Nacrt zakona o javnoj svojini stiže pred premijera

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 04. 07. 2011. | Komentara: 0

Nacrt zakona o javnoj svojini stiže pred premijera

BEOGRAD - Nacrt zakona o javnoj svojini trebalo bi da u naredna dva dana bude predat premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, s obzirom na to da je Radna grupa za njegovu izradu završila više od 85 odsto posla. Ostalo je sporno ono što spada u domen politički inspirisanih odluka o ovom zakonskom rešenju, a tiče se vlasništva Vojvodine nad velikim javnim sistemima, odnosno javnim preduzećima.

Bojan Kostreš

- Međutim, ta pitanja nisu politički nerešiva i pokušaćemo da pronađemo na današnjem ili sutrašnjem sastanku kompromisno rešenje - ocenjuje u razgovoru za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Radne grupe.

Kako je moguće da je neko unutar Radne grupe za izradu nacrta zakona, koji predstavlja uslov za dobijanje statusa kandidata za članstvo Srbije u EU, politički inspirisan?

- Uticajni pojedinci iz gotovo svih stranaka vladajuće koalicije protive se pravoj decentralizaciji vlasti i zastupaju ideju o unitarnoj državi. Pritom se izgovaraju neutemeljenim stanovištima o tome da bi vraćanje velikih javnih sistema i preduzeća u vlasništvo Vojvodine navodno razbilo jedinstvo pravnog sistema Srbije, što je besmislena tvrdnja. Ako bi to bilo tačno, onda bi i američki i ruski pravni sistem bio potpuno razbijen, s obzirom na činjenicu da je u tim državama na snazi princip koji i mi zagovaramo.

Koji su to uticajni pojedinci iz vladajućih stranaka?

- Ne bih da spominjem njihova imena, ali mogu da kažem da postoji veliki raskol po tom pitanju između centrala i pokrajinskih odbora svih stranaka vladajuće koalicije. Postoje dve škole mišljenja. Prvu zastupa LSV, i njen okvir je vraćanje na stanje od pre 1988. i ukidanja nepravde koju je režim Slobodana Miloševića naneo Vojvodini, dok drugu školu mišljenja zastupaju gotovo sve opozicione partije, ali i uticajni pojedinci iz vladajućih stranaka, koji se bore protiv suštinske decentralizacije vlasti.

Da li to odražava onda i njihovu spremnost za promenom Ustava?

- Da, jer, s jedne strane, imate partije, poput LSV, koja smatra da je Ustav loš i da ga je neophodno menjati, a s druge se nalaze desno orijentisane opozicione stranke koje misle da je i ovako slaba decentralizacija, koliko dozvoljava aktuelni Ustav, previše.

Vi ste na čelu Radne grupe za izradu nacrta zakona o javnoj svojini. Koje argumente imaju sve stranke vladajuće koalicije protiv vraćanja javnih preduzeća u vlasništvo pokrajine i zbog čega su vam neprihvatljivi?

- Kao što sam već rekao, postoje veliki raskoli u stavovima pokrajinskih odbora i centrala stranaka vladajuće koalicije. Jasno je da ti argumenti izražavaju neslaganje sa istinskom decentralizacijom vlasti, odnosno da pokušavaju da opravdaju svoju ideju o unitarnosti države neutemeljenim prigovorima o razbijanju pravnog sistema države. Ti argumenti su neprihvatljivi, jer jednostavno nisu istiniti. Neophodno je ukazati i na činjenicu da od ovog zakona o javnoj svojini zavisi i kako će biti ubuduće biti definisana autonomija Vojvodine, odnosno stepen decentralizacije vlasti. Ne zaboravimo da će uskoro biti precizno definisani i regioni Srbije i da će taj proces, takođe zavisiti od toga kakvo ćemo sada zakonsko rešenje iznaći o javnoj svojini.

(BILSV/Danas, 04.07.2011.)




Iz medija | Ponedeljak, 11. 04. 2022. | Komentara: 0

Vučić će morati da se odrekne partija koje sarađuju sa Putinom

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da se međunarodno javno mnjenje sve više okreće protiv Rusije i sada se oštrim pogledom gleda ko je s koje strane. Prema njegovim rečima, Aleksandar Vučić ne sme da rizikuje da ostane sam sa Rusijom jer će biti udavljen.
Iz medija | Subota, 19. 03. 2022. | Komentara: 0

Južno od Save i Dunava nemamo partnera koji razume probleme Vojvodine

Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava izbomu listu „Vojvođani“ kao platformu koja će omogućiti svim stanovnicima Vojvodine, koji imaju isti vrednosni sistem kao i članovi i simpatizeri LSV, da u republičkoj skupštini nameću i bore se za ključna pitanja koja se tiču života u Vojvodini. Ovo u intervjuu za „Blic“ kaže Bojan Kostreš, generalni sekretar LSV. 
Iz medija | Ponedeljak, 07. 03. 2022. | Komentara: 0

Zemlje regiona moraju hitno u EU i NATO ili postaju ruski poligon

Veoma sam zabrinut za sudbinu regiona, iz jasnog razloga što Putinova spoljna politika zemlje Zapadnog Balkana vidi kao monetu za potkusurivanje sa Zapadom. On bi pokrenuo i novi rat na Balkanu da bi skrenuo pažnju sa svojih strateških interesa, to je u ovom trenutku agresija na Ukrajinu - a sutra, recimo, na Moldaviju – kaže Nenad Čanak



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook