09.2015)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook