Kostreš: Prilika za Srbiju da podigne rudnu rentu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 16. 10. 2015. | Komentara: 0

Kostreš: Prilika za Srbiju da podigne rudnu rentu

NOVI SAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je danas da su najavljene izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima prilika za Srbiju da počne da primenjuje zakon i na Naftnu industriju Srbije (NIS), ali i prilika da se visina rudne rente podigne na preko sedam odsto.

LSV

U Rusiji rudna renta između 17 i 22 odsto

Kostreš je u izjavi za RTV kazao da je rudna renta u Rusiji između 17 i 22 odsto, a da se u svim zemljama regiona kreće od osam pa naviše.
- Više je nego neodgovorno da se prirodni resursi u Srbiji uništavaju na taj način. Ako znamo da se rudna renta NIS-u naplaćuje tri odsto, a da bi trebalo da se naplaćuje sedam odsto, razlika za deset godina je po mojoj računici negde oko 360 miliona dolara, što je ekvivalent za 60 hiljada radnih mesta ili 150 kilometara autoputa kroz Vojvodinu. Ko ima pravo da odustane od tolikih resursa i radnih mesta i zbog čega? - kazao je zamenik predsednika LSV. On je podsetio i da je prilikom potpisivanja energetskog Sporazuma između Srbije i Rusije obećana gradnja Južnog toka, od kojeg se odustalo.

- Govorilo se i o velikoj energetskoj stabilnost Srbije i profitu koji će Srbija ostvariti, kao i da će Srbija dobiti podršku Rusije u očuvanju Kosova. Nisam primetio da se desilo ni jedno ni drugo - dodao je Kostreš. On je istakao da Srbija zbog svega mora da podigne nivo rudne rente na iznos koji je veći od sedam odsto i da počne da primenjuje takve zakone i na NIS. 

Prilika za oduzimanje monopola NIS-u

Zamenik predsednika LSV je dodao da su izmene zakonske regulative i prilika da se NIS-u oduzme monopolska pozicija u Srbiji.

- Takva pozicija bilo koje kompanije je problem ukoliko Srbija želi da se kreće ka EU. Jer, jedna od suština EU i velikog i slobodnog tržišta jeste antimonopolsko ponašanje - ocenio je Kostreš. Prema njegovim rečima, monopol nije dobar kako za potrošače, tako ni za državu.

- Dobar je jedino za rusku stranu, jer oni ubiraju ekstra profite. Ali ja ne vidim zašto bi građani Srbije trebalo da budu taoci ruskih ekstra profita. I svakako da je izmena zakona mogućnost i prilika da se tako nešto uredi. A Srbija će to morati da uradi pre ili kasnije i ja se nadam da će to biti pre - poručio je zamenik LSV.

(RTV, 16.10.2015)





Izjave | Subota, 14. 10. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Građani ne misle ništa dobro o naprednjacima

Komentarišući promociju novih članova Srpske napredne stranke, koji uglavnom dolaze iz sveta sporta i desnog bloka, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan kostreš kaže da svako ima pravo da se učlani kad hoće u koju god stranku.
Izjave | Sreda, 11. 10. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Odlaganje lokalnih izbora dokaz da SNS nije sigurna u pobedu u Novom Sadu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš ocenio je da su gotovo sve lokalne samouprave u Vojvodini ostavljene za izbore na proleće. I to bi, kako kaže bilo fer, ako bi se uz te lokalne izbore organizovali i pokrajinski. 
Izjave | Ponedeljak, 18. 09. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Šešeljev generalni sekretar i radikalska perjanica se ne mogu pobediti populizmom i nacionalizmom

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da su sada drugačije okolnosti nego 5. oktobra 2000. godine i da bi, svakako, opozicija prvo trebala da pobedi na izborima, pa tek onda da je, ukoliko za time bude bilo potrebe, brani na ulici.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook