Decentralizaciju treba pažljivo planirati

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 05. 12. 2011. | Komentara: 0

Decentralizaciju treba pažljivo planirati

BEOGRAD - Donošenje Nacionalne strategije za decentralizaciju ima smisla samo ukoliko je moguća i njena realizacija – izjavila je za današnji list Danas zamenica direktorke Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Marinka Čobanu.

Marinika Čobanu

Ona kaže da je decentralizacija veoma komplikovan, zahtevan i dugotrajan proces, koji je potrebno pažljivo planirati, jer se radi o interesima svakog građanina.
- Kako je donet niz zakonskih rešenja iz oblasti lokalne samouprave, zatim AP Vojvodine, ali za koju i dalje nema zakona o finansiranju, potrebne su analize koje će pomoći da se strategija što kompetentnije oblikuje. U tom smislu, Kancelarija Saveta realizuje niz projekata, koji će biti u funkciji izrade nacionalne strategije decentralizacije - navodi Čobanu. Prema njenim rečima, nakon susreta članova Saveta ispostavilo se da ne postoji „čak ni relevantna analiza trenutnog preseka stanja u pogledu podele nadležnosti, a kamoli funkcionalne analize stanja po sektorima“.
- Članovi Saveta i stručnjaci su tražili izradu nekoliko ključnih studija koje će predstavljati polaznu osnovu za dalje političko usaglašavanje u vezi s konkretnim modelima, dinamike i stepena decentralizacije koji su najpogodniji za Srbiju. Iskreno se nadam da ćemo sve ove konkretne odgovore moći da stavimo pred članove Saveta i javnost pre isteka naredne godine, budući da je za istraživanja i izradu ovih studija potrebno još najmanje šest do osam meseci – rekla je ona. Na pitanje šta misli o izjavama nekih stručnjaka da decentralizaciju ne žele političari zbog mogućnosti podele moći, Čobanu odgovara da ne postoji ozbiljna stranka koja se već nije izjasnila o decentralizaciji.
- S druge strane, budući da decentralizacija znači, najgrublje rečeno, raspodelu moći, razumljivo je da onaj ko je ima, ne želi da je se odrekne, a to su političke partije. No, nije na meni da sudim koja je partija iskrena u toj nameri ili nije - navodi Čobanu. Ona dodaje da bi decentralizacija građanima Srbije donela veće učešće u procesima odlučivanja i veće nadležnosti na lokalnom i pokrajinskom nivou.
- Decentralizovana država je, po definiciji, bolja, stabilnija, manje korumpirana, sa više radnih mesta i sa većom energijom za tržišnu utakmicu od centralizovane i upravo zbog toga svaka demokratska zemlja teži decentralizaciji, teži tome da se vlast i odlučivanje spuste na nivo mnogo bliži građanima - zaključuje Marinika Čobanu.
Kako je rekla u toku je i promocija „Pojmovnika decentralizacije“, prvog svojevrsnog rečnika svih termina koji u politikološkom, ekonomskom, pravnom i sociološkom kontekstu tiču decentralizacije, koji je u izdanju Kancelarije Saveta objavljen pre dve sedmice.
- Takođe, aktivno radimo na tome da se na temeljima egzaktnim „kost-benefit“ analiza različitih modela decentralizacije uspostavi platforma za političke razgovore i javnu raspravu o tome kako ćemo decentralizovati našu državu, pre svega u cilju poboljšanja njene efikasnosti u pružanju usluga građanima i poboljšanja njenih performansi za proces evropskih integracija - navodi Marinika Čobanu.

(BILSV, 05.12.2011.)



Izjave | Ponedeljak, 17. 04. 2023. | Komentara: 0

Marton (LSV): Predsednik i premijerka etiketiraju novinare i gaze slobodu medija

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da su pretnje novinarima nedopustive, pogotovo od strane predsednika republike i premijerke.

Izjave | Subota, 08. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Nikada više zloupotreba u javnom sektoru kao danas

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da nikada nije bilo toliko zloupotreba u javnom sektoru kao danas. Komentarišući izjavu narodnog poslanika DS-a Srđana Milivojevića da Nikola Tesla danas ne bi mogao da očitava strujomere bez članske karte SNS, Kostreš je rekao da to nije daleko od istine.
Izjave | Četvrtak, 06. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Srbija ne treba da se bavi Crnom Gorom, nego da rešava svoje probleme i ubrza evropske integracije

Komentarišući predsedničke izbore u Crnoj Gori, na kojima je Jakon Milatović pobedio doskorašnjeg predsednika crnogorske države Mila Đukanovića, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš je istakao da je Milatović pobedio voljom građana. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook