Menjaju zakon da bi jedna kompanija imala monopol?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 25. 05. 2015. | Komentara: 0

Menjaju zakon da bi jedna kompanija imala monopol?

NOVI SAD – Komentarišući pripreme Nacrta izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji predviđa da maksimalna površina za istraživanje nafte i gasa bude 5.000 kvadratnih kilometara, predsednik Saveta za energetiku i mineralne sirovine LSV Aca Udicki kaže da je svuda u svetu ta površina maksimalno hiljadu kvadratnih kilometara.

LSV

- Zašto pet puta više nego u drugim zemljama? To znači da jedna kompanija kontroliše ceo taj prostor. U Ministarstvu tvrde da zakon menjaju po hitnom postupku radi usklađivanja sa zakonodavstvom u EU. Ta priča ne stoji jer je u Rumuniji površina za istraživanje nafte i gasa maksimalno 1.000 kvadratnih kilometara - kaže za Kurir Udicki.

On objašnjava da zakon ne predviđa ni ograničenje istraživanja po dubini, što je slučaj u zemljama koje imaju nalazišta nafte i gasa, poput Rusije, Azerbejdžana i Katara. 

- U svetu se površina za istraživanje deli po površini i po dubini, kako bi više različitih kompanija moglo da dobije pravo da istražuju. Može da se desi da neka kompanija nema tehnologiju, a da drži monopol i ne dozvoljava da uđe neko koje ima i radi istraživanja na većoj dubini. Ako u Srbiji ima 86.000 kilometra kvadratnih, trebalo bi ih podeliti na 86 istražnih površina i podeliti ih i po dubini. Ovako se monopol daje firmi koja ima šest istražnih prostora, umesto državi - objašnjava Udicki. 

(BILSV, 25.05.2015)



Iz medija | Subota, 15. 10. 2022. | Komentara: 0

Planeta, sloboda i dostojanstvo se moraju braniti od Putina

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kazao je za N1 Sarajevo da će se Milorad Dodik, ako izgubi trku za dužnost predsednika entiteta Republika Srpska, naći pod brojnim istragama i tada će pobeći u Beograd.
Iz medija | Nedelja, 25. 09. 2022. | Komentara: 0

U LSV stasala generacija iskusnih političara koji imaju ideje i energiju

Opšti izbori će biti 2024. godine i Liga socijaldemokrata Vojvodine na njih mora izaći spremna, jaka i reorganizovana. Lično, mislim da sam posle 32 godine postao teret stranci jer su me sve vlasti i opozicije združeno pljuvale i to je kod jednog broja građana ostavilo neki trajni utisak. Ovo u interjuu za „Blic nedelje“ kaže Nenad Čanak, predsednik LSV.
Iz medija | Subota, 18. 06. 2022. | Komentara: 0

Putinofili u Srbiji podnose prijave protiv svih koji vide da je car go

Nenad Čanak, lider LSV, vratio se posle više od nedelju dana iz ratom zahvaćene Ukrajine u Srbiju, a to putovanje izazvalo je interesovanje javnosti, ali i oprečne komentare – od toga: „Bravo, svaka čast“, pa do toga da je to ludost, te da ne treba ni da se vraća u Srbiju.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook