Tepić: Važno je ljudima objasniti šta je zapravo EU

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 07. 07. 2016. | Komentara: 0

Tepić: Važno je ljudima objasniti šta je zapravo EU

BEOGRAD – Potvrda o otvaranju poglavlja 23 i 24 ključnih za reformu države i društva i suštinski napredak Srbije, potvrda su najpre za sve vlade koje su od 2000. radile na evrointegracijskom procesu Srbije. Naročito je veliko ohrabrenje u ovom trenutku kada evroskeptici mašu Bregzitom kao svojom indirektnom bitkom, uprkos činjenici što i sami znaju da je EU jedini pravi okvir za boljitak života u Srbiji, kaže u razgovoru za Danas Marinika Tepić, predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije i poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine.

LSV
 
Koliko će evroskeptici kojih ima u parlamentu Srbije, ali i u Odboru za evropske integracije otežati rad odbora?
- Predstavnička slika parlamenta danas je drugačija, za razliku od prošlog saziva kada je velika većina političkih partija imala nepodeljeno mišljenje po pitanju evrointegracija. Međutim, u tome vidim zapravo dodatni izazov i priliku da i onima koji ni posle 25 godina višestranačja u Srbiji nisu razumeli zašto je Evropa naša prirodna zajednica, opet i dodatno objasnimo da je jedini pravi put naše bolje budućnosti svakovrsna porodica evropskih država, a ne azijsko-nuklearna ispostava koja od nas i naše zemlje pravi monetu za potkusurivanje starih majstora novog Berlinskog zida.
 
Podrška članstvu Srbije u EU u javnom mnjenju opada, imajući u vidu da se stalno stiče utisak da je Srbija na neki način uslovljavana?
-Uvek se kladim na činjenice, ne na utiske, mada ih uvažavam. I hoću da kažem da je neopisivo važno objašnjavati ljudima šta je zapravo EU, kako je i zašto ova zajednica nastala, koji su benefiti za njene građane?! I to na najprostijim primerima. Sigurna sam da će tada bar osamdeset odsto građana Srbije biti ljuti pobornici evrointegracija. Imajte svakako u vidu i da su sve države članice danas, a kandidatkinje ranije, imale takođe oscilirajuću podršku svojih građana u različitim fazama priključivanja, ali se priključivanje nikada nije dovodilo u pitanje i evo ih - u članstvu. Sigurna sam da će tako biti i sa Srbijom.
 
Neophodna je veća saradnja u regionu. Kako do nje doći ako nas Hrvatska malo-malo sapliće na putu u EU?
- Ni u EU nije sve crno-belo. Ona je konglomerat pravila i interesa i sve zemlje koje su prolazile kroz različite faze pristupanja morale su takođe da usaglašavaju svoje domaće zakonodavstvo i čitave sisteme sa standardima EU s jedne strane. Ali s druge strane pogledajte iskustvo tih istih Hrvata sa Slovencima po pitanju Piranskog zaliva i kako je to pitanje razrešeno. Tako sam sigurna i da će ova situacija između Srbije i Hrvatske biti razrešena i da je osnovni alat u politici EU razgovor. Uostalom, i prvi posleratni zvanični kontakti Srbije i Hrvatske uspostavljeni su posredstvom Autonomne Pokrajine Vojvodine i Istarske županije, dok su njihovim skupštinama predsedavali lider LSV Nenad Čanak i istarski župan predsednik Istarskog demokratskog saveza Ivan Jakovčić.
 
Zbog čega se predstavnici Srbije nisu odazvali pozivu da prisustvuju neformalnim sastancima koje će Slovačka organizovati ovog meseca?
- Mogu vam reći da sam upravo potvrdila učešće na sastanku predsedavajućih Konferencije Odbora za evropske poslove zemalja članica EU, koji će se održati za nekoliko dana u Bratislavi u periodu 10-12. jula. Kao predsednica našeg parlamentarnog Odbora za EU biću u svojstvu gosta, odnosno posmatrača, ali ću iskoristiti pravo da se obratim i informišem prisutne o tekućim evrointegracijskim aktivnostima Srbije. Verujem da je to naročito značajno imajući u vidu da se plenarna sednica ovog tela planira za novembar mesec. Osim toga naš parlamentarni odbor već u petak će biti domaćin poslanicima Evropskog parlamenta - članovima grupe "Prijatelji Srbije".         
 
Da li je Vučić u pravu kada kaže da neće biti referenduma o EU?
- Po ovom pitanju, rekla bih da je u pravu. Činjenice sasvim sigurno pokazuju da su u poslednja dva izborna ciklusa građani izabrali političke partije koje se otvoreno zalažu za ulazak Srbije u Evropsku uniju.
 
Ko su ti lažni podržavaoci EU?
- U prvom redu oni koji su morali biti lustrirani zbog kršenja ljudskih prava i time sprečeni da ikada više odlučuju o našim sudbinama, o drugim ljudima uopšte. Koji su generatori sukoba i ratova u zemlji i regionu sa kojim su nas zavadili, a danas nam objašnjavaju kako treba da se mirimo. A mi se nikada nismo ni svađali. Na žalost, lustracija ne samo da je izostala, za Miloševićevu kliku u prvom redu, već nije bilo političke volje ni da joj se druga šansa pruži produžavanjem roka lustracionog zakona koji nije bio primenjen 10 godina.
(BILSV, 07. 07. 2016)



Iz medija | Sreda, 16. 11. 2022. | Komentara: 0

Ligašice i ligaši nisu neprijatelji Srbije

Kandidat za predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže u intervjuu za „Politiku” da je koalicija sa Srpskom naprednom strankom u Vojvodini bila greška i da im je nanela veliku štetu. Na stranačkom kongresu LSV-a 19. novembra Kostreš bi trebalo da na mestu lidera partije zameni Nenada Čanka, koji je Ligu vodio 32 godine.
Iz medija | Utorak, 15. 11. 2022. | Komentara: 0

LSV trpi ogromnu štetu zbog koalicije sa SNS

Nova generacija, od koje očekujemo da posle Kongresa preuzme odgovornost za upravljanje Ligom, mora da raščisti sa idejom sedenja na dve stolice. LSV ne sme praviti kompromise gde za kompromise mesta nema, kaže za novine "Nova" generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš
Iz medija | Subota, 15. 10. 2022. | Komentara: 0

Planeta, sloboda i dostojanstvo se moraju braniti od Putina

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kazao je za N1 Sarajevo da će se Milorad Dodik, ako izgubi trku za dužnost predsednika entiteta Republika Srpska, naći pod brojnim istragama i tada će pobeći u Beograd.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook