LSV traži formiranje PIO fonda Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 20. 10. 2015. | Komentara: 0

LSV traži formiranje PIO fonda Vojvodine

ZRENJANIN - Generalni sekretar Kluba penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine Šandor Šomođi izjavio je da je položaj u kome se penzioneri danas nalaze ponižavajući.

LSV

On je istakao da se zbog takvog odnosa LSV zalaže za ponovno formiranje PIO fonda Vojvodine.

Sramna odluka USS

Šomođi objašnjava da je sramna odluka Ustavnog suda da nema osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija (poznatiji kao Zakon o smanjenju penzija), jer se ovim zakonom umanjuju dostignuta ljudska prava i krše lična prava penzionera. Dodao je da je to politička, a ne odluka zasnovana na pravu.

Položaj penzionera u Srbiji danas je, prema rečima Šomođija, izuzetno težak, a posebno je teško i građankama i građanima koji imaju preko 50 godina, nemaju posao, a ne ispunjavaju ni uslove za penziju. 

- U Srbiji ima oko 1.730.000 penzionera, koliko ima i zaposlenih. Prosečna penzija je oko 24.000 dinara, dok oko 130.000 penzionera prima 10.000 dinara. Sa ovakvim primanjima ne može se normalno živeti, plaćati struja, grejanje, hrana, lekovi, odnosno sve ono bez čega jedan penzioner ne može da živi. Zbog lošeg stanja u zdravstvu ugroženo je zdravlje penzionera, a većina njih nema sredstva za lečenje – istakao je Šomođi, dodajući da od najavljenog povećavanja plata i penzija na svakih šest meseci do 2017. godine nismo videli ništa, a da oni koji se deklarišu da štite prava penzionera, ne čine ništa da zaista zaštite penzionere.

Penzioneri zaslužuju humaniji odnos

Zbog svega navedenog, Šomođi kaže da se LSV zalaže za ponovno formiranje PIO fonda Vojvodine.

- Smatramo da je neophodno da se restrukturira penzioni fond, po uzoru na najbolje inostrane modele, tako da ne bude deo budžeta i da se penzioneri ne posmatraju kao balast i krivci za rupe u budžetu. Želimo da se ponovo formira PIO fond Vojvodine, koji smo nekada imali, a koji je dolaskom Miloševića ukinut i ni danas se ne zna šta se dogodilo sa njegovom imovinom. Mi u Klubu penzionera LSV smatramo da penzioneri nisu problem ovog društva već mogu da budu deo rešenja svih problema, jer su oni izgradili ovu zemlju i zaslužiju humaniji odnos i dostojanstven penzionerski život – zaključio je generalni sekretar Kluba penzionera LSV.

(BILSV, 20.10.2015)




Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine neće podržati rebalans budžeta AP Vojvodine, izjavio je predsednik ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je istakao da ga rebalans vojvođanskog budžeta asocira na film Harolda Ramisa „Dani mrmota“. 
Izjave | Nedelja, 28. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a - Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI Bojan Kostreš ocenio je da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu „Vučić posle Vučića“.
Izjave | Subota, 20. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: U LSV nema konfuzije, vreme je za mlađe ljude

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da u stranci nema konfuzije posle odlaska višegodišnjeg lidera.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook