Kolar: Škola je da obrazuje, a ne da razdvaja učenike

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 17. 02. 2022. | Komentara: 0

Kolar: Škola je da obrazuje, a ne da razdvaja učenike

BEOGRAD / NOVI SAD – Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar osudio je postupak koji je učinio nastavnik novosadske Osnovne škole „Branko Radičević“ na kojoj je on sa nekoliko učenika koji pokazuju tri prsta i sa opisom „Srpčići moji“. Kolar navodi da nije u pitanju nastavnik, kojeg ni ne poznaje, već je sporan postupak i postavlja pitanje zašto, zbog čega je to uopšte učinjeno, jer smatra da to nije izraz patriotizma, već nešto što razdvaja decu i nešto čemu u školi apsolutno nije mesto.

LSV

- Da je napravio fotografiju sa svojim učenicima i napisao moje pametnice, moji đaci, moji učenici, moja deca, to bi bilo nešto što je primereno, mada i dalje ne vidim nikakvo opravdanje kačenja te vrste fotografija na društvene mreže jer se ne radi o vlastitoj deci, a posebno što je u pitanju obrazovna ustanova odnosno osnovna škola. Identično bismo reagovali, identično bismo osudili taj postupak da je u pitanju bilo koja druga nacionalnost. Bilo koji drugi „-čići“, bilo koja druga nacionalnost, podjednako bi to osudili. U školi je mesto nečemu potpuno drugom – istakao je Kolar gostujući na televiziji Prva.  

On je dodao da nije uvredljivo to što deca pokazuju tri prsta, već je pogrešan postupak što to organizuje i objavljuje nastavnik u školi. Da li su i deca druge nacionalnosti koja pohađaju tu školu njegova deca ili su oni deca drugog reda, zapitao se Kolar.

- U školi, osim konkretnog predmeta, kada je ovaj profesor u pitanju to je hemija, bitno je da decu obrazujemo, da ih učimo vrednostima koje su, nažalost, u našem društvu u velikoj meri urušene. Hajde da naše društvo, da našu državu popravimo time što ćemo prave vrednosti stavljati u prvi plan, a ne nešto što nam niko ne može oduzeti. Nama niko ne može oduzeti šta smo mi po nacionalnosti. To nije pitanje mog izbora, niti je pitanje škole da neguje bilo kakvo podvajanje. Mi smo društvo koje je duboko polarizovano i nemojmo to da radimo i deci. Našem društvu najviše nedostaje brige i uvažavanja drugog i njegovih potreba. Na tome treba da radimo. Niko ne govori o tome da treba da se stidiš svog, nego samo treba da radiš stvari tamo gde im je mesto, ono što je na tom mestu glavni cilj, a u školi je to obrazovanje – naglasio je Kolar.

Prema njegovim rečima, jedna od vrednosti koju treba da negujemo jeste i patriotizam. Međutim, kako kaže, kod nas je sve izopačeno, sve podeljeno, pa i sam patriotizam u potpunosti pogrešno tumačen.

- Patriotizam je voleti, patriotizam je ljubav prema svojoj domovini, prema svom zavičaju, prema karakteristikama svog zavičaja, naroda, istorije, jezika, kulture... Znači, ljubav prema tome, ali uz apsolutno tolerantan i otvoren odnos prema drugim zavičajima, što je kod nas skliznulo u pogrešnu stranu. Patriotizam je, između ostalog, da decu učimo da neguju svoj jezik, da ih naučimo da ne pišu glagole u negaciji na pogrešan način, da znaju kako se piše „ne dam“ i „ne želim“, a svedoci smo da ogroman broj odraslih svoj jezik upropaštava time što ga nije dobro naučio i samim tim on za mene nije patriota. A ovo je sve jedna bespotrebna stvar, koja je neminovno dovela do polarizacije mišljenja, bespotrebno. Bolje da je tu decu odveo u prirodu, na dvorište da igraju između dve vatre ili fudbal, nešto što mogu da učestvuju i dečaci i devojčice, da budu zajedno, nego ovo. To bi bilo korisnije po tu decu, pogotovo u vreme ove pandemije i nakaradnog sistema nastave – kazao je.

Kolar je istakao i da imamo društvo narušenih vrednosti.

- Ako pogledamo da imamo navijačke, huliganske grupe koje slobodno šetaju i seju mržnju po ulicama, ako imamo narodne poslanike u Skupštini Srbije koji govore jezikom mržnje, onda, nažalost, moramo da konstatujemo da imamo društvo sa narušenim vrednostima. Hajde sve to da popravimo. Hajde da za početak ni na koji način ne polarizumemo decu. Ja to pokušavam da popravim tako što se sa ovim postupkom ne slažem i osuđujem postupak. Takođe, pokušaću da se kandidujem za republičkog poslanika i da u parlamentu govorim normalnim, argumentovanim jezikom, jezikom bez mržnje, o problemima koji muče Novi Sad, Vojvodinu... – zaključio je Kolar.

(SzILSV, 17.02.2022)



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook