Cela Srbija plaća metro u Beogradu, a sela i mala mesta nestaju

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Sreda, 24. 11. 2021. | Komentara: 0

Cela Srbija plaća metro u Beogradu, a sela i mala mesta nestaju

BEOGRAD / NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine se zalaže za decentralizaciju cele Srbije. Vojvodina kao najveći poljoprivredni proizvođač u državi, nema nijednu instituciju ministarstva poljoprivrede, izjavio je predsednik Izvršnog odbora LSV i pokrajinski poslanik Saša Šućurović. On je gostujući na RTS-u istakao da u Srbiji ne propadaju samo sela, već i cela Autonomna Pokrajina Vojvodine.

LSV

- Primera radi, budžet Grada Beograda 2008. godine bio je isti kao budžet AP Vojvodine, a sada, 12 godina kasnije, budžet Grada Beograda je dva puta veći od budžeta AP Vojvodine – ukazao je on. 

Šućurović je istakao i da će se LSV truditi da se vojvođanski glas i Vojvođani čuju u republičkom parlamentu.

Zašto fabrika guma na najplodnijoj zemlji?

Napomenuo je da problemi u poljoprivredi datiraju od sredine osamdesetih godina prošlog veka, te da sadašnji model nije održiv. 

- Ako ovako nastavimo, poljoprivreda će nam skroz propasti. Stopa rasta koju poljoprivreda ima, kada je uporedimo na globalnom nivou, je na nivou najnerazvijenijih zemalja sveta. Glavni problemi u poljoprivredi su nedovoljno radne snage, staračka poljoprivredna domaćinstva, zastarela poljoprivredna mehanizacija, neregulisano tržište i nedostatak subvencija. Očekujemo od vlade da dâ tačne dugoročne mere, da poljoprivrednici znaju kako će naši proizvodi biti konkurentni na evropskom tržištu i tržištu regiona, kao i da znamo koje su to podsticajne mere koje će naši poljoprivrednici imati, na koji rok i na koji način – naglasio je.

Istakao je da je proizvodnja svinja opala za 1.200.000 tovljenika u odnosu na prethodne godine, kao i da stočari nisu mogli da plate cenu kukuruza. Ukazao je i da stočari u okolini Novog Bečeja, odakle je on, ne mogu da dobiju dobru državnu zemlju u zakup, već onu lošijeg kvaliteta, dok u nekim naseljenim mestima ni nema dovoljno obradivog zemljišta, što dodatno poskupljuje proizvodnju. 

Navodi da bi se oblast poljoprivrede morala regulisati boljim zakonima. 

- Ako pričamo o budućnosti, ne možemo da shvatimo kako smo 100 hektara najkvalitetnije zemlje u Banatu dali za fabriku guma. To je nedopustivo. Da li je ta fabrika Linglong mogla biti na drugoj teritoriji Republike Srbije, a na teritoriju Banata da je došla neka prerađivačka, poljoprivredna fabrika koja bi mobilisala sve poljoprivrednike u okruženju, koji bi joj bili kooperanti i zajedno sa njima poboljšali svoju proizvodnju? Posle njih će ta zemlja biti zagađena i to ne samo tih 100 hektara, nego i okolno zemljište – istakao je.

- Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji stupa na snagu 1. januara 2022. godine je dobar. Ne možemo u potpunosti da ga podržimo, ali ćemo svakako biti korektivni faktor, jer toliko poskupljenje repromaterijala i sve što će poljoprivrednike zateći u narednom periodu, će biti veliki problem i zato će se LSV truditi da se čuje glas Vojvodine u republičkoj skupštini – dodao je Šućurović.

Preporod

Naglasio je da je cena nafta od marta do danas porasla za 30 dinara, te da nije dovoljno da se država odrekne svoje akcize i PDV-a, već je potrebno da imamo nižu cenu. Ukazao je i da su subvencije do 2012. godine po hektaru iznosile 14.000 dinara plus 3.000 dinara za dizel na 100 hektara, a sada su svega 4.000 dinara po hektaru i to za 20 hektara. To najviše pogađa poljoprivrednike iz Vojvodine, jer su tamo najveće površine. 

- Moramo da konstatujemo da u Sribji ima 1.200 praznih sela, 100.000 praznih poljoprivrednih domaćinstava, a 250.000 staračkih domaćinstava. Prvi put čujem sad da je Tim za preporod sela nešto uradio, a trudio sam se da vidim rezultate. Jedino što vidim je da mladi i dalje napuštaju sela i da će popis 2022. pokazati koliko je mladih napustilo sela. Prošle godine iz pokrajinskog budžeta jedini program koji u poljoprivredi nije realizovan je upravo pomoć mladim poljoprivrednicima. S druge strane, iz budžetske rezerve se dodaju i sredstva za finansiranje metroa u Beogradu, planira se da cela Srbija plaća metro u Beogradu, Beograd na vodi se finansira, gondola u Beogradu. Pitam se da li će posle ovoga biti preporod Bočara, Bašaida ili nekog drugog mesta u mojoj okolini ili će biti preporod Beograda – zaključio je Šućurović.

(SzILSV, 24.11.2021)
Izjave | Nedelja, 28. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a - Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI Bojan Kostreš ocenio je da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu „Vučić posle Vučića“.
Izjave | Subota, 20. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: U LSV nema konfuzije, vreme je za mlađe ljude

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da u stranci nema konfuzije posle odlaska višegodišnjeg lidera.
Izjave | Ponedeljak, 17. 04. 2023. | Komentara: 0

Marton (LSV): Predsednik i premijerka etiketiraju novinare i gaze slobodu medija

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da su pretnje novinarima nedopustive, pogotovo od strane predsednika republike i premijerke.
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook