Čanak: Podrška evropskom putu Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 04. 04. 2012. | Komentara: 0

Čanak: Podrška evropskom putu Srbije

BEOGRAD – Srbija se danas nalazi na raskrsnici, a predsednik Demokratske stranke Boris Tadić je simbol jedne opcije koja je Srbiju povukla na evropski put, zbog čega ćemo na predsedničkim izborima podržati njega, istakao je danas lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Nenad Canak

Gostujući u emisiji "Hoću da znam" na TV B92, Čanak je podsetio da se sa druge strane nalazi Tomislav Nikolić koji kaže “Ja ne vidim problem u tome da Srbija bude ruska provincija“.
– Boris Tadić je kandidat za kojeg ću ja lično glasati. A ostali mogu da glasaju protiv njega, u tom smislu da će svaka druga opcija biti glasanje protiv evropskog puta Srbije, kako god to kome izgledalo. Neko će reći da je možda ovo pristrasno, ali ću ja odmah postaviti jasno pitanje, zar stvarno mislite da će se bilo ko drugi naći u drugom krugu izbora osim Borisa Tadića i Tomislava Nikolića? Neće, potpuno je jasno – istakao je on dodajući da je u toj situaciji svako drugo “kandidovanje radi kandidovanja”, skoro pa neodgovorno. Čanak je ocenio i da su Tadić i Nikolić predstavnici dve vrlo suprotstavljene opcije koje će predstavljati praktično dva puta kojima Srbija treba da krene od 20. maja. Na pitanje da li se SNS zaista promenila, Čanak kaže da se u kampanji uvek malo zamagli slika.
 – Oni su angažovali izraelsku agenciju za izbore, sada su fini i ništa ružno neće da kažu. Ja to razumem, to je predizborna lukavost, ali sećamo se mi ko je gde bio i šta je radio – naveo je Čanak.

Podela prema Evropi i prema Aziji


Kako je rekao, u normalnim vremenima bi bilo logično da  bude što više kandidata na predsedničkim izborima, ali je dodao da će tome služiti izbori za republički parlament, gde ljudi mogu da se profilišu.
– Na predsedničkim izborima je podela prema Evropi i prema Aziji. Zato što marketinške agencije vode izbore pa mnogi obuku “jagnjeću kožu“, postanu nova partija iako su tu već 20 godina. To je sve politička igra. Proevropska politika Tadića je pokazala da je dosledna i kada nije popularna. Sada je važno očuvati taj proevropski kurs. Da pogledamo posle kada vidimo broj glasova kako će ko stajati. I ja bih se kandidovao da mogu da pobedim. Ali, u ovom trenutku je to avanturizam, ne može da pobedi niko drugi osim DS ili SNS – zaključio je lider LSV. Takođe, on je odbacio mogućnost stvaranja velike koalicije između DS i SNS nakon izbora, istakavši da Liga u tome neće učestvovati.
– Mi sa SNS, sa SRS i sa njihovim derivatima ne želimo da budemo u bilo kakvom kontaktu – naveo je on.

Nema mesta federalizaciji Srbije


Komentarišući najnovije zahteve za federalizacijom Srbije i podsećanje na nekadašnje zahteve LSV za “Republikom Vojvodinom”, Čanak je naveo da je reč o predlogu starom 13 godina, kada je za vreme postojanja Savezne Republike Jugoslavije, predlagano stvaranje Federalne Srbije sa federalnim jedinicama Vojvodinom, Kosovom i Metohijom, Šumadijom, Jugoistočnom Srbijom, Sandžakom i gradom Beogradom, te Republikom Crnom Gorom što bi, po njegovim rečima, bila država koja bi imala perspektivu.
– U međuvremenu se desilo bombardovanje, desile su se promene 24. septembra i 5. oktobra 2000. godine. Došao je na vlast DOS, pa je oboren sa vlasti posle tri godine, i tako dalje. Znači, za tih 13 godina se toliko stvari promenilo. Crna Gora je postala nezavisna država. Kosovo je, funkcionalno, sada van državnog sistema Srbije, vi imate jednu potpuno drugu situaciju – istakao je Čanak. On je upitao zašto baš sad, u vreme izborne kampanje pokretati temu koja zahteva ozbiljne razgovore, kada ona samo jača desničarske, ultradesničarske i fašističke organizacije.
– Ako je neko ozbiljno mislio o tome da govori, što to nije uradio pre šest meseci, osam meseci ili godinu dana? Ili, zašto nije sačekao tri, četiri, pet, šest meseci, pa u jednoj atmosferi koja nije izborno uspaljena da razgovaramo o tome – rekao je Čanak.

Deo pravosuđa je najtruliji deo sistema

Lider LSV je komentarisao i činjenicu da su apelacioni sudovi u poslednje vreme smanjili nekoliko presuda za ubista u kojima su učestvovali navijači i huligani, poput slučaja Brisa Tatona.
– Vrlo je jednostavno-ako ne suzbijate kriminal i bande, oni će rasti. Mi nemamo ni svoju policiju, ni policijsku upravu u Vojvodini – istakao je Čanak i upozorio da ubistvo apsolutno zastareva nakon sedam godina što, prema njegovim rečima, svedoči da je jedan deo pravosuđa, apsolutno najtruliji deo sistema.
– A kada kažete, mora se to menjati, onda se izmisli odbrana - to zli političari hoće da se upetljaju u nezavisno pravosuđe. To su priče za malu decu – zaključio je Nenad Čanak.

(BILSV, 04. 04. 2012.)



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook