Nacrt zakona o javnoj svojini stiže pred premijera

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 04. 07. 2011. | Komentara: 0

Nacrt zakona o javnoj svojini stiže pred premijera

BEOGRAD - Nacrt zakona o javnoj svojini trebalo bi da u naredna dva dana bude predat premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, s obzirom na to da je Radna grupa za njegovu izradu završila više od 85 odsto posla. Ostalo je sporno ono što spada u domen politički inspirisanih odluka o ovom zakonskom rešenju, a tiče se vlasništva Vojvodine nad velikim javnim sistemima, odnosno javnim preduzećima.

Bojan Kostreš

- Međutim, ta pitanja nisu politički nerešiva i pokušaćemo da pronađemo na današnjem ili sutrašnjem sastanku kompromisno rešenje - ocenjuje u razgovoru za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Radne grupe.

Kako je moguće da je neko unutar Radne grupe za izradu nacrta zakona, koji predstavlja uslov za dobijanje statusa kandidata za članstvo Srbije u EU, politički inspirisan?

- Uticajni pojedinci iz gotovo svih stranaka vladajuće koalicije protive se pravoj decentralizaciji vlasti i zastupaju ideju o unitarnoj državi. Pritom se izgovaraju neutemeljenim stanovištima o tome da bi vraćanje velikih javnih sistema i preduzeća u vlasništvo Vojvodine navodno razbilo jedinstvo pravnog sistema Srbije, što je besmislena tvrdnja. Ako bi to bilo tačno, onda bi i američki i ruski pravni sistem bio potpuno razbijen, s obzirom na činjenicu da je u tim državama na snazi princip koji i mi zagovaramo.

Koji su to uticajni pojedinci iz vladajućih stranaka?

- Ne bih da spominjem njihova imena, ali mogu da kažem da postoji veliki raskol po tom pitanju između centrala i pokrajinskih odbora svih stranaka vladajuće koalicije. Postoje dve škole mišljenja. Prvu zastupa LSV, i njen okvir je vraćanje na stanje od pre 1988. i ukidanja nepravde koju je režim Slobodana Miloševića naneo Vojvodini, dok drugu školu mišljenja zastupaju gotovo sve opozicione partije, ali i uticajni pojedinci iz vladajućih stranaka, koji se bore protiv suštinske decentralizacije vlasti.

Da li to odražava onda i njihovu spremnost za promenom Ustava?

- Da, jer, s jedne strane, imate partije, poput LSV, koja smatra da je Ustav loš i da ga je neophodno menjati, a s druge se nalaze desno orijentisane opozicione stranke koje misle da je i ovako slaba decentralizacija, koliko dozvoljava aktuelni Ustav, previše.

Vi ste na čelu Radne grupe za izradu nacrta zakona o javnoj svojini. Koje argumente imaju sve stranke vladajuće koalicije protiv vraćanja javnih preduzeća u vlasništvo pokrajine i zbog čega su vam neprihvatljivi?

- Kao što sam već rekao, postoje veliki raskoli u stavovima pokrajinskih odbora i centrala stranaka vladajuće koalicije. Jasno je da ti argumenti izražavaju neslaganje sa istinskom decentralizacijom vlasti, odnosno da pokušavaju da opravdaju svoju ideju o unitarnosti države neutemeljenim prigovorima o razbijanju pravnog sistema države. Ti argumenti su neprihvatljivi, jer jednostavno nisu istiniti. Neophodno je ukazati i na činjenicu da od ovog zakona o javnoj svojini zavisi i kako će biti ubuduće biti definisana autonomija Vojvodine, odnosno stepen decentralizacije vlasti. Ne zaboravimo da će uskoro biti precizno definisani i regioni Srbije i da će taj proces, takođe zavisiti od toga kakvo ćemo sada zakonsko rešenje iznaći o javnoj svojini.

(BILSV/Danas, 04.07.2011.)




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook