Eparhija nema pravo da deli lekcije gradskoj vlasti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 17. 01. 2012. | Komentara: 0

Eparhija nema pravo da deli lekcije gradskoj vlasti

NOVI SAD – Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović reagovao je danas na optužbe Eparhije bačke u vezi sa organizacijom 70. godišnjice Novosadske racije, te političkih stavova koje je tom prilikom iznela.

Aleksandar Jovanovic

Jovanović je podsetio da je on tokom svog mandata predsednika Skupštine grada Novog Sada neprekidno isticao važnost borbe protiv fašizma tokom Drugog svetskog rata, uključujući i obeležavanje stradanja Novosađana i Novosađanki tokom Racije 1942. godine, istovremeno podržavajući i učestvujući u organizovanju mnogobrojnih aktivnosti koje su imale za cilj isticanje ove bitne teme. U skladu sa tim, Jovanović je dodao da nije uputno da Eparhija bačka deli lekcije bilo kojoj vlasti, izabranoj od strane građana i građanki Novog Sada, o organizaciji Novosadske racije.
– Za mene, obeležavanje Novosadske racije nije sekularni, molitveni, a ni politički skup. To je trenutak kada obeležavamo najtragičniji događaj u istoriji Novog Sada, kada nisu stradali pobožni i bezbožnici, već građani i građanke Novog Sada i okoline. Da li je skup koji organizuje Eparhija bačka, pošto tvrde da nema mesta za "bezbožnike", rezervisan samo za ljude pravoslavne veroispovesti? Da li Eparhija uviđa da među žrtvama nije bilo samo pravoslavaca – zapitao je Jovanović. On je istakao da je takvo poimanje i deljenje na one koji mogu i one koji ne mogu da dođu na obeležavanje Racije, za njega kao predsednika Skupštine grada svih Novosađana i Novosađanki, neprihvatljivo.
– Ali, zbog takvog poimanja, obeležavanje Racije i organizuju Grad i Pokrajina, a ne Eparhija bačke. Na skup koji organizuje Grad Novi Sad, mogu da dođu svi, bilo koje veroisposvesti i bilo koje nacije, svi koji žele da odaju poštovanje žrtvama – naveo je Jovanović dodajući da Grad nije licitirao sa kim želi da obeleži najtragičniji događaj u istoriji Novog Sada, niti će to ikada činiti. Predsednik novosadskog parlamenta je podsetio da je Eparhija bačka prva iznela i optužila "gradske čelnike" da "ne poštuju dogovor o načinu molitvenog obeležavanja" i da su "prećutno ukinuli Komisiju za obeležavanje Racije".
– Šta više, data su čak i pogrešna objašnjenje o tome ko je ukinuo pomenutu Komisiju, ali je zato izostalo objašnjenje kako to da Eparhiji nije smetalo da obeležava godišnjicu Racije sa čelnicima neke ranije novosadske vlasti, a sad joj odjednom smeta. Upravo ovakvim stavom i izostankom objašnjenja za isti, može se zaključiti da je reč o politikanstvu, koje nije primereno nijednoj crkvi, pa tako ni onoj kojoj pripada Eparhija bačka – zaključio je predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović.

(BILSV, 17. 01. 2012.)




Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook