LSV počela da preuzima odgovornost za budućnost Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Sreda, 08. 04. 2015. | Komentara: 0

LSV počela da preuzima odgovornost za budućnost Vojvodine

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine će formirati sledeći vojvođansku vladu, izjavio je danas zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš, istakavši da je Liga stranka koja je počela da preuzima odgovornost za budućnost Vojvodine i da će ona diktirati uslove prilikom formiranja sledeće Pokrajinske vlade.

LSV

On je gostujući u emisiji "Jedan na jedan" RTV-a pozdravio najavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da će započeti razgovori o Zakonu o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine.

Razgovarati o pitanju Vojvodine da ona ne bi postala problem

Kostreš je rekao da je iznenađen i obradovan Vučićevom najavom. 
- Zakon o finansiranju Vojvodine verovatno je jedan od najkompleksnijih zakona, ne zbog toga šta on treba da sadrži, nego zato što donošenjem tog zakona poslanici jedne i druge skupštine i vlade, te najveći deo političke javnosti mora da se izjasni po jednom vrlo jednostavnom pitanju, a to je da li Vojvodina treba da postoji ili ne treba i koji nivo autonomije Vojvodina treba da konzumira. Sama poruka premijera i predsednika najveće parlamentarne stranke u Srbiji danas jeste dobar signal da ćemo mi o tome razgovarati - kazao je on. 

Odgovarajući na pitanje da li je ovome prethodio razgovor LSV i SNS, Kostreš je rekao da Liga i naprednjaci nemaju ni veću ni manju komunikaciju nego sa ostalim strankama sa kojima je trenutno na suprotnim političkim stranama. Napomenuo je da je važno što polako sazreva svest da se pitanje Vojvodine mora rešiti i da se mora razgovarati o pitanju Vojvodine da ona ne bi postala problem. 

- Još 2006. godine kada je usvajan Ustav Republike Srbije mi iz Lige socijaldemokrata Vojvodine smo jasno i glasno rekli da je Ustav prevara, da je Ustav loš i da će se kao bumerang vratiti stanovnicima Republike Srbije i političkoj javnosti. I to ne samo zbog Vojvodine nego i zbog toga što će Ustav kočiti evropske integracije, zbog toga što ustavna definicija pozicije Kosova i suštinska situacija na terenu su poprilično različite, zbog toga što, recimo, Srbija stavlja svoje zakonodavstvo iznad evropskog zakonodavstva. To su sve teme  koje su važne, a za nas ligaše jedna od najvažnijih tema je pitanje pozicije Vojvodine - napomenuo je Bojan Kostreš.

LSV spremna za razgovore sa svima

Zamenik predsednika LSV je istakao je i da je Liga spremna da razgovara sa svima, a da nema puno tema o kojima je razgovarano sa Vučićem. Podsetio je da su lider LSV Nenad Čanak i Vučić razgovarali oko načelnika Policijske uprave u Novom Sadu što se sad Ligi spočitava kao jedan oblik saradnje i tajnih dogovora. 

- Mi smo rekli i kažemo i sada - Vučić je tada održao reč. Ako je čovek koji je predsednik najveće stranke i premijer rekao za skupštinskom govornicom, iako niko od njega to nije očekivao, da će o tome (Zakonu o finansiranju nadležnosti APV) biti razgovora, to samo govori da o tome postoji svest da mora da postoji saradnja između republičke i pokrajinske administracije i da to pitanje mora doći na dnevni red - pojasnio je zamenik predsednika LSV. Dodao je da predlog zakona koji je napisala Pokrajinska vlada nije gubljenje vremena, a ocenio je i da kada se kreće od praznog papira, što je predlog opozicije, obično rezultati ne budu spektakularni.

Ustavno-pravni položaj Vojvodine se mora menjati

- Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira da je ustavno-pravni položaj Vojvodine loš i da se mora menjati. Ali dok te promene ne bude, mi smo spremni da razgovaramo o donošenju Zakona o finansiranju koji je jedan od suštinskih zakona za autonomiju Vojvodine. Mi smo zajedno sa našim koalicionim partnerima definisali određene stavove i spremni smo da o tim stavovima razgovaramo i sa drugima. Ja se sad ne bih fokusirao na opoziciju. Ako je njihov šef rekao da će se tome razgovarati to je dobra vest - dodao je i naglasio da je ovo minimum minimuma. 

- Ono što mi u Ligi smatramo jeste da Vojvodina mora imati zakonodavnu, izvršnu, sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu garantovanu Ustavom. To je ono na čemu su pozicije LSV. To trenutnim Ustavom nije moguće i mi pokušavamo da iz toga izvučemo maksimum. Imamo ovaj predlog rešenja koji je takav kakav je, ali verujemo da je maksimalno moguć u ovom momentu i spremni smo da razgovaramo o tome da vidimo ponudu druge strane - istakao je Kostreš i dodao da bez dogovora republičke i pokrajinske administracije neće i biti rešenja. Naglasio je i da LSV neće pristati na rešenje samo da bi se do njega došlo, kako se ne bi ponovila situacija sa Statutom koji sada sadrži falsifikat.

Zamenik predsednika LSV je ocenio i da je stav predsednika SVM i Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora da tekst zakona pregledaju stručnjaci za ustavno pravo legitiman, jer je on oprezan čovek i iskusan političar i ne želi da se ponovi situacija sa Statutom koji je, kako je Kostreš ocenio, Ustavni sud demolirao kao miraz novoj političkoj garnituri koja je dolazila na vlast.

DS preuzela i prihvatila neka programska načela LSV

Na pitanje voditelja da li postoji nekakva nezvanična saradnja između LSV i republičke vlasti, Bojan Kostreš je rekao da je Liga spremna da sarađuje sa svima koji sprovode njen program, što je i odluka stranačkog Kongresa 2012. godine. Podsetio je da od 2012. godine postoje slične konstatacije o saradnji LSV i SNS, ali da je i zvanična statistika prošlog saziva Skupštine Srbije potvrdila da je LSV najmanje puta glasala za vladine predloge. Kako je rekao, LSV će glasati i dalje za sve one koje predloži SNS i Vlada Republike Srbije, a koji su vezani za evropske integracije, realizaciju Briselskog sporazuma, pomirenje u regionu. 

- S druge strane, mi smo vrlo zadovoljni i vrlo ponosni činjenicom da je Demokratska stranka preuzela i prihvatila neka naše programska načela i da je uzahvaljujući  Ligi socijaldemokrata Vojvodine doneta Deklaracija o neophodnosti promene ustavno-pravnog položaja Vovjdoijne, doneta je Deklaracija o neophodnosti obeštećenja Vojvodine po pitanju NIS-a. Mislim da treba da se donese predlog zakona o statistici Vojvodine i tako dalje - istakao je.

Podrška Ligi raste

Odgovarajući na pitanje sa kim bi LSV mogla da sarađuje nakon pokrajinskih izbora, Kostreš je rekao da će Liga postaviti uslove svima koju su spremni da sarađuju sa njom. 

- Zašto je nemoguće? Ja sam potpuno siguran da će se to desiti, da će Liga socijaldemokrata Vojvodine formirati sledeću vladu Vojvodine. Zajedno sa ostalima. Mi ćemo biti ti koji će diktirati uslove. Liga socijaldemokrata Vojvodine je stranka koja je počela da preuzima odgovornost za budućnost Vojvodine - naglasio je Kostreš i dodao da istraživanja pokazuju da podrška LSV u biračkom telu raste, a i izborni rezultati iz godine u godinu to pokazuju. Napomenuo je i da LSV nije spremna da sarađuje sa onim grupacijama koje su anticivilizacijske, kao što su ekstremni nacionalisti. Odgovarajući na pitanje novinara, on je dodao da SNS nije anticivilizacijska. Kostreš je rekao i da će se videti da li će biti saradnje između LSV i SNS, uz napomenu da su DS i SVM tradicionalni partneri Lige, te da će se sigurno u njima pronalaziti partneri i u budućnosti.

Bojan Kostreš je istakao da se u narednih godinu dana izbori moraju održati i ponovio da je za LSV svejedno kada će oni biti, ali je ocenio da pokrajinski i lokalni izbori treba da budu u istom danu jer je besmisleno da se na glasanje izlazi na svaka dva meseca.

Istakao je i da nije bilo direktnih razgovora sa strankama o predlogu LSV za izmenu izbornog zakona, dodavši da je za to potreban široki konsenzus, jer je uz promenu izbornog zakona osnovna ideja i decentralizacija i regionalizacija Srbije. 

Mnoga pitanja razrešena i prevaziđena

Govoreći o problemima u komunikaciji u vladajućoj vojvođanskoj koaliciji, Kostreš je napomenuo da se došlo u situaciju da svi podrazumevaju neke stvari koje se ne podrazumevaju, da se počelo funkcionisati po inerciji, da se neke političke odluke nisu donosile zajedničkim stavovima, što je, kako je rekao, očigledno napravilo problem u funkcionisanju.

- Gospodin Pastor je iskoristio jedan izraz koji je vrlo tačan - zvezdasta koalicija. Mi smo dosta često imali priliku da Liga komunicira sa demokratama, SVM komunicira sa demokratama, Liga i SVM ne komuniciraju po nekim pitanjima, demokrate ne komuniciraju sa ostalima po nekim pitanjima. I to smo prekinuli i ja mislim da će to sad funkcionisati mnogo bolje - ocenio je zamenik predsednika LSV.

On je ponovio da se oko smene direktorke JP "Vojvodinašume" Marte Takač sada mistifikuju stvari, te da je samo ispoštovana odluka Apelacionog suda. Na konstataciju novinara da je to bila kapisla koja je pokrenula ceo set svađa, Kostreš je istakao da je to možda bio najeklatantniji i najzvučniji primer da mora postojati komunikacija, naglasivši da su posle toga razgovori između lidera i doveli do situacije da su mnoga pitanja razrešena i prevaziđena. 

Kada je u pitanju nedavno osnovana Liga paora, Kostreš je rekao da tu organizaciju čine članovi LSV koji žive od poljoprivrede. On je naglasio da će ona imati ulogu savetnika poslanicima LSV po pitanju sela i agrara.

- Vojvođanska poljoprivreda i vojvođansko selo su u teškoj poziciji. Socijalna primanja su veća od poljoprivrednih penzija. Izgleda kao da se više isplati da ceo život budete socijalni slučaj i ništa ne radite, nego da vredno radite čitav radni vek, privređujete, plaćate porez i onda na kraju dobijate takvu malu penziju – upozorio je Bojan Kostreš.

(BILSV, 08.04.2015)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook