LSV traži zaštitu za domaće poljoprivrednike

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 22. 10. 2015. | Komentara: 0

LSV traži zaštitu za domaće poljoprivrednike

NOVI SAD – Ideja Lige socijaldemokrata Vojvodine sa prikupljanjem 100.000 potpisa i raspisivanjem referenduma kako bi se sprečila prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima nije da se poništi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Evropskoj uniji već da se promeni domaće zakonodavstvo koje tretira to pitanje, naveo je sinoć pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i potpredsednik LSV Branislav Bogaroški.

LSV
 
Gostujući u emisiji “Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine, on je pojasnio da Ustav Republike Srbije u članu 108. kaže da se ne može raspisivati referendum o obavezama koje su utvrđene međunarodnim sporazumom. 
– Mi raspisujemo referendum kojim tražimo od Vlade Republike Srbije da zaštiti domaće poljoprivrednike izmenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu – istakao je on. 
Pokrajinski sekretar je ocenio i da je pitanje prodaje poljoprivrednog zemljišta verovatno najbitnija tema u protekloj deceniji jer se 1.septembra 2017. godine otvara mogućnost iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da državljani zemalja članica EU pod istim uslovima kao i naši državljani mogu da kupuju nepokretnosti, uključujući i poljoprivredno zemljište. Upozorio je i na opasnost o zakonske odredbe kojom je predviđeno da 30 posto državnog zemljišta ide pravnim licima u zakup na 30 godina, bez licitacije, samo uz investicioni plan koji ocenjuje ministarstvo. 
– Najbolje oranice i kompleksi idu pravnim licima, pa ide restitucija, a šta ostane onda to ide našim paorima. I to pod takvim uslovima koji su apsolutno nesprovodivi – istakao je Bogaroški.

Raspad SRS zbog podrške SSP-u

Komentarišući opasku sagovornika, predsednika skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marijana Rističevića, da je Liga podržala usvajanje tako lošeg SSP-a, Bogaroški je podsetio da su za SSP kao korak ka evropskim integracijama bili svi, osim Nove Srbije i DSS, te da je čak trebalo da ga podrži i Srpska radikalna stranka koja se na tom pitanju i podelila. 
– Tomislav Nikolić je odlučio da napravi Srpsku naprednu stranku jer je upravo dobio zabranu od Vojislava Šešelja da se glasa za SSP. Naime, ideja je bila da i SRS podrži taj dokument, pa se to u poslednjem trenutku povuklo, a iz toga je proizašla Srpska napredna stranka – rekao je Bogaroški. On je naveo da se za SSP glasalo jer je on bio prvi konkretan korak Srbije ka EU, bez obzira što nije savršen i što ima dosta mana. 
– To što je usvojen loš SSP, a on je fakat loš, to nas ne opravdava da ne preduzmemo sve ono što je u našoj moći da se zaštitimo – rekao je Bogaroški ponovivši da predstoji period od godinu i devet meseci u kojem se loša zakonska rešenja mogu promeniti. Ukazao je da je drugi deo problema to što od tog 1. septembra 2017.  privatna zemlja bez ikakvih uslova može biti predmet prodaje strancima, zbog čega je neophodno postaviti čvrste, jake kriterijume koje teško može da ispuni neko ko nije sa teritorije Republike Srbije, kako su to svojim zakonima uredile sve zemlje članice EU. 
– Danci, između ostalog, zahtevaju od stranaca, da se nasele na farmu  i ukoliko to ne urade u roku od godinu dana, dužni su da ponude zemlju na prodaju. Za nas je najprimenljiviji primer Slovačke koja ima otvoreno tržište, daje zemljište i domaćim i strancima, ali uslov je da živite deset godina u Slovačkoj, da se tri godine bavite poljoprivredom i da vam  nadležni državni organ da dozvolu da kupite zemlju – naveo je pokrajinski sekretar. 

Liga nudi rešenje

Na opasku Rističevića da je inicijativa LSV politička i da nema pravno utemeljenje, Bogaroški je ponovio da je ideja Lige socijaldemokrata Vojvodine da se izmenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu uvede zaštita domaćih poljoprivrednika. 
– Vi kažete “tajkuni će prodavati strancima”, a ja vam predlažem rešenje kako neće prodati strancima?! Upravo suprotno. Umesto da se ova izmena zakona pozabavila poljoprivrednim zemljištem u celini, svakim hektarom u ovoj državi i propisala pravila za promet zemljišta koja će omogućiti da naši poljoprivrednici uvek u trgovini imaju prednost nad strancima, i to debelu prednost, kako su uradile sve ostale evropske zemlje, izmena zakona se bavi isključivo državnim zemljištem, a ono 90 posto zemljišnog fonda koje je u privatnim rukama ostavlja po strani – upozorio je Bogaroški navodeći da je neophodno preduprediti sve malverzacije i špekulacije i dovesti do toga da se zemljište ne prodaje radi prodaje već radi poljoprivredne proizvodnje. 
Bogaroški, koji je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo poslao svoje amandmane na ove izmene i dopune zakona i da je učestvovao u javnoj raspravi, te da se nada da će njegove primedbe biti uvažene. Ipak, Liga će svejedno realizovati svoju inicijativu jer se mora napraviti kompletno novi zakon koji će se umesto samo državnim, baviti celokupnim poljoprivrednim zemljištem u Srbiji. 
– Bilo je možda smešno i možda predmet šale kada smo 39 puta insistirali na pitanju NIS-a, a kada su Rusi objavili da nema Južnog toka, mislim da nikom više nije smešno. Nemojte da se nađemo ovde 2018.  i da onda pričamo vi ste krivi jer niste 2015. rešili problem. Rešavajte problem dok je vreme – poručio je Bogaroški Rističeviću.
 
(BILSV, 22. 10. 2015)



Izjave | Subota, 25. 03. 2023. | Komentara: 0

Podrška tužiteljkama je podrška normalnoj, demokratskoj i pristojnoj Srbiji

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je za „Danas“ da je podrška tužiteljkama koje se bore za dostojanstvo svoje profesije i nezavisnost pravosuđa podrška normalnoj, demokratskoj i pristojnoj Srbiji.
Izjave | Sreda, 15. 03. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Ruski obaveštajci, proterani iz EU, nisu dobrodošli u Srbiju

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da otkriće Radija Slobodna Evropa da se u Srbiji nalaze ruske diplomate, proterane iz Evropske unije (EU) i povezane sa obaveštajnim službama pokazuje koliko je Srbija daleko od Evrope.
Izjave | Ponedeljak, 13. 03. 2023. | Komentara: 0

Bešlin: Ono što danas gledamo su konsekvence političkog ubistva Zorana Đinđića

Autoritarni poredak Aleksandra Vučića i sve ovo što danas gledamo kao antidemokratsku orijentaciju našeg društva, jesu konsekvence političkog ubistva Zorana Đinđića, ocenio je istoričar dr Milivoj Bešlin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook