Jerkov: Sprečiti Nikolića da dođe na vlast

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 07. 04. 2012. | Komentara: 0

Jerkov: Sprečiti Nikolića da dođe na vlast

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine nema svog kandidata za predsednika Srbije, jer u ovom trenutku postoje samo dve realne opcije, samo dva kandidata koja mogu da uđu u drugi krug - Boris Tadić koji sigurno donosi nastavak Evropske integracije Republike Srbije i Tomislav Nikolić, čiju dugogodišnju politiku i izjavu da bi Srbija trebalo da bude ruska gubernija još svi dobro pamte, istakla je sinoć portparolka LSV Aleksandra Jerkov.

Aleksandra Jerkov

Gostujući u emisiji “Između dve vatre” na TV B92, Jerkova je rekla da samo dve stranke mogu dati i premijera Srbije zbog čega LSV na republičkim izborima učestvuje na listi ''Izbor za bolji život'' čiji je nosilac Boris Tadić.
– Ukoliko postoji bilo kakva mogućnost da mi, kao stranka, sprečimo da Tomislav Nikolić bude ili predsednik Republike Srbije ili predsednik Vlade Republike Srbije nakon izbora, naša je obaveza nakon 22 godine dosledne politike da tako nešto i sprečimo – istakla je ona. Jerkova je
je rekla da je na pokrajinskom i lokalnom nivou situacija drugačija i da na tim izborima Liga socijaldemokrata Vojvodine učestvuje samostalno, sa svojim poznatim programom, zbog toga što tu ima šta da ponudi i zbog toga što to građani prepoznaju.
– Vojvodina mora dobiti zakonodavnu, izvršnu, sudsku vlasti, izvorne prihode i imovinu koji bi bili garantovani Ustavom. To je nešto što je Vojvodina imala do ukidanja njene autonomije, a  građani Vojvodine znaju kako su u to vreme živeli – navela je ona podsetivši da je zbog toga LSV i bojkotovala donošenje Ustava.

Bez razumevanja za ektremizam


U emisiji je gost bio i predsednički kandidat pokreta Dveri Vladan Glišić, a Jerkova je rekla da je LSV protiv ulaska Dveri u parlament. Prevashodan razlog za to je, kako je navela, jer su Dveri pokret koji je stvarao atmosferu u kojoj je bilo moguće sprovoditi nasilje na čitavim grupama građana. Ona je ukazala da su Dveri ideološki sasvim identične sa Obrazom, Našima i Pokretom 1389, a LSV nema razmevanja ni za kakvu vrstu ekstremizma i šovinizma, kako srpskog tako ni drugih nacionalnih zajednica.
–Vi lično ste se zalagali za to da oni koji su učestvovali i koji su izazvali nerede u kojima je povređeno 140 građana ove zemlje, od toga 124 policajca, budu pušteni na slobodu. Ja ne vidim kako to jedna osoba, koja sebe naziva patriotom, može da učini – rekla je Jerkova. Komentarišući Glišićevu izjavu da se kandidovao za predsednika jer Dveri nemaju dovoljno medijskog prostora, kao i da bi dobili novac za finansiranje pokreta, pošto nemaju drugih izvora osim onog što im daju građani, Jerkova je rekla da joj je čudno da neko ko učestvuje na predsedničkim izborima samo zbog sredstava iz budžeta i ko na takav način obesmišljava funkciju predsednika Republike, govori o nekom velikom patriotizmu.

Ustaše i “Majčica Rusija”


Jerkova je podsetila da su Dveri Vladu Republike Srbije nazivale ustaškom, dok su istovremeno pisali ambasadoru Ruske federacije Aleksandru Konuzinu nazivajući njegovu zemlju ”Majčicom Rusijom”.
– To za mene nije patriotizam. Jer svako ko voli bilo koju drugu zemlju, a u Vašem slučaju plašim se da je to Rusija, više nego svoju zemlju, ne vidim da to može biti patriota – navela je ona. Jerkova je kritikovala njihovo insistiranje na tome da se zalažu protiv tajkunizacije zemlje, ističući da je upravo Rusija zemlja koja je sinonim za tajkune.
– Rusija je zemlja u kojoj je najveći broj multimilijardera i najveći broj ljudi koji umiru od gladi. Ako je to sistem na koji vi želite da se mi, kao zemlja ugledamo, to je nešto što je apsolutno neprihvatljivo – rekla je Jerkova podsetivši da iz Rusije u Srbiju nije stigao ni dinar, evro ili rublja donacija, a da su investicije u Srbiju 1300 puta manje nego iz zemalja Evropske unije i SAD. Dodala je da Dveri nisu nikakva nova politička snaga, jer nema razlike između njih i SRS, DSS ili SNS.
– Možda lica jesu nova, ali politika je stara. Politika je iz devedesetih i politika je radikalska – navela je Aleksandra Jerkov.

(BILSV, 07. 04. 2012.)




Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook