Menjaju zakon da bi jedna kompanija imala monopol?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 25. 05. 2015. | Komentara: 0

Menjaju zakon da bi jedna kompanija imala monopol?

NOVI SAD – Komentarišući pripreme Nacrta izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji predviđa da maksimalna površina za istraživanje nafte i gasa bude 5.000 kvadratnih kilometara, predsednik Saveta za energetiku i mineralne sirovine LSV Aca Udicki kaže da je svuda u svetu ta površina maksimalno hiljadu kvadratnih kilometara.

LSV

- Zašto pet puta više nego u drugim zemljama? To znači da jedna kompanija kontroliše ceo taj prostor. U Ministarstvu tvrde da zakon menjaju po hitnom postupku radi usklađivanja sa zakonodavstvom u EU. Ta priča ne stoji jer je u Rumuniji površina za istraživanje nafte i gasa maksimalno 1.000 kvadratnih kilometara - kaže za Kurir Udicki.

On objašnjava da zakon ne predviđa ni ograničenje istraživanja po dubini, što je slučaj u zemljama koje imaju nalazišta nafte i gasa, poput Rusije, Azerbejdžana i Katara. 

- U svetu se površina za istraživanje deli po površini i po dubini, kako bi više različitih kompanija moglo da dobije pravo da istražuju. Može da se desi da neka kompanija nema tehnologiju, a da drži monopol i ne dozvoljava da uđe neko koje ima i radi istraživanja na većoj dubini. Ako u Srbiji ima 86.000 kilometra kvadratnih, trebalo bi ih podeliti na 86 istražnih površina i podeliti ih i po dubini. Ovako se monopol daje firmi koja ima šest istražnih prostora, umesto državi - objašnjava Udicki. 

(BILSV, 25.05.2015)



Iz medija | Četvrtak, 09. 03. 2023. | Komentara: 0

Evropa i saradnja nemaju alternativu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš istakao je da se Srbija sada ne nalazi prvi put na raskršću i da je upravo zbog toga važno da se okupe i počnu da sarađuju sve političke organizacije koje Srbiju vide kao modernu, civilizovanu, sekularnu republiku sa jasno uspostavljenim pravilima podele viasti i neprikosnovenom vladavinom prava.
Iz medija | Petak, 20. 01. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Zrenjaninu su potrebne promene

Mi se ne mirimo sa centralizacijom koja guši sve izvan Beograda. Nećemo da ćutimo na činjenicu da je zarada radnika u Vojvodini za 20.000 dinara niža od zarade u Beogradu, a 5% niža od prosečne zarade u Republici Srbiji.
Iz medija | Nedelja, 08. 01. 2023. | Komentara: 0

Bojan Kostreš: Sukob Dodika i Vučića biće sve dublji, ruske pretnje treba shvatiti ozbiljno

Bojan Kostreš, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, za Oslobođenje i O kanal govori o daljim koracima LSV, o odnosima u regionu i budućnosti Bosne i Hercegovine i Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook