Veronauci nema mesta u državnim školama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Nedelja, 27. 12. 2015. | Komentara: 0

Veronauci nema mesta u državnim školama

NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da veronauci nema mesta u državnim školama, nego se ta nastava može izvoditi samo van njih i samo u prostorima koje je dotična crkva sama obezbedila i opremila.

LSV

On je u autorskom tekstu za Blic nedelje napisao i da deca veronauku moraju učiti samo na dobrovoljnoj bazi.
 
Tekst prenosimo u celosti.
 
Član 11. Ustava Republike Srbije glasi: „Republika Srbija je svetovna država. Crkve i verske zajednice su odvojene od države. Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.“
S pravnog aspekta, država je sistem ljudi i funkcija koji stvaraju pravila obaveznog ponašanja, a njihovu primenu obezbeđuju prinudnom snagom kojom raspolažu.

Pravila obaveznog ponašanja obezbeđuju državni organi prinude kao što su vojska i policija. Dakle, protivustavno je da MUP Republike Srbije ima krsnu slavu jer je to državni organ i, kao takav, mora biti svetovan, to jest biti odvojen od svake religije, podrazumevajući i upražnjavanje bilo koji njenih običaja i obreda. Isto se odnosi i na vojsku, državne škole, državne bolnice i sve ostale državne institucije uključujući i javna preduzeća.

Iz svega navedenog, jasno je da veronauci nema mesta u državnim školama, nego se ta nastava može izvoditi samo van njih i samo u prostorima koje je dotična crkva sama obezbedila i opremila. I, naravno, samo na dobrovoljnoj bazi.
U državnu školu deca moraju da idu po sili zakona. Izjašnjavanjem za izborni predmet, ona se stavljaju u poziciju da na mestu na kome po sili zakona moraju da budu moraju i da se izjašnjavaju o stvarima koje ih podvajaju i neretko stigmatizuju, to jest da se izjašnjavaju za pohađanje veronauke ili građanskog vaspitanja, čime se, praktično, maloletnici prinuđuju na nedvosmisleno izjašnjavanje o nacionalnoj, verskoj, pa i političkoj orijentaciji porodice iz koje dolaze.

Sloboda veroispovesti nije sloboda ukoliko u sebi ne sadrži i slobodu od veroispovesti. U uslovima promovisanja verskih poglavara (a naročito patrijarha SPC) u ličnosti od visokog političkog značaja, koja se konsultuju o svim značajnim pitanjima, Srbija se kao država podmuklo desekularizuje i intenzivno krši ne samo sopstveni Ustav nego i zagarantovanu slobodu veroispovesti i slobodu od veroispovesti.

A o licemerju da verskim glavešinama do jarosti smeta žena s bradom na Pesmi Evrovizije, a i ne primećuju pedofile sa bradom u sopstvenim redovima - drugom prilikom.
 
(BILSV, 27.12.2015)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook