LSV na pokrajinske i lokalne izbore uvek išla samostalno

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Nedelja, 15. 11. 2015. | Komentara: 0

LSV na pokrajinske i lokalne izbore uvek išla samostalno

NOVI SAD - Dnevni list "Blic" u današnjem broju na dve strane objavljuje veliki intervju sa predsednikom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom, koji prenosimo u celini. 

LSV

Uvek iznenadi Nenad Čanak. On koji ceo život gusla autonomašku pesmu, seda za klavijature i šta čujemo? „Bože pravde“. I taman, stojeći pred himnom,  pomislimo, evo ga, konačno na pravom putu, a on će: “Ovo je komponovao Davorin Jenko, slovenački kompozitor“.

Ali pošto nismo došli zbog muzike, nego zbog politike da vidimo koja je simbolika držanja za ruku Borisa Tadića na tribini SDS-a i LDP-a u Beogradu i znači li to da će se uhvatiti i pod ruku kao koalicioni partneri na budućim izborima?
- Promakao mi je detalj da sam se držao za ruke s Tadićem, ali je činjenica da smo mi dugogodišnji politički prijatelji i da smo u više izbornih ciklusa izlazili zajednički na izbore. Ali to je svaki put bilo za republičke izbore, a LSV je, bez obzira na veličinu koalicije kakvu je pravio Tadić u bilo kojim izdanjima, na pokrajinskim i lokalnim izborima uvek izlazila samostalno, osim u vreme DOS-a. Razlog je vrlo jednostavan. Naš stav prema političkim i drugim pitanjima vezanim za Vojvodinu je u velikoj meri drugačiji od stavova koje je imao i ima Tadić. Međutim, nas dvojica smo se odavno razumeli da ima stvari o kojima se ne slažemo, ali da ima stvari za koje ne možemo da snosimo odgovornost da zajednički ne radimo na njima. Tu pre svega spada ukupna demokratija i stabilnost Srbije kao države i ukupan set ljudskih i manjinskih prava unutar države. Na tome moramo raditi zajednički. Tako da sam se ja na tom skupu pojavio na poziv Borisa Tadića kao privatno lice, a ne odlukom moje stranke ili dogovorom naših stranaka. I to sam odmah stavio do znanja. Ne zato što imam nešto protiv saradnje Tadića i Jovanovića nego zato što će naša koaliciona saradnja zavisiti od nivoa izbora.

Konkretno kad dođu izbori je l' ulazite u tu koaliciju?
- Ako se raspišu republički izbori moraćemo da pravimo širu koaliciju, mada lično mislim da sama koalicija SDS i LDP nije dovoljna, nego treba ići šire i napraviti veći front koji može da se suprotstavi naprednjacima.

A koliko stoji primedba Bojana Pajtića da bi vam, pristupajući toj koaliciji, doneo glasove, a vi bi ih sutra poklonili Vučiću?
- Ko bi nam doneo glasove? Na prošlim izborima koalicija oko Demokratske stranke je dobila znatno manje glasova od koalicije u kojoj je bila LSV. Znači ne vidim da DS može u nekoj meri da promeni taj rezultat i bude prelomna snaga. A kad se teoretiše o tome da ćemo  poklanjati glasove Vučiću, zašto se Bojan Pajtić nikad nije setio da primeti sitnicu da je DS na lokalu u dosta slučajeva do skora bila u saradnji sa SNS i da je DS bila ta koja je, kada se SNS stvarao, bukvalno zabranjivala svojim aktivistima da napadaju SNS. Zar nije DS bila stranka koja je SNS davala mandate osvojene glasovima pristalica SRS? Kako su ono zadržali mandate u republičkom parlamentu?

Ono jeste, našlo bi se prilično „očinstva“  Demokratske stranke u rađanju SNS- a..?
- Pošto nisam prisustvovao tom kopulacionom činu ne bih da dajem neka svoja nagađanja, pa govorim samo o fakticitetu. Kako to mi ispadamo „tajno oružje SNS“, a istovremeno to ne ispada recimo Savez vojvođanskih Mađara koji je u direktnoj koaliciji sa SNS na republičkom nivou? SVM participira u Vladi i deo je vladajuće većine, a ima predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora, koji je tu samo i jedino voljom Bojana Pajtića. 

Otkud onda priča da ćete vi sutra biti zamena SPS-u u budućoj vladi?. 
- Demokratska stranka zna da razočarani glasač DS neće sutra otići da glasa za Dveri, ali će vrlo lako zaokružiti LSV, SDS ili LDP. Upravo zbog toga napad na te partije je pokušaj očuvanja svog biračkog tela. Zato ta priča nema nikakve veze sa istinom, već sa političkom pragmom koja je vrlo štetna. Štetna je zbog toga što se takvim tipom blaćenja bliskih sebi  birači čitave opcije pasiviziraju, jer svojim očima svedoče brutalnom obračunu unutar nečega što oni doživljavaju kao familiju - a to su stranke levog centra. Kroz takav pristup kolje se vo za kilo mesa: da bi DS dobila dva promila veći rezultat, imaćete deset odsto manji ukupan rezultat stranaka slične provenijencije.

Znači, sve ide na vodenicu Vučiću?
- Vlast se po definiciji ne dobija, već se gubi. Vučić je došao na vlast gubljenjem vlasti demokrata koji su su se udavili u sopstvenoj korupciji, birokratiji i potpunom slepilu za stvarnost. Šta mislite koliko će dugo opstati SNS u ovom formatu? Čim počne da im pada rejting, a mora početi, jer su krenuli sa nerealno visokim, naprednjaci će početi da se svode na jednu logičnu, razboritu meru svoje opcije. 

Ko će popuniti tu prazninu? 
- Na moju veliku žalost, tu vidim klerofašiste, profašističke grupacije finansirane od krupnog kapitala i njegovih interesa. I tu ne mislim na domaći krupni kapital, već na Ruse, to jest na ovakvu rusku državu. Imamo situaciju da niko ne sme da primeti činjenicu da je Ustavni sud pre tri ipo godine zabranio organizaciju „Obraz“ zbog njihovog klerofašističkog delovanja, ali oni rade i dalje. I još, zajedno sa organizacijom „Naši“, pozivaju na demonstracije ispred sedišta naše stranke sa letkom na kome piše da to rade zbog našeg antiruskog lobiranja!? Znači, zaštita interesa Srbije, njenih građana i njenih delova u koje spada i Vojvodina ne sme da dođe u konflikt sa interesima Rusije?! Danas, kada imate proruske strane plaćenike atmosfera u javnom mnjenju je da je to tabu tema o kojoj se ne sme ni progovoriti. I zato se percipira da je prosečan Srbin oblik života izmedju amebe i Rusa. 

Da se vratim na vaš odnos prema Vučiću, imali ste nekih lepih reči za njega.
- U odnosima između vlasti i opozicije vladallo je pravilo u kojem je opozicija bila nevlast i šta god vlast uradi opozicija mora da kritikuje. Ako ijednom kažete da je bilo šta dobro urađeno ispada da ste na strani vlasti. To tako traje od devedesetih godina i nikako da prestane.

I vi ste rešili da tu praksu prekinete, šta ste videli pozitivno u delovanju Vučića?
- Recimo, imate jednu ogromnu nepravdu da se „Elektrovojvodina“ utopi u jedno preduzeće.  Elektrovojvodina, koja je poslovala pozitivno i donosila rezultate i ogroman profit - se ukida. Kad sam to predočio Vučiću rekao je: „U pravu si, hajde da barem dispečerski centar za celu Srbiju bude u Novom Sadu“. To i dalje ne znači da se ja slažem sa time što mora da se gasi „Elektrovojvodina“ a sad formira „Elektrosever“ u Kosovskoj Mitrovici, niti da sam prestao da mislim i tvrdim da je reorganizacija EPS-a onako kako je vidi generalni direktor EPS - katastrofalna ideja. Ali, ne mogu da ne primetim da se nešto ipak desilo, što nije bio običaj. 
Isto tako mislim da su Vučić i njegovi saradnici dosta uradili na međunarodnom planu. 
E sad, na unutrašnjem planu  su sa druge strane, raznim zakonima dodatno umanjili i onako ništavnu autonomiju Vojvodine oduzimajući ingerencije koje pripadaju vojvođanskoj administraciji. 

Malo je to za sve vas koji se četvrt veka bavite politikom. Kako je Srbija uspela da iznedri takvu političku elitu koja je dovelo na ove grane? 
- Narod koji je dao i Puškina i Čajkovskog i Rimskog-Korsakova dao je i Staljina. Narod koji je dao Getea i Šilera dao je i Hitlera. Narod koji je dao Štrausa i Mocarta je dao Hajdera. Zašto se onda čudite što je narod koji je dao Teslu i Pupina mogao da iznedri – Aleksandra Vulina?
Problem što su ti isti koji su narod napijali tim opijatima nacionalizma, verskog fanatizma i ostalim verbalnim narkoticima i danas na vlasti, umesto da im bude zabranjeno bavljenje politikom. 
Podsetiću,  posle petokotobarskih promena 2000. godine, tražio sam na Predsedništvu DOS-a da se SPS, SRS, JUL i SSJ zabrane a njihova rukovodstva lustriraju, a Zoran Đinđić mi je tada rekao „Ti bi Nenade samo nešto zabranjivao. Ne može se demokratija izgraditi na zabranama“. Onda smo mi iz LSV godinama insistirali na sprovođenju i produženju Zakona o lustraciji i bili smo prilično usamljeni u tome. Recite mi, kako bi Srbija danas izgledala da su nas poslušali i podržali? 
Ukratko, zato što se Srbija nije suočila sa svojom prošlošću, nije suočila sa sobom i nije prošla katarzu, u ovoj zemlji je puno toga godinama gurano po tepih. Da bi ova zemlja igde krenula, ona mora nazvati stvari pravim imenom. Nedavno sam rekao i ponoviću:  Srbija se mora obračunati sa raznim mitovima i mora izaći iz kolopleta raznih „istina“ za koje svi znaju da nisu istine. I da konačno jednom prestane zloupotreba kosovske tragedije zbog koje ćemo malo-malo strahovati da ponovo ne rezultura demoliranjem vojvođanskih gradova.
Dodaću i ovo: ja sam apsolutno spreman, po opkladu, da sednem sa bilo kojim političarem u ovoj uzemlji i da izvadimo sve intervjue u  proteklih 26 godina i sve izjave , da ih stavimo na sto i ja ću sve moje izjave potpisati. Na blanko. Da vidim, ko sme da polovinu svojih izjava potpiše?

 „Tunjavi“ Boris i master Tomislav

- Beogradska čaršija razljutila se na „korumpirane političke stranke“ pa nije htela da glasa ni za koga. I onda umesto da imaju „tunjavog“ Borisa dobili su Nikolić master Tomislava i Dragicu Nikolić za prvu damu. I sad imate predsednika države koji kineskom premijeru - kome su pre posete morali da pokažu na karti gde je Srbija - priča o pijenju vode iz Morave. I što je još gore, u 2015. godini govori o Kosovu i koristi reči poput građanski rat. 

O mantijama i navijačkom šalu

- Kompletna priča „damo-ne damo Kosovo“ se svodi na četiri opštine na severu. Četiri opštine i Elektroprivreda je to Kosovo za koje treba da generacije izginu. Kakvi srpski manastiri, kakve srpske svetinje? Pa je li najveća srpska svetinja Hilandar? Hoćemo li sad da napadnemo Grčku da bi Hilandar bio u Srbiji? Zašto se niko ne seti da ima više manastira srpskih, pravoslavnih, koji su krili ognjište kulture i srpstva, na Fruškoj Gori nego na celom severnom Kosovu? Ali to nije važno, jer ne može politički da se upotrebi.
Patrijarh SPC kaže da se Kosovo mora braniti milom ili silom?! Koliko je vremena trebalo da se zaboravi fotografija vladike Filareta sa dečjom lobanjom na stolu ili sa mitraljezom pored tenka? Sve se to izgubilo iz vida i niko ne sme da primeti da je mantija pancir protiv upotrebe zakona za pedofiliju i niko ne sme da primeti da je navijački šal postao službena legitimacija nedodirljivih koji trguju narkoticima. I niko neće da kaže da su neonacisti koji su kamenovali antifašističku kolonu u Novom Sadu pre sedam godina oslobođeni.

(BILSV, 15.11.2015)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook