Nakupci straha su ono najgore na Balkanu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 20. 01. 2017. | Komentara: 0

Nakupci straha su ono najgore na Balkanu

SARAJEVO - Kriza na jugoistoku Balkana, ili u regionu, kako se to sad moderno kaže, a može i na prostoru bivše Jugoslavije, suštinski je politička pa tek onda ekonomska. Ovako u izjavi za sarajevsko "Oslobođenje" zapaljivu atmosferu definiše Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, napominjući da to nikad niko neće da prizna, pogotovo kad dođe na vlast. 

LSV

Čanka, koji je u Sarajevu boravio povodom pete godišnjice osnivanja televizije Face, ekipa "Oslobođenja" je upitala kada će na ovim prostorima biti bolje. Odgovor prenosimo u celini: 

Pakovanje i preprodavanje

- Politička kriza vuče ekonomsku, a ne ekonomska političku. Da imamo smirenu i preciznu političku situaciju, ekonomska bi se mogla, naravno ne preko noći, stabilizovati. Ovako, kada imate prostor koji je dugi niz godina usmeravan jedan na drugi u komplementarnosti privrede i obrazovanja, a naročito kulture, kako mislite da sad to sve može da funkcioniše kao delovi nekog raskomadanog organizma? Meni bivša Jugoslavija izgleda kao isečeni gušter kome se mrdaju noge, glava i rep, kaže Čanak, dodajući da se bez povezanosti nemamo čemu nadati.

Lider LSV-a ističe da kada pogledamo kome kriza odgovara, “vidimo gomile nekompetentnih ljudi uplašenih od šire konkurencije koji umeju samo da dobro unovčavaju strah”.

- Ti nakupci straha su ono što je najgore na ovim prostorima. Naročito zato što su oni odlično uvežbali da taj strah proizvode, a onda preprodaju. Pakuju i preprodaju - kaže Čanak. Ilustrovao je to novosadskom legendom, sličnom onoj o Vijećnici: ova potiče iz Dunavskog parka u kojem siledžije prodaju ciglu.

- Obično cigla košta koliko god imaš para kod sebe. Ako nećeš da kupiš, onda te tom ciglom tuku u glavu. Tako otprilike izgleda i region, ‘ajde da se eufemistički izrazim. Imate Bosnu, koja stalno zavisi od dobrog raspoloženja Srbije i Hrvatske, a Srbija i Hrvatska zavise od dobrog raspoloženja Rusije, Evropske unije i Amerike. Oni opet zavise od nekih svojih unutrašnjih dobrih raspoloženja i uzajamnih loših. Onda dođete u situaciju da se, zbog toga što su jedan dan u Engleskoj bili lenji da izađu na referendum oko Brexita misleći da je nemoguće da se to desi, zaljulja kompletna EU. Ljuljanje EU je ljuljanje principa ukidanja granica, a ukidanje principa ukidanja granica je najblaže rečeno najgora stvar koja može da se desi nama koji ovde živimo - zbog toga što je jedini put kojim se može ići zapravo ukidanje granica, ukidanje u smislu faktičke slobode, kretanja ljudi, robe, ideja, kapitala - naglašava Čanak.

Pet minuta

Ako se to ne desi, onda svi ostajemo taoci svojih nametnutih elita, dodaje.

- Te nametnute elite onda trguju tim strahom od onih preko puta ili od onih koji samo čekaju svojih pet minuta da dođu i da nam naškode. To je vrlo lako kada još krvare ožiljci rata iz 90-ih po celoj Bosni. Ponovo samo podsetiš na to i odmah profunkcioniše strah. A oni naravno podsećaju kad od toga ‘leba jedu i džipove voze - jasan je Čanak.

 (BILSV, 20.01.2017)



Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine neće podržati rebalans budžeta AP Vojvodine, izjavio je predsednik ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je istakao da ga rebalans vojvođanskog budžeta asocira na film Harolda Ramisa „Dani mrmota“. 
Izjave | Nedelja, 28. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a - Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI Bojan Kostreš ocenio je da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu „Vučić posle Vučića“.
Izjave | Subota, 20. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: U LSV nema konfuzije, vreme je za mlađe ljude

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da u stranci nema konfuzije posle odlaska višegodišnjeg lidera.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook