LSV amandmanom sprečila monetarnu nestabilnost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 03. 08. 2012. | Komentara: 0

LSV amandmanom sprečila monetarnu nestabilnost

Amandman na član 18. Predloga zakona o izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije, koji je podnela odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine, usvojen je na današnjoj sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije.

Stojsic

Narodni poslanik Đorđe Stojšić je u raspravi u načelu, pre podnošenja amandmana, obrazložio zašto taj član nije dobar i od gospođe Jorgovanke Tabaković, u ime predlagača, dobio obećanje da će taj član biti obrisan. Kasnije su amandman podneli i poslanici Demokratske stranke i URS-a.

Stojšić kaže da će, ako Skupština sutra prihvati mišljenje predlagača da se ovaj član izbriše iz teksta predloga zakona, biti sprečeno masovno štampanje novca, monetarna nestabilnost i inflacija.

- Član 18. podrazumevao je mogućnost da NBS na sekundarnom tržištu kupuje hartije od vrednosti, a koje bi emitovali Republika Srbija, lokalne samouprave ili teritorijalne autonomije. To u prevodu znači da bi NBS indirektno kreditirala budžetske korisnike, što nikako nije dobro - istakao je Stojšić.

Prema njegovim rečima, ovakva vrsta angažmana centralne banke na sekundarnim tržištima već postoji u svetu, ali to u Srbiji još uvek nije primenljivo.

- Kada se budžetske institucije zadužuju kod narodne banke, to je praktično nova emisija dinara. A bilo kakvo štampanje novca, pogotovo za budžet Republike Srbije bi doveo, ne samo do veće javne potrošnje, već i do inflacije i ponovilo bi nam se sve ono što smo imali devedesetih, jer se tada postupalo suprotno svim zakonima ekonomije - naglasio je Stojšić.

Inače, ovo je prvi amandman poslanika iz redova LSV koji je aktuelna vlast prihvatila.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook