Jerkov: Ko menja izbornu volju građana?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 20. 11. 2012. | Komentara: 0

Jerkov: Ko menja izbornu volju građana?

BEOGRAD – Na koji način, pod kojim uslovima, zbog čega i kako dolazi do čuvenog prekomponovanja vlasti u lokalnim samoupravama i kako se dešava to da stranke koje su izgubile na izborima, postaju prve u vlasti, a one koje nisu prešle cenzus ulaze u lokalne parlamente, zapitala je danas u Narodnoj skupštini Republike Srbije predsednica poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov.

Aleksandra Jerkov

Odgovor na svoje poslaničko pitanje zatražila je od prvog potpredsednika Vlade Srbije zaduženog za borbu protiv korupcije Aleksandra Vučića, premijera Ivice Dačića, Tužilaštva, Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave  ili bilo koga „ko u ovoj zemlji može da da odgovor“. Kako je navela, odgovor na to pitanje važan je zbog najnovijih dešavanja u Kikindi, gde su odbornici SDPS Azri Valentić najpre nuđene funkcije u nekakvoj budućoj lokalnoj samoupravi, a zatim upućene i pretnje, kako bi učestvovala u prekomponovanju vlasti.
– Da li je tačno da su odbornici u svim lokalnim samoupravama u Srbiji izlioženi i pretnjama i ucenama i da im je nuđen mito? Da su, zapravo, na razne načine prisiljeni, primorani ili prinuđeni da učestvuju u tim novim koalicijama i da učestvuju u upodobljenim vlastima širom Srbije - pitala je ona.
Ponavljaju se Novi Sad i Zrenjanin
Jerkova je podsetila da se u Novom Sadu dogodila slična stvar, a da je pritisaka, ucena i pokušaja korupcije bilo i u Zrenjaninu, te da su odbornici držani u karantinu danima pre sednica skupština, i sprovođeni do tih sednica ne bi li slučajno opet promenili mišljenje i strane kojima su pripadali. Ona je upozorila da to ne može biti atmosfera u kojima lokalne samouprave treba da funkcionišu, te da to nije dobra poruka građanima koji izlaze na te lokalne izbore misleći da rezultati tih izbora imaju bilo kakvog uticaja na to na koji će način biti formirana vlast.  
– Znamo šta se desilo u Novom Sadu i Zrenjaninu. Videli smo šta je pokušano u Kikindi. Da li to treba da očekujemo u Somboru? Da li to treba da očekujemo u Subotici? Da li to treba da očekujemo u svim onim lokalnim samoupravama u kojima lokalna vlast, zbog rezultata izbora, nije napravljena po identičnom modelu po kom funkcioniše republička vlast – istakla je Jerkova.
Šta je s krađom glasova?
Poslanica LSV je zamolila da njeno pitanje bude prosleđeno nekome od navedenih osoba i institucija, jer smatra da je odgovor izuzetno važan građanima, pošto su oni ti koji od odbornika koje su birali očekuju da zastupaju neke njihove interese. Jerkova je Aleksandra Vučića pitala i da li je, najpre kao prvi potpredsednik vlade zadužen za borbu protiv korupcije, a zatim i kao predsednik stranke kojoj su puna usta borbe protiv korupcije, upoznat kakvim se metodama njegovi lokalni funkcioneri služe ne bi li privoleli odbornike širom Srbije da pomognu Srpskoj naprednoj stranci da formira vlast, čak i u onim opštinama gde je na izborima izgubila.
– Ukoliko  Aleksandar Vučić zna za to šta ti lokalni funkcioneri rade, onda njegova borba protiv korupcije apsolutno nema nikakvog smisla. Ukoliko ne zna, a ja sam lično svedok da se veoma često pozivaju na njega, onda je to nešto što treba rešiti u stranci, s obzirom na to da je onda problem koji ima u okviru svoje stranke druge prirode – navela je ona. Aleksandra Jerkov je zapitala i šta se dogodilo sa čuvenom krađom glasova na izborima i kada će se konačno saznati kako se, gde i zašto to desilo i koji će biti epilog priče.
– S obzirom na to da sam iz Novog Sada, izuzetno me interesuje gde je stigla istraga na kojoj je Srpska napredna stranka izuzetno insistirala pre nego što je ušla u koaliciju sa Romskom demokratskom strankom, s obzirom na to da je imala apsolutnu podršku Lige socijaldemokrata Vojvodine da se istraži da li je Romska demokratska stranka kupovala glasove – navela je Jerkova.

(BILSV, 20. 11. 2012.)



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook